Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

“Dinamo na putu prema dolje, jesen 2023.”

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 22.10.23. | 12:00

Mirko Barišić je na dobrom putu da u jeseni života izgubi titulu "najvećeg predsjednika u povijesti Dinama", a ako je potrebna šok terapija - neka ovoga puta krene iz “modrog salona” na prvoj sjednici Izvršnog odbora jednom kolektivnom ostavkom!

“Bojim se ove tekme”, priča nam kolega prije utakmice, dok u miru ispijamo piće na stadionu u Gorici. A u kafiću podno zapadne tribine stadiona, okupila se poprilično respektabilna momčad. Veterani mnogih Dinamovih utakmica. Na terenu ali i na tribinama.

Srećemo legendarnog Zeku koji se pripremao za još jedan radijski prijenos utakmice za tih nekoliko ljudi oko sebe, kao što to desetljećima čini na Maksimiru. Bio je tu i Žiga, povjerenik s rekordnim brojem članova kojem je uskraćen ulazak u Skupštinu a usput je dobio i kaznenu prijavu jer je neki Barišićev pretorijanac zaključio da se Žigrović uključio u “zločinački kartel” koji je, između ostalog, htio vratiti Marka Pjacu u Dinamu. Svašta...

I nekoliko aktualnih članova Skupštine došlo je na tekmu, valjda da vide svojih ruku djelo. No, impresionirala je jaka selekcija “old school” BBB-a. Upravo oni frajeri koji su na svojim leđima iznijeli borbu za povratak Svetog imena tih burnih 90-ih i osjetili represivni aparat na svojim kostima. Doslovce.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“E da nam je vidjeti onog tko bi sada rekao da ne smiju izvaditi šalove s obilježjima Dinama”, otelo nam se dok gledamo prilično zajebanu ergelu likova koji su se borili protiv malo jačeg protivnika; državnog sustava te na koncu dobili tu bitku. Svi oni, neki s nasljednicima, došli su u Veliku Goricu s jednim ciljem; da barem preko noći tablica HNL-a poprimi svoj prirodni izgled s Dinamom na čelu. No, na koncu su otišli u zagrebačku noć poslije još jedne gorke pilule. Velika Gorica ima stadion u kojoj je svečana loža izložena pogledima ostatka tribine. I dovoljno je blizu da se čuje bilo nacije. Ako su već u Maksimiru izolirani, u subotu su mogli jasno čuti što navijači misle o potezima vrhuške kluba na čelu s Mirkom Barišićem i Vlatkom Peras. Bilo je dobacivanja tijekom cijele utakmice, ali kada je Ante Matej Jurić zabio za preokret, navijači su eruptirali.

“Barišiću, pa što je ovo”, derao se jedan od navijača Dinama u smjeru predsjednika kluba koji je mudro šutio, ali primijetili smo da je zato “Mama Leone” reagirala…

“Ti Barišiću van iz Dinama”, prijeteći je podigao prst navijač, uzeo dramsku pauzu i pogledom krenuo po ostatku lože zaustavivši se na Nenadu Črnku - alfi i omegi Gorice.

“A ti Črnko unutra”, manirom Ćire Blaževića posložio je jednim potezom ovaj navijač upravljačku strukturu kluba.


No, taj je barem ostao u okvirima pristojnog. Bilo je tu ozbiljno sročenih jezičnih konstrukcija zbog koje bi se duže vremena klečalo na nedjeljnoj misi. Nimalo džentlmenskih povika prema Vlatki Peras koja je odgovarala smiješkom. No, iznutra je vjerojatno gorjela… Kao i cijela galerija likova koja se smjestila iza Barišića i Peras a koji su zapravo najodgovorniji za ovakav Dinamo kakvim ga gledamo već pet mjeseci.

Vidjeli smo tako sveprisutnog Naglića, Markovića, Bergmana, Hanžela, Gašparovića... Potom dvojicu iz Uprave kluba za koje i dalje ne znamo što rade i koga predstavljaju. Bilo je tu još nekoliko likova koji nose zasluge za ovakav Dinamo. Zapravo, nedostajali su tek bivši član uprave kluba te pronicljivi Šime Strikoman pa da se lupi milenijska fotografija radnog naslova “Dinamo na putu prema dolje, jesen 2023.”.

Navodno je bilo zanimljivo i u poluvremenu u prostorijama lože gdje su neki navijači imali štogod za poručiti maksimirskoj vrhuški ali ne baš pristojnim rječnikom.

