Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Zlatko Dalić: “Perišiću sam dužan pomoći. Bez dobrog HNL-a nema dobre reprezentacije”

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 02.09.24. | 11:50

Izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske najavio je početak novog ciklusa koji počinje gostovanjem kod Portugala, odnosno domaćinstvom Poljskoj u Osijeku.

Hrvatska nogometna reprezentacija danas se okuplja u Zagrebu čime i formalno započinje novi ciklus Vatrenih. U ovoj akciji reprezentacija će na gostovanje u Lisabon gdje ih u četvrtak na stadionu Benfice čeka sudar 1. kola Lige nacija s Portugalom. U nedjelju je u 2. kolu Hrvatska domaćin Poljskoj na Opus Areni u Osijeku.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Uoči samog okupljanja pred medije je izašao izbornik Zlatko Dalić kako bi se osvrnuo na nov početak.

"Dozvolite da se osvrnem na par stvari koje su se dogodile nakon Eura. Otišli su Mandžukić i Olić i ovim putem hvala na trudu, znanje i energiji. Imali su velike zasluge za naše uspjehe. Sjajna suradnja s Ivicom, pojavila se prilika i morao je to prihvatiti. Znam ambiciju, znanje i energiju i uvjeren sam u dobre rezultate”. Mario je nakon Eura izrazio ambiciju da ide u drugom smjeru. Hvala i njemu, velike su zasluge za medalje. Žao mi je što je tkao ispalo, ali to je tako”.

Oprostili su se Brozović i Vida.

“Uvijek mi je teško kad se ti igrači iz 2018. opraštaju. Uvijek je teško, ali polako odlazi generacija. To je činjenica. Domagoj nije bio standardan, ali pristupom ponašanjem i angažmanom bio je velika potpora. Marcelo mi je rekao za odluku i prije Eura. Nadao sam se da će promijeniti, ali ostao je tkao: To je Broz. Kad se netko oprosti s 99. je čudno, ali to je njemu svojstveno. Hvala im na predivnih sedam godina, Na medaljama..."

Ivan Perišić je na popisu...

"Perišić je na popisu. Niti u jednom trenutku nije bilo upitno njegovo ime. Savez i reprezentacija ne mogu se odreći onoga što je napravio. Perišić je jedan od najvećih reprezentativaca u povijesti. Moja obaveza je da mu pomognem da se vrati u stanje od prije,. I siguran sam da će u skorije vrijeme biti nositelj. Ima moju punu podršku”.

Izbornik se osvrnuo i na Sigura

"Sigur je izabrao Kanadu. Nekoliko dana prije popisa sam razgovarao s njim . Izrazio je želju da igra za Kanadu. Moramo respektirati, rekao sam mu da je to njegov izbor i da ga podržavam. Svatko ima pravo na svoj izbor”.

Liga nacija je priprema za kvalifikacije za SP.

“Kreće akcija Lige nacija. Rekli smo da je cilj napraviti sistem i reprezentacija za ono što nas čeka. Kvalifikacije za SP. No, Liga nacija mora imati ciljevi. Da ostanemo u elitnoj skupini. Da izborimo povoljan ždrijeb za kvalifikacije. Nadalje, da budemo među prve dvije i odemo u završnicu. Imamo dosta problema s ozljedama. Bez Vlašića, Erlića, Stanišića, Majera... Pitanje je Ćalete Cara i Luke Sučića, znat ćemo danas. Nezgodno je, ali napravit ćemo izbor. Puno nepoznanica, puno toga moramo mijenjati. Treba vidjeti tko je spreman, zdravi i tko je u kakvom stanju. Danas ćemo odlučiti za pretpozive i pozive koje ćemo eventualno slati”.

Dalić je razgovarao s Perišićem.

“Kao izbornik imam obaveza u pomoći Ivanu da se što prije vrati. Što se događalo u klubu, neću komentirati ali ponavljam - on je jedan od najvećih igrača".

Problem je desni bek

“Jakić je igrao u Frankfurtu nekoliko puta. Eventualno Pjaca. Vidjet ćemo kada se skupimo. Možda promijenim sistem. Nema Juranovića kroz Ligu nacija, moramo naći rješenje za desni bok. Ovu akciju ćemo s Jakićem ili Pjacom, Možda stopere mijenjati. Naći ćemo rješenje"

Neki reprezentativci su promjenili klubove.

“Erlić i Pongračić otišli su u bolje klubove. Nametnuli su se, pokazali kvalitetu. Dobra odluka Sose da promjeni situaciju. Bit će bolje za mene i njega da igra više. Možemo biti zadovoljni. Dečki idu gdje je bolje”.

Stožer ne misli nadopunjavati...

“Nemam planove mijenjati stožer. Idemo sa snagama koje imamo”.

Ovo ljeto bio je pravi potop klubova u Europi

“Svi želimo da budemo bolji, ali realnost je ta Europa. Nažalost, osim Dinama nemamo uspjeh u Europi. Nismo ispali od Španjolaca i Engleza već o klubova iz zemalja ispod nas. To je realnost. Nije sjajna situacija niti za naš izbor. Ako tražimo unutra HNL-a mi smo u problemu. Ako ne možeš proći prvo kolo Konferencijske lige to je realnost. Odlaze igrači jer klubovi popunjavaju budžete. Mladi odlaze, pa se vraćaju da ožive karijeru. Prepuni smo stranaca. Nemam ništa protiv njih, ali trebaju nam kvalitetniji. Kad se tržište potroši, ono što ostane dolazi k nama. I na koncu struka nema vremena. Puno promjena trenera. Alibi je da je trener kriv. Kupe si mir tri mjeseca pa ista stvar. Nema kontinuiteta i reda. Hrvatska reprezentacija počiva na HNL-u. I bez dobre HNL nema dobre reprezentacije”.

Igor Matanović je novo ime u napadačkoj formaciji.

“Imamo četiri napadača. Želimo ga vidjeti u ovom okruženju. Probati na treningu, dati mu šansu. Trebamo kroz suradnju s U-21 naći nekoga tko će se nametnuti. Ovoga puta dat ćemo šansu Matanoviću pa vidjeti što i kako dalje. Ono što ej igrao prošle sezone, sugerira mi da ga želim vidjeti i dati mu šansu”.

U reprezentaciju se i dalje teško ulazi i teško ispada, ili više nije tako?

“Stalno sam govorio da se teško ulazi u reprezentaciju i teško ispada, ali to nije više tako. Lakše se ulazi. Neki mogu ući nakon dvije, tri dobre utakmice. Moraš imati kontinuitet dobrih igara i golova, ali silom prilika ispalo je drugačije. Nije dobro. Ne podržavam, ali je tako. Smjena je generacija i prilika je da napravimo selekciju. Neki će imati priliku, pa te ozljede... Za reprezentaciju se moraš dobro namučiti i zato je problem. Lagani ulazak nije taj. Ili je neka druga reprezentacija. Zove me Brazil, Austrija, Kanada. To nije način. Treba biti ponos i čast. Igrač mora nešto zaslužiti. Ali kad dođe nakon tri utakmice, onda se nije namučio. Ovi koji su bili U Katru i u Rotterdamu nisu se praktički oznojili za medalje, za razliku od onih iz 2018. koji su deset godina krvarili. Kada do nečega lako dođeš, ne znaš to cijeniti”.

Eventualna promjena sustava?

“Uvijek sam optimist, nikad neću odustati od tog razmišljanja. Pričali smo da igramo s trojicom protiv Portugala. Imamo dobre stopere iz dobrih klubova. Pojavili su se problemi koji nisu pod našom kontrolom. Probat ćemo. Razmišljamo o tome”.

Portugal i Poljska slijede u idućim danima

“Tamo smo obili Portugal prije Eura. Kvalitetna reprezentacija. Krećemo u Ligu nacija, Portugal i mi smo favoriti no ne treba zaboraviti Poljsku. Nema opuštanja, znamo cilj i pored svega ne smijemo zaboraviti rezultat”.

Luka Modrić, koju će ulogu imati u ovom ciklusu?

“Dok je tu, imat će ulogu koliko je to moguće. Sve u dogovoru i razgovoru s njim. Koristit ga kao i sve druge. Komunicirat ćemo. Gledat ćemo i igrače koji dolaze. Baturinu i dva Sučića...”


Je li Mandžukić napustio stožer jer nema više utjecaja?

"To je glupost, on je rekao da ima druge ambicije i želje. Ja to prihvaćam. Žao mi je da to netko piše, a da ne provjeri. Jedina je istina da on ide u drugom smjeru", zaključio je Dalić.

Reprezentativci će se okupljati tijekom dana u hotelu Sheraton. Prvi trening je u 18 sati na Maksimiru na kojem će Vatreni trenirati u utorak i srijedu prije polaska za Lisabon. Reprezentacija se iz Portugala vraća odmah po završetku utakmice, direktnim letom za Osijek gdje će u nedjelju igrati s Poljskom.



Tagovi

Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniHNSLiga nacija

Ostale Vijesti