Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Dinamo čeka 150. pobjedu, a Bišćan i Almeyda nadmetali su se već na maksimirskom travnjaku

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 15.08.23. | 14:30

Modri su već osigurali 19. nastup u grupnoj fazi Uefinih klupskih natjecanja

Dinamovi nogomtaši večeras igraju prvu utakmicu 3.pretkola Lige prvaka protiv AEK-a iz Atene, a dok navijači Modrih nestrpljivo čekaju dvoboj koji počinje u 20 sati (MAX Sport 1), donosimo neke zanimljovosti iz europskih pohoda najtrofejnijeg hrvatskog kluba.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo čeka svoju jubilarnu, 150 pobjedu u povijesti europskih klupskih natjecanja. U dosadašnjih 365 utakmica Plavi su upisali 149 pobjeda, 79 remija i 137 poraza uz gol-razliku 532-465, dakle plus 67. Statistika uključuje nastupe u glavnim europskim natjecanjima u povijesti: Kup / Liga prvaka; Kup velesajamskih gradova / Kup Uefe / Europa liga i nekadašnji Kup pobjednika kupova. Utakmice koje su odlučene raspucavanjem jedanaestercima tretirane su kao remi.

Dinamo se u zadnjih 17 sezona 16 puta plasirao u skupinu europskih natjecanja pri čemu računamo i aktualnu natjecateljsku godinu. Pritom je šest puta izborio ulazak u Ligu prvaka, a devet puta u ligu Kupa Uefa, odnosno Europsku ligu. Otkako je osmišljen format s grupnom fazom natjecanja plavi će 19. put sudjelovati u skupini. Dosad su osam puta igrali u Ligi prvaka, a 10 puta u ligi Kupa Uefe, odnosno Euroskoja ligi. U zadnjih pet sezona Dinamo je triput prošao grupnu fazu i ušao u proljetni dio natjecanja.

Donedavni Dinamov kapetan Arijan Ademi apsolutni je Dinamov rekorder po broju nastupa u europskim natjecanjima u povijesti kluba. Zaustavio se na 104 utakmice što je 28 više od drugoplasiranog Sammira koji, dakle, ima 76. Na trećem je mjestu Dominik Livaković sa 72, a slijede Mislav Oršić sa 70, Bruno Petković sa 60, Amer Gojak s 53, Milan Badelj s 52, Kevin Theophile s 50 nakon čega dolaze trojica igrača koji su skupili po 48 europskih nastupa: Edin Mujčin, Mihael Mikić i Petar Stojanović.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Četvorica su igrača u povijesti igrali i za AEK i za Dinamo: Rajko Janjanin, Zoran Slišković, Dino Drpić i Domagoj Vida. Bivši maksimirski junior i član Dinama II, Vedad Radonja, trenutačno je igrač AEK-a i nastupa za drugu momčad Žuto-crnih. Radonja je u Dinamu bio do lipnja 2020. godine, a tri mjeseca kasnije potpisao za AEK gdje je zaigrao i za prvu momčad. Dvojica su trenera u povijesti vodila i AEK i Dinamo: Miroslav Mirko Kokotović i Zlatko Čajkovski.

Dinamo je u srpnju 1971. godine na turneji po SAD i Kanadi odigrao i prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Grčke. Sučelili su se u Torontu, a dvoboj je završen remijem, 1-1. Pet dana ranije Grci su odigrali prijateljski ogled u New Yorku protiv Milana. Pritom su Rosso-neri pobijedili 2-1, ali dvoboj su obilježili veliki incidenti. Na utakmici u Torontu Grci su poveli u 2. minuti, a izjednačio je Josip Lalić u 33. Tada je uslijedila “repriza” New Yorka od pet dana ranije. U 65. minuti osvanuli su incidenti. Kad su grčki nogometaši opkolili kanadskog suca Bella, u pomoć mu je dotrčao Dinamov vratar Fahrija Dautbegović. I pritom ga je netko od suparničkih igrača pogodio šakom u lice. U obračun su se uključili i rezervni igrači, potom su uletjeli navijači s tribina... Kanadski su izvjestitelji kasnije za opći kaos i metež optužili Grke. Ugovorom je bio predviđen još jedan dvoboj Grčke i Dinama na toj turneji, ali kanadski je Savez spustio rampu u strahu od novih incidenata.

Dinamov trener Igor Bišćan i njegov kolega iz AEK-a, Argentinac Matias Almeyda, u igračkim su se danima sučelili upravo na maksimirskom travnjaku. Bilo je to u utakmici 2. kola Kupa Uefe između Dinama i talijanske Parme. Talijani su u prvom ogledu na svom terenu pobijedili s 2-0 golovima Marcija Amorosa, a upravo je Almeyda presjekao loptu i asistirao za prvi gol. I Bišćan i Almeyda odigrali su u Parmi svih 90 minuta. U maksimirskom je uzvratu Dinamo pobijedio s nedovoljnih 1-0 golom Tome Šokote. Bišćan je i ovom prilikom odigrao cijelu utakmicu dok je Almeyda ušao s klupe. (nl)



Tagovi

GNK DinamoAEKAEK AtenaLiga prvakaIgor BišćanMatias AlmeydaBruno PetkovićDominik LivakovićArijan AdemiVedad RadonjaZlatko ČajkovskiMirko Kokotović

Ostale Vijesti