“ A ništa, izgleda da će nam cijela sezona biti hod po minskom polju”, rekao nam je malo kasnije jedan od lidera svlačionice Dinama ispred klupskog autobusa.

Jedan drugi je bio puno odrešitiji, ali nećemo iskoristiti prijateljski razgovor pa objaviti od koga je eter otišla rečenica “mijenjaju trenere, sve se prelama na našim leđima a kada je trebalo slagati momčad - igrali su svoje igrice”.

Javio nam se i Toni Franceschi, legendarni navijač iz Dubrovnika koji je udario po treneru iako je i sam svjestan kako ovdje niti hibrid Mourinha i Guardiole ne bi pomogao.

“Ako budemo prvaci, treba dovesti Bečku filharmoniju u Zagreb da izvede 'odu života', jer to će biti čudo”, poručio je Toni iz svoje vukovarske baze. Doduše, vjerojatno je mislio na 'Odu radosti', ali poznavajući temperament ovog velikog dinamovca, nismo zamjerili na lapsusu.

Naravno da je Sergej Jakirović prvi na udaru. Uvijek je identičan maksimirski “copy-paste” u ovakvim situacijama. Uvijek će trener prvi podnijeti račun jer legendarna mantra sugerira kako je “lakše promijeniti trenera nego cijelu momčad”.

OK, nije baš cijela momčad loša ali ima tu nekoliko ozbiljnih promašaja.

Rekli bismo da je to ostavština Darija Šimića koji nije radio svoj posao niti približno na razini koju Dinamo iziskuje, ali riskirat ćemo time poruku kolege, usudili bi se reći i prijatelja, koji nam zamjera što u našim poslanicama zaobilazimo "Vlatkicu”. I vjerojatno je u pravu…

Ovoga puta nećemo. Niti po treneru jer zaista mislimo kako Sergej Jakirović snosi svoj dio odgovornosti, ali on nije niti približno onakav kakav ima cijeli taj dio svečane lože u Gorici u kojoj je sjedila maksimirska delegacija.

I Vlatka Peras kao prva operativka Dinama, IO koji je godinama gledao Mamića kako radi pa se umislio da i oni znaju prepoznati igrača, implementirati ga u sustav pa prodati za ozbiljan novac. Doduše i "ocariniti" tu svoju sposobnost, ali zato je sada tu gdje jest. Potom i oni koji im daju legitimitet u Skupštini kluba. Oni koji su dizali ruke kada je trebalo izglasati da Dinamo nije oštećen. Upravo oni koji su promijenili kapute pa sada lupetaju o “demokratskom Dinamu” a zapravo se brinu za svoje sinekure. I europska putovanja... Doduše, sve češće po istočnim europskim provincijama.

Na koncu i Mirko Barišić koji je vezni igrač, koji povezuje sve te likove, a koji je na dobrom putu da u jeseni životu izgubi titulu “najvećeg predsjednika u povijesti Dinama”.

E to su pravi krivci za Dinamo koji je iz Lige prvaka u nepunih godinu dana stigao do Ballkanija i do trećeg mjesta HNL-a. I ako treba šok terapija - neka ovoga puta krene iz “modrog salona” na prvoj sjednici Izvršnog odbora i jednom kolektivnom ostavkom. Nemojte se skrivati iza Jakira jer upravo vi ste mu dali povjerenje i momčad koja je u rasulu…

Uostalom, postoji li trener koji bi danas mogao napraviti nešto iz ovog Dinama? Samo jedan, ali pitanje je koliko je Nenad Bjelica spreman spustiti se u rudnik. Svlačionica bi ga dočekala na isti način na koji ga je ispratila - suzama. No, on je malo jači mačak na kojem bi mnogi u klupskim strukturama slomili zube. I zato ga ne žele stručnjaci koji su jučer okupirali ložu u Gorici. I zato treba pustiti Sergeja Jakirovića da nekako dođe do zimske pauze i složi momčad po svom ukusu. Naravno, pod uvjetom da mu se više ne događaju Sparte, Ballkani i Gorice

I u tom smjeru će ići Dinamo. Koliko smo saznali ove nedjelje, aktualnom treneru će svaka utakmica do zime biti kvalifikacijska. Pa ako preživi onda slijedi - remont. Ono što su propustili svih ovih mjeseci jer su išli linijom manjeg otpora. Za to će, naravno, trebati i određeni budžet. E tu bi mogao biti novi problem jer u blagajni je, sugeriraju nam oni koji sve znaju, paučina…



Tagovi

Mirko BarišićGNK DinamoHNLVlatka PerasMaksimirizdvajamo

Ostale Vijesti