Slavko Midžor/Pixsell, Screenshot
Slavko Midžor/Pixsell, Screenshot

Dinamov i Hajdukov sportski direktor bili su u istom klubu, a nedavno su pregovarali oko igrača

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 13.09.24. | 13:00

Francois Vitali uspinjao se u hijerarhiji francuskog kluba, dok je Marko Marić tamo igrao. A na obojicu je baš Lille ostavio veliki pečat u formiranju daljnje karijere. Hoće li se sad na tržištu tući za iste igrače?

U predvečerje velikog Derbija u Maksimiru, Hajduk je objavio ime novog sportskog direktora, nasljednika Nikole Kalinića. To je Francuz Francois Vitali, u čijem CV-u, da ga sad ne ponavljamo, ima pozitivnih i negativnih epizoda, zadnje je, recimo, bio sportski direktor Troyesa, s kojim je ispao u treću francusku ligu, spasila ga je samo propast Bordeauxa. Ali, normalan je to put u nogometu, pogotovo na tim funkcijama, izmjenjuju se uspjesi i neuspjesi, nekad pogodiš s igračem, nekad ne, to je rizik, s kojim se svaki sportski direktor suočava čim preuzme posao. Kako će Vitali izaći na kraj u Hajduku, u ovoj kaotičnoj situaciji, vidjet ćemo uskoro, iako je teško suditi prije zimskog prijelaznog roka. Premda, neki bolje upućeni tvrde da će prvo potražiti novog trenera, no, o tom potom.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ono što je u toj priči zanimljivo jest da su sportski direktor Dinama, Marko Marić, i sad novi mu kolega u Hajduku, usko vezani uz jedan, isti klub. Francuski Lille! Dok se Vitali u njemu uspinjao u hijerarhiji i krenuo od posla skauta, koji je, kaže internet, prvi zamijetio talentiranog Edena Hazarda u Belgiji, Marko Marić bio je igrač francuskog kluba. Bio je tamo dvije godine, ali Lille je duogtrajno ostavio veliki pečat u formiranje daljnje karijere, ove izvan terena. Znamo da je Marić jako verziran na francuskom tržištu, poznaje jezik i ljude, sustav razvoja igrača, nogometnu filozofiju. Čim je došao u Dinamo, Marić je istaknuo francusko tržište kao vrlo intenzivno i bogato igračima, koji su Dinamu pristupačni. U zadnjih godinu dana Modri su doveli Maximea Bernauera, Ronaëla Pierre-Gabriela, sad i Kamerunca Mbukua, koji ima povijest u francuskoj ligi, a pregovaralo se i razgovaralo o još dosta igrača iz Francuske ili frankofonskih zemalja. Kad je postao direktor Dinamove Akademije, Marić je upravo Lille izdvojio kao pozitivan primjer i temelj svoje ideje.

"Igrao sam u Francuskoj, a ondje se formira najviše igrača koji se prodaju u lige 'Petice'. Imao sam sreću biti u Lilleu u doba kad je tamo, primjerice, stasao Eden Hazard. I danas sam u kontaktu sa svim tim ljudima koji su postavili temelje Lilleove akademije. Jasno, Dinamo neće kopirati Lille, mi imamo svoje jasne ideje i vizije", rekao je tada Marić. Baš u to doba u Lilleu se, dakle, probijao Vitali, koji je došao i do funkcije sportskog direktora, 12 godina nakon dolaska u klub. Bio je na tom poslu od 2015. do 2017. Bilo je to kompletno razdoblje u Lilleu najuspješnije u Vitalijevoj karijeri, a i Lille je u zadnjih 20 godina daleko najuspješniji u svojoj povijesti.

Marić i Vitali se, naravno, poznaju jako dobro, ne bismo se iznenadili da su se i čuli tijekom dana Derbija, a nedavno su, doznajemo, i direktno pregovarali. Naime, Dinamu je zanimljiv bio jedan igrač Troyesa, kad je tamo bio Vitali, baš su njih dvojica razgovarali o mogućem transferu, no, na kraju do dogovora nije došlo i Dinamo se okrenuo drugim opcijama.

Ali, ono što je intrigantno kad govorimo o Mariću i Vitaliju jest, hoće li sad Francuz postati pravi konkurent Dinamovu sportskom direktoru. Naime, po nekoj logici posla, očekuje se da će i Vitali prvo 'češljati' francusko tržište, da i on zna kojega bi slobodnog igrača možda mogao loviti i kako ga privući. Naravno, Dinamo još uvijek tu ima prednost, jer igra Ligu prvaka i poželjnija je 'udavača' kvalitetnim strancima nego Hajduk, no, Vitali bi mogao također doći na sličnu ideju kao Marić i potražiti neke 'pierre-gabriele' upravo na svom 'prirodnom teritoriju'. Pričekajmo zimu pa ćemo vidjeti hoće li Dinamo i Hajduk baciti oko na iste igrače?



Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiFrançois VitaliMarko Marićsportski direktor

Ostale Vijesti