Pixsell
Pixsell

Čuljo Magija danas bi proslavio 49. Za 10 dana kratko će 'zaustaviti hakl'

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 04.09.24. | 21:59

Na današnji dan prisjećamo se jednog od najboljih hrvatskih igrača futsala Mate Čuljka koji je predstavljao Hrvatsku na jedinom Svjetskom prvenstvu. Za točno 10 dana počinje novo izdanje...

Hrvatska u nedjelju 7. rujna igra generalku pred polazak u Uzbekistan na Futsal Mundijal. U slavonskobrodski Vijuš stiže reprezentacija Kosova. Ta utakmica poslužit će izborniku Mavroviću i njegovom stožeru da isproba sve igrače i dodatno uvježba akcije koje već nekoliko tjedana rade na treninzima. Hrvatsku u prvom kolu, na dan otvaranja 14. rujna, čeka jaka azijska reprezentacija Tajland, stalni sudionik svjetskih smotri. U drugom kolu, 17. rujna, očekuje nas pravi klasik s Brazilom, najjačom futsal nacijom svijeta. U posljednjem kolu Futsal Vatreni idu na Kubu, reprezentaciju koja ima problema s igračima koji su napustili trening kamp i zatražili azil u drugim državama. Realno je da će Hrvatska pobijediti Kubu. To je utakmica koja se jednostavno mora dobiti. No, ne bi trebali bježati od bodova protiv Tajlanda i Brazila, čime bi izbjegli treće mjesto u skupini i teži ždrijeb u osmini finala.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

No, o tom potom. Do Mundijala je ostalo još 10 dana i u narednim danima više ćemo se upoznati s prvenstvom. Danas se, 4. rujna, sjećamo legendarnog futsalaša i haklera, Mate Čuljka, koji bi danas proslavio svoj 49. rođendan.

Tog 4. rujna 1975. rodio se jedan od najboljih, ali i najomiljenijih hrvatskih igrača futsala. Čuljo je bio poznat po svojem nevjerojatnom driblingu, ali i inteligenciji na malonogometnim terenima. Nije bez veze dobio nadimak Čuljo Magija. No, prije svega, Čuljka se pamti kao dobroćudnog i simpatičnog lika, koji je sve mogao predriblati, ali se ni pred kim nije uzvisio.

Čuljak je bio jedan od članova prve hrvatske ekspedicije na Svjetsko prvenstvo, 2000. u Guatemali koju je kao kapetan predvodio Mićo Martić kao kapetan te Marijan Brnčić (ex-igrač NK Dinama) i Boris Durlen s klupe. Osim Čulje i Miće u reprezentaciji su igrala imena poput Roberta Grdovića, Nikole Tomičića, Alena Delponta, Pjera Malvasije, Siniše Alebića, Tomislava Gričara, Bože Butigana, Alena Jukića i drugih. To je bila škvadra kvalitetnih i karakternih igrača koji su ostali na pobjedu do plasmana u polufinale natjecanja.

Početkom 21. stoljeća kreće veća ekspanzija futsala u Hrvatskoj. Ta generacija 2000. je bila sinonim za uspjeh, kao Vatreni 98 u nogometu. Hrvatska je 2012. na domaćem Euru bila četvrta, a tada su s futsalom kretali nositelji ove generacije. Dva kapetana Franco Jelovčić i Dario Marinović, a nakon dvije godine i sedam mjeseci, u reprezentaciju se vratio i Tihomir Novak. Taj trojac, zajedno s igračima koji su u najboljim godinama (Perić, Sekulić, Čekol, Postružin, Jurlina, Kuraja, Primić i drugi mladi igrači), mogli bi na ovom prvenstvu ponoviti, možda i premašiti rezultat najbolje generacije do sada.

Sada se vraćamo na Čulju. Prava ekspanzija futsala u Hrvatskoj kreće s Eurom 2012. u Splitu i Zagrebu. Te godine Čuljak je s Matijom Đulvatom osnovao Futsal Dinamo. Čuljak je svoj 39. rođendan proslavio na tada najboljem tulumu u gradu. Na predstavljanju Futsal Dinama na prvoj Šalati. Dolazak Dinama na futsalsku scenu dodatno je podignuo interes za tim sportom, ali i potaknuo ostale klubove da se polagano počnu profesionalizirati.

Čuljo nije bio profesionalac u današnjem smislu tog pojma. On je bio entuzijast. Koji je gurao futsal, pred kraj i svoj Dinamo iz ljubavi prema sportu, haklu i vicu u igri. Čulju će šira javnost prije svega pamtiti kao vrhunskog haklera koji je obilježio slavni dio hrvatskog futsala, ali i udario temelje modernog futsala, zajedno s, dakako, ostalim entuzijastima i prijateljima iz tog doba. Čuljo je preminuo prije sedam godina na svojem najdražem mjestu, malonogometnom terenu.

Često se kod njegovih prijatelja može čuti izreka kako on sada sigurno hakla na nekom boljem mjestu. Ako i hakla, od 14. rujna do 6. listopada, napravit će kratku pauzu kako bi pogledao našu reprezentaciju na Futsal Mundijalu. Ne sumnjamo, hakl zaustavi svaki put kad zaigra i njegov Futsal Dinamo...



Tagovi

FutsalMate Čuljak. in memoriam

Ostale Vijesti