Pixsell
Pixsell

Dinamo nakon euro-poraza prošle sezone, kao ni u prvom Čačićevom mandatu nije reagirao najbolje, hoće li sada biti drukčije?

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 18.08.22. | 08:45

U prošloj sezoni Plavi su upisali četiri euro poraza.

Ane Čačić više nije 'The Invincible'. Bodo/Glimt nanio mu je prvi poraz od kada se krajem prošle sezone vratio na Dinamovu klupu. No, Dinamo je u Norveškoj izgubio sa 'samo' 0:1, što znači da i dalje ima prilično velike šanse za plasman u Ligu prvaka, pogotovo jer znamo da je prvak Norveške potpuno drukčija momčad kada igra na gostovanjima. Dok na domaćem terenu Bodo/Glimt ima 13 uzastopnih euro-pobjeda (uz - samo u aktualnoj sezoni - gol-razliku 17:0 u četiri utakmice), u posljednjih 14 gostujućih utakmica ima učinak od dvije pobjede, šest remija i šest poraza. Samo u tekućoj euro-sezoni, Bodo/Glimt je gubio od Klaksvika s Farskih Otoka 1:3, Linfielda 0:1, a sa Žalgirisom je odigrao 1:1.

(1.90) Dinamo (3.50) Bodo/Glimt (4.10)

Prema tome, Dinamo je u uzvratu favorit, za pobjedu, ali i za prolaz među elitu. No, prije toga, Plavima slijedi derbi protiv 'posrnulog' Osijeka na Maksimiru. U jedinom dosadašnjem okršaju Čačića i Bjelice, Dinamo je odigrao jednu od najboljih utakmica pod drugim mandatom aktualnog trenera. Plavi su u 34. kolu prošle sezone slavili s 3:0, došli na koračić do titule i definitivno slomili i posljednje Osijekove snove o naslovu. Na toj utakmici briljirali su Bruno Petković i Mislav Oršić, a sve je bilo, praktički, riješeno još na kraju prvog dijela kada je Jevgen Čeberko dobio isključujući žuti karton.

Dok Dinamo dočekuje Osijek s mislima na Bodo/Glimtu, Bijelo-plavi u Maksimir dolaze potpuno demoralizirani, sa samo dva osvojena boda iz posljednja četiri kola u kojima su igrali protiv Lokomotive, Slaven Belupa, Istre 1961 i Varaždina. Već tjednima se čeka odlazak Nenada Bjelice s klupe, u već nekoliko je navrata bivši trener Dinama bio 'bivši' trener Osijeka, no Bjelica je i dalje tu, dobio je podršku vlasnika kluba, a sada stiže na noge svojem bivšem klubu, ljut na sve oko sebe.

A takav bi Bjelica mogao biti jako opasan, pogotovo ako ga se ne shvati ozbiljno i ako Dinamo uđe u utakmicu opušteno, s mentalitetom 'već ćemo nekako pobijediti'.

(1.60) Dinamo (3.80) Osijek (6.00)

Jer, ako se prisjetimo prošlosezonskih Dinamovih utakmica nakon euro-poraza, pred Plavima je jedan prilično težak ispit. Dinamo je, naime, prošle sezone u četiri navrata gubio u Europi. Najteži je poraz bio onaj u playoffu za Ligu prvaka, kada je Šerif demolirao Krznarove trupe u Tiraspolju s 3:0.

Dinamo je u idućem prvenstvenom kolu na Maksimiru dočekao Lokomotivu. Nitko, dakako, nije sumnjao u rutinsku pobjedu kojom bi se Plavi dodatno zagrijali za uzvrat. Dinamo na kraju je pobijedio, ali uz prilične muke. Jedini pogodak na utakmici zabio je Mislav Oršić u 77. minuti, no, svi su se složili, Lokomotiva je u tom dvoboju zaslužila najmanje bod, pogotovo ako se prisjetimo propuštenog zicera Arbera Hoxhe u sam smiraj utakmice.

Jedini put kad je Dinamo prošle sezone relativno dobro reagirao nakon europskog poraza, bilo je nakon posrtaja od West Hama u prvom kolu Europske lige na Maksimiru (0:2). No, tada Dinamo nije išao na noge nekom od prvoligaša, već se igrao Kup susret protiv Orijenta 1919 na Krimeji. Rezervna momčad Plavih slavila je s 4:1, a u strijelce su se upisala tri igrača koja više ne stanuju u Maksimirskoj 128 - Duje Čop, Deni Jurić i Marin Leovac. Konačni rezultat postavio je Luka Menalo.

Treći poraz Dinamo je doživio u četvrtom kolu Europske lige na gostovanju kod Rapida iz Beča. Plavi su odigrali još jednu slabu europsku utakmicu, a posebno su blijedo izgledali u nastavku u kojem su lovili zaostatak, a nisu ozbiljno zaprijetili Rapidovim vratima. Dinamo je tri dana kasnije na Maksimiru dočekao Istru 1961. Igrački su Plavi, doduše, tada dobro reagirali, Dinamo je imao 'bezbroj' prilika, no povela je Istra golom Diona Drene Belje u 79. minuti. Obraz Modrima spasio je Dino Perić šest minuta prije kraja, a taj remi bio je početak konačnog kraja Damira Krznara...

Četvrti euro-poraz Dinamo je doživio na proljeće, u šesnaestini finala Europske lige na Sanchez Pizjuanu Sevilla je slavila s 3:1 uz relativno dobru predstavu Kopićevog Dinama. Slijedila je opet Lokomotiva, ponovno na Maksimiru. Ovaj put Plavi se nisu izvukli, Lokosi su na kraju otkinuli dva boda Dinamu, dodatno ga zaustavili u borbi za naslovom i još jednom potvrdili - Dinamo se nakon europskih poraza prilično muči u domaćem prvenstvu.

Što se pak Ante Čačića na Dinamovoj klupi tiče, Dinamov strateg je u u Norveškoj upisao svoj šesti euro-poraz. Prethodnih pet zabilježio je u Ligi prvaka 2012./13. Nakon 0:2 poraza od Porta na Maksimiru, izgubio je s 0:3 od Rijeke na Rujevici. Nakon 0:2 porata od Dinamo Kijeva u Ukrajini, Purgeri su svladali Slaven Belupo u Koprivnici s 4:1 (Gregurina 4.-ag, Ibanez 32., Rukavina 58., Halilović 94.), a nakon 0:2 poraza od PSG-a na Maksimiru Cibaliju u Vinkovcima s 1:0 (Krstanović 75.).

No, nakon 0:4 poraza na Parku prinčeva uslijedio je 0:1 poraz od Splita na Parku Mladeži, a nakon 0:3 poraza na Dragau i 0:1 poraz od Zagreba na Kranjčevićevoj. To je ujedno bila i posljednja utakmica Ante Čačića na Dinamovoj klupi u prvom mandatu...

Kako će ovaj Čačićev Dinamo reagirati nakon euro-poraza saznat ćemo u subotu (20. kolovoza) oko 23 sata...

(1.60) Dinamo (3.80) Osijek (6.00)

Dinamo u domaćim natjecanjima nakon euro-poraza u sezoni 2021./22.

Dinamo - Lokomotiva 1:0 (nakon 0:3 od Šerifa)

Orijent 1919 - Dinamo 1:4 (nakon 0:2 od West Hama)

Dinamo - Istra 1961 1:1 (nakon 1:2 od Rapid Beča)

Dinamo - Lokomotiva 0:0 (nakon 1:3 od Seville)

Dinamo u domaćin natjecanjima nakon euro-poraza u prvom Čačićevom mandatu (sezona 2012./13.)

Rijeka - Dinamo 3:0 (nakon 0:2 od Porta)

Slaven Belupo - Dinamo 1:4 (nakon 0:2 od Dinamo Kijeva)

Cibalia - Dinamo 0:1 (nakon 0:2 od PSG-a)

Split - Dinamo 1:0 (nakon 0:4 od PSG-a)

Zagreb - Dinamo 1:0 (nakon 0:3 od Porta)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igrajte odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoOsijekHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti