Slavko Midzor/Pixsell
Slavko Midzor/Pixsell

Dalić traži rješenje za desni bok, dvojba je između Jakića i Pjace

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 03.09.24. | 08:00

Pogled na roster U-21 reprezentacije sugerira tek Nou Mikića koji će u siječnju navršiti 18 godina. Možda je ovo i njemu prilika da se igrama za Olićev kadar nametne za A reprezentaciju

Najavio je Zdravko Dalić kako bi već protiv Portugala mogli gledati neku novu Hrvatsku u taktičkom smislu. Nije to nova vizija Hrvatske već sušta potreba obzirom na kadar koji se prorijedio zbog ozljeda, zbog problema s desnim bekom ali i krilnim pozicijama.

“Razmišljali smo protiv Portugala probati s trojicom u zadnjoj liniji. Kako je prije bio jak vezni red, sada imamo dobre stopere ali otpao je Erlić, pa je Ćaleta-Car ozlijeđen... Probat ćemo, iako nemamo previše vremena”, najavio je izbornik promjene u sustavu igre.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Za očekivat je da krene s 3-5-2. Možda i 3-4-2-1. Kako bilo, jasno je da problem pozicije desnog beka postaje akutan. Stanišić se ozlijedio, Juranović je završio na operaciji i Hrvatska jednostavno nema igrača za to mjesto.

Pogled u roster U-21 reprezentacije sugerira kako Olić ondje ima Nou Mikića koji će u siječnju navršiti 18 godina. Šteta što Dinamo nije imao više utakmica u ovoj sezoni pa bi Mikić imao i više prilika da se nametne te zakorači prema A reprezentaciji kojoj svakako pripada jednog dana prema talentu koji pokazuje. Ovako ga je Dalić ostavio kod Olića gdje će imati pod nadzorom pa možda u kasnijoj fazi natjecanja u Ligi nacija dobije priliku za dokazivanje.

Od aktualnog kadra, najbliži desnoj strani mogao bi biti Kristijan Jakić koji je to igrao nekoliko utakmica u Eintrachtu iz Frankfurta. Međutim, upravo činjenica da Jaka ne igra na svojoj matičnoj poziciji uvjetovala je njegov odlazak u Augsburg. On bi svakako mogao pokriti tu desnu stranu s petoricom u veznoj liniji, pogotovo u kontekstu defenzive koja mu je jača strana. Ako se izbornik odluči na opciju da Vatreni budu ofenzivno nastrojeni u Lisabonu, onda će vjerojatno na tu poziciju Marko Pjaca koji je igrao to isto za Dinamo u Azerbejdžanu, pogotovo jer je jak u ofenzivi što su odlike bočnih igrača u sustavu 3-5-2. E sada, ima li dovoljno energije za ganjanje po liniji gore - dolje, ostavimo stručnom stožeru na prosudbi. Na onoj lijevoj strani je Borna Sosa.

Iako je ovo natjecanje zamišljeno kao priprema za ono što slijedi; kvalifikacije za SP 2026. i da možda Liga nacija nema rezultatski imperativ, jasno je da Hrvatska mora završiti na prva dva mjesta u skupini zbog statusa nositelja u kvalifikacijama za SP. Iako postoje šanse da Vatreni mogu imati povlašteni status tijekom ždrijeba i u slučaju da ne budu na tim pozicijama u Ligi nacija, način na koji će se birati 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. još uvijek nije formalno definirano. Za pretpostaviti je da će osam pozicija zauzeti po prve dvije reprezentacije u četiri skupine A kategorije Lige nacija i da će ostala četiri mjesta popuniti reprezentacije s najboljim renkingom. No, to je još uvijek u sferi nagađanja.



Tagovi

VatreniHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacijaZlatko DalićKristijan JakićMarko PjacaNoa MikićHNS

Ostale Vijesti