Mark Pain/Press Association, Igor Kralj/Pixsell
Mark Pain/Press Association, Igor Kralj/Pixsell

Čačić i Tuchel imaju uoči utakmice nekoliko problema. Neki su im i zajednički

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 05.09.22. | 09:30

Čačić razmišlja kako složiti zadnju liniju, kojim sustavom se suprotstaviti Chelseaju, Tuchel ima problem s vratarom i napadačima. A zajednička im je briga što njihove momčadi nikako ne mogu sačuvati praznu mrežu

Što će u utorak (18:45, Arenasport 1) u Maksimiru svojim navijačima ponuditi Ante Čačić i Thomas Tuchel? Chelsea na startu Lige prvaka sigurno dolazi kao favorit, međutim, činjenica da 'Plavci' nisu u najboljoj formi mogla bi biti prilika za Modre. Zato su u Dinamu i navijali za to da prvu utakmicu igraju baš protiv Chelseaja u Zagrebu, vjerujući kako je to najbolji termin za zaustavljanje moćnog Tuchelovog stroja. Koji se još nije zahuktao, nadamo se da neće proigrati baš u utorak.

Oba trenera u utakmicu ulaze s nekoliko problema. Premda, na svojoj razini Dinamo izgleda mnogo bolje nego Chelsea na svojoj, sad, hoće li to biti dovoljno za iznenađenje? Dinamo je u 15 utakmica ove sezone samo jednom izgubio, Modri su vrlo efikasni, a neki važni igrači iz utakmice u utakmicu pokazuju porast forme. No, to ne znači da je u Čačićevoj momčadi sve idealno, evo, koji ga problemi okupiraju prije utakmice godine.

KAKO KOMPONIRATI OBRANU?

Ozljeda Boška Šutala poremetila je planove, bilo je gotovo sigurno da ćemo protiv Chelseaja vidjeti dva Šutala na stoperskim pozicijama. Bez obzira u kojoj formaciji zaigrao Dinamo protiv Chelseaja. Sad Čačić treba izmisliti neku novu ideju, protiv Rijeke je tako na stoperskoj poziciji provjeravao Ristovskog. Theophile još nije potpuno spreman, Lauritsen jest u dobro formi, ali sklon manjim kiksevima. U ova dva dana Dinamov trener morat će pronaći idealno rješenje, iako se čini da mu je idealno rješenje ipak nedostupno.

PITANJE LIJEVOG BOKA?

Kao i prije svake utakmice, ovo se pitanje posebno apostrofira, iako se Dinamov trener tome čudi i tvrdi kako Dinamo nema nikakav problem, kako je sve jasno. Ljubičić je dosad u Europi igrao ovu poziciju pa se očekuje da bi mogao igrati i sutra. Premda, nije ni on uvijek bio pouzdan i siguran, znalo je curiti po njegovoj strani. No, ako Čačić promijeni sustav i zaigra s petoricom u zadnjoj liniji, je li i onda Ljubičić rješenje? Ili će tada ipak priliku dobiti Bočkaj, za kojeg i sam Čačić kaže da je idealan igrač za taj sustav? To je dvojba, koju je Čačić možda već i otklonio, to ne znamo, ali je sigurno nešto što je u pripremi za utakmicu zaokupilo njegove misli.

DINAMO STALNO PRIMA GOL(OVE)

Ovo je nešto što je i sam Čačić okarakterizirao kao problem. Dinamo je protiv Rijeke primio gol desetu utakmicu zaredom, takav niz ne pamtimo već dugo. Čak i u utakmici kao ovoj s Rijekom, u kojoj je Dinamo potpuno dominirao, a suparnik bio nemoćan, nije uspio sačuvati praznu mrežu. Imala je Rijeka na kraju i još prilika, mogao je primiti još koji. Naravno, mogao je još koji i zabiti i uvjerljivije pobijediti, ali to je druga tema. Chelsea je ipak momčad protiv koje će biti teško nadoknaditi svaki primljeni gol, zato baš u tom dijelu Dinamo sutra mora biti oprezan i ne dopustiti lake pogotke.

POSEBNO SU LOŠI PREKIDI...

A najviše problema u obrani Dinamo ima baš nakon prekida. Primio je tako i gol od Rijeke, prije toga i u Šibeniku, iz ubacivanja na peterac zabio je i Osijek... Kako popraviti taj segment igre u samo nekoliko dana, to je najteži Čačićev posao. A i on je, vjerojatno, posljedica toga što obrana vrlo često igra u različitim postavama, što nedostaje kontinuitet. U Ligi prvaka baš prekidi mogu biti odlučujući, a protiv momčadi poput Chelseaja dovoljna je tek jedna neopreznost da sve ode u krivom smjeru.

To je ono čime se bavi Ante Čačić. A Thomas Tuchel, čini se, ima još nešto više upitnika i briga. Ni protiv West Hama njegova momčad nije igrala bajno, jedva je na kraju iščupala pobjedu (2:1). Chelsea ne djeluje nimalo uvjerljivo, momčad teško pobjeđuje, a njemačkog stratega muči, također, nekoliko važnih stvari. Ono što je sigurno, kako je i sam rekao, čeka ga još dosta posla da bi skupocjeni pojedinci, od kojih je mnogo novih, postali prava momčad.

PROBLEM S PRVIM VRATAROM

Ozlijedio se u utakmici s West Hamom, u zadnjem napadu, vratar Mendy. I sad je upitan za utakmicu s Dinamo. Doduše, na klupi Tuchel ima Kepu, nekad najskupljeg i najvrijednijeg vratara svijeta, međutim, postoji razlog zašto je Bask zamjena, a ne 'jedinica'. Podatak koji kazuje da bi ovo mogao biti problem za Chelsea, Kepa je zadnji put na vratima bio u veljači, kad je u finalu Liga kupa branio protiv Liverpoola. Premda je bilo dosta povika i na Mendyjevu formu, Kepina sigurno nije bolja.

POTRAGA ZA SUSTAVOM IGRE

Tuchel standardno igra s trojicom igrača u zadnjoj liniji, po tome je Chelsea bio prepoznatljiv. No, ove je sezone Nijemac dosta 'kemijao' pa je čak tri utakmice zaredom počeo u sustavu s četvoricom iza. Protiv West Hama opet se vratio originalu, u sustav 3-4-2-1. Sve je to dokaz da je Chelsea još uvijek 'under construction', da Tuchel traga za najboljim modelom igre. Iako se očekuje da će prevladati taj njegov pravi sustav i da će u njemu igrati i u Maksimiru, čini se da nije još sasvim siguran kako će Chelsea izgledati ove sezone.

NOVI IGRAČI JOŠ SE TRAŽE

Chelsea je ovog ljeta krenuo u novu eru, pod novim vlasnikom i logično je da je Tuchel htio i nove igrače. Chelsea je jako puno tržio u prijelaznom roku, nisu svi novi igrač još došli do zraka. Skupocjeni braniči Fofana i Koulibaly ne djeluju još uvijek sigurno koliko bi se očekivalo, za Aubameyanga se niti ne zna je li spreman i koliko može participirati protiv Dinama. Cucurella koji je bio velika želja na lijevoj strani protiv West Hama je bio potpuno samozatajan, tek kad je ušao Chilwell Chelsea je proigrao.

BEZ PRAVOG NAPADAČA

Chelsea zabija malo pogodaka, ni u jednoj utakmici ove sezone nije zabio više od dva. Tuchel ima problema s napadačima, na listi za Ligu prvaka, samo je jedna 'devetka', Aubameyang. A već smo zaključili da on još nije potpuno spreman, pogotovo nakon vandalskog napada u kojemu je ozlijeđen. Uglavnom Tuchel pozicije u napadu pokriva 'lažnim devetkama', Pulisicem, Havertzom i Sterlingom. Ovaj potonji zasad djeluje najraspoloženije, iako u zadnjoj utakmici ni on nije blistao, pobjednički gol donio je Havertz, ali je junak bio lijevi bek Chilwell. U ovom segmentu Chelsea sigurno može biti bolji