Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

'Dalićevske' dvojbe Sergeja Jakirovića

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 18.07.24. | 15:00

Pred Dinamom su još dva tjedna priprema, dovoljno vremena da trener posloži momčad. Međutim, tu je i nekoliko zamki i pitanja, s kojima će se morati suočiti

Zabrinulo je mnoge Dinamove navijače izdanje Modrih protiv Krivbasa na kraju austrijsko-slovenskog dijela priprema. U prvih 60 minuta Modri su doista izgledali očajno, Krivbas je mogao voditi i više od 2-0, u drugih sat vremena, druga je momčad popravila dojam, stvarala šanse, gađala grede i suparničkog vratara, ali poraz nije uspjela izbjeći. Naravno, navijači kao navijači, uvijek očekuju da će Dinamo igrati najbolje što može, da neće gubiti utakmice, bilo to na pripremama ili protiv najjačih suparnika u Ligi prvaka. Međutim, ne treba od tog poraza raditi 'spektakl', pripreme su uvijek posebna priča, pogotovo zadnja utakmica, kad su glave igrača već kući nakon napornih osam dana treninga na plus 40. Štoviše, bilo bi loše da je Dinamo već sad u formi, da Modri igraju kao 'navijeni' i gaze sve pred sobom, bio bi to znak da se u pripremama negdje pogriješilo. Pravi glanc tek sad počinje, a kako se radilo prvih tjedana priprema, vidjet ćemo kad počne sezona, kad dođu prave utakmice, a pogotovo sredinom jeseni, nakon nekoliko mjeseci u zahtjevnom ritmu utakmica svaka tri, četiri dana.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Sergej Jakirović ima pred sobom još dva tjedna do početka sezone, tri utakmice (Vardar i dvaput Šahtar) da dovede momčad u optimalno stanje za početak HNL-a, iako je jasno da je najvažnije visoku formu dosegnuti 20.kolovoza u play-offu Lige prvaka. Sasvim je još dovoljno vremena pred njim da sve posloži kako treba, s te strane poraz od Krivbasa može poslužiti kao dobro pomagalo. Sjetimo se, uostalom, kako je Hrvatska prije Eura mestralno pobijedila Portugal, 'gušila' se u euforiji, a onda posrnula na samom turniru. Ali, tu postoji nekoliko zamki, pitanja i dvojbi, s kojima se Dinamov trener mora suočiti. Neke od njih, kad već spominjemo reprezentaciju, ponešto i podsjećaju na one s kojima se suočavao Zlatko Dalić.

PITANJE DESNOG KRILA

Dinamo se popunio na stopeskim pozicijama, međutim, još uvijek 'zjapi rupa' na desnom krilu. Dolazak Marina Šotičeka, kojega je Jakirović priželjkivao je propao, blizu je, navodno, dolazak Juana Cordobe, Marco Pašalić je tiha patnja, ali upitno je koliko je realan taj transfer. Barem prije kraja prijelaznog roka. Dođe li Cordoba, koji će se prvi put susresti s europskim nogometom, sigurno će mu trebati nekoliko mjeseci prilagodbe. Što jest rizik! Trenutno Dinamo ima samo Darija Špikića, koji bi mogao otići, ostalo su prinudna rješenja. Jakirović je tu iskušavao Kačavendu, Mikića čak i Sučića. No, nijedan od njih nije potpuno 'taj'. Mikić je bek, Sučić je igrač sredine terena i to se vidjelo protiv Kryvbasa, a Kačavenda... On je sljedeća dvojba.

'SLUČAJ KAČAVENDA'

Prošao je ovaj dio priprema kao igrač Lokomotive na svojevrsnoj probi, u Maksimiru tek moraju odlučiti što će s njim. Otkupiti ga od Lokomotive, ponoviti posudbu s Kajzerice ili ga uzeti pa prosijediti još neko vrijeme 'lokosima'. Zaintrigirao je Kač Jakirovića, gine na treninzima i utakmicama, Dinamov trener jako je sklon njegovu ostanku u momčadi. Međutim, sportski direktor Marko Marić gleda pragmatično, razmišlja je li pametno uzeti igrača, koji godinu dana nije igrao nogomet, ako mu se ne može jamčiti 15-20 utakmica u polusezoni. Dinamo ima vremena za odluku do kraja prijelaznog roka, ali trebalo bi ranije prelomiti. Da se zna može li se s Kačavendom računati ili ne. Pogotovo ako će biti kandidat za to desno krilo.

ULOGA SENATORA

Zna se tko su senatori u Dinamovoj svlačionici; Zagorac, Ristovski, Theophile, Mišić, Ademi, Petković, sad i Pjaca i Rog. To su igrači, koji su vođe ove momčadi, veći dio njih odigrao je najvažniju ulogu u ključnim trenucima prošle sezone, ne samo na terenu, već i izvan njega. Ademi, recimo, nije puno igrao, ali je i dalje bio faktor X u svlačionici, a i na svakom treningu vidi se koliko je 'unutra', koliko mu je stalo. Međutim, već je neko vrijeme jasno, a pokazale su to i pripremne utakmice, dio tih igrača više nije nezamjenjiv na terenu, neki su drugi ljudi iskočili u prvi plan. Mora Jakirović biti odlučan u namjeri da ne gleda imena i zadovoljava ega, nego trenutnu formu, ne ulaziti preduboko u kompromise, a opet paziti da ne naruši balans i važnost tih igrača za momčad. Jer, neki će se morati pomiriti s novim ulogama. Ovdje smo se opet sjetili Dalića.

KAKO S MLADIMA?

Premda su to bile pripremne utakmice i znamo da oni iskusni te dvoboje drugačije doživljavaju, da se znaju dozirati, ipak treba istaknuti činjenicu da je Dinamo u oba susreta izgledao bolje kad su na terenu bili 'klinci'. Gladni i željni dokazivanja. Ne samo oni, ali u kombinaciji s nekoliko iskusnijih igrača. Svi su, više-manje, pokazali da se na njih može računati, u nekom omjeru već i ove sezone. Najviše su u oči upali Noa Mikić i Patrik Horvat, brzanci na desnoj i lijevoj strani, baš ono što godinama nedostaje, ne samo Dinamu, nego i hrvatskom nogometu. E sad, treba pronaći pravi način da im se daje sve više prilika i minuta u prvoj momčadi, nekad je to i hrabrost, rizik, nekad će se možda netko od starijih osjetiti uvrijeđenim. Isto tako, treba ih zaštititi od tereta velikih očekivanja i ne staviti im na leđa pritisak rezultata. Nije to lako pomiriti, ali ne treba čekati idealne uvjete, u Dinamu takvi ne postoje! A i u idealnim uvjetima se teško postaje igrač. Vrbančića više i ne brojimo u tu kategoriju, on ove sezone, jednostavno, mora igrati. Ili otići gdje će igrati seniorski nogomet.

JOŠ JEDAN NAPADAČ? I KAKAV?

Dinamo na tržištu traga i za napadačem, aktualan je bio Beljo, pričalo se o Mierezu, a sad se na obzoru ukazao Carlos iz Yverdonea. Međutim, dovođenje napadača nekako je palo u drugi plan, u odnosu na ostale pozicije. Dinamov je problem što se ne zna kako će završiti priča s Petkovićevim odlaskom. On je zasad ostao, djeluje raspoloženo, pozitivno, poticajno za suigrače, radi dobro na treninzima. I, uopće nije upitno, dok je Petković ovdje, on je prvi napadač. No, što ako ode? Brodić ima ponude, izvjestan je i njegov transfer, ostali bi tada Modri samo na Kulenoviću. Opet, teško je dovesti ozbiljnog napadača, koji će doći u Dinamo, ako zna da je drugi izbor, da će biti pričuva Petkoviću. A svakog dobrog napadača treba i platiti! Pitanje je i kakvog napadača treba tražiti, nekoga sličnog Petkoviću, što je vrlo teško, ili igrača, zbog kojega bi se morao mijenjati i način igre? Ova dvojba nije u rukama Sergeja Jakirovića, puno toga ovisi o klupskom vodstvu. Koje što prije treba riješiti Petkovićev status, maknuti dvojbe od njegova odlaska/ostanka! Jer, o njemu mnogo toga ovisi, to je pitanje možda i krucijalno!




Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićStefan RistovskiArijan AdemiBruno PetkovićLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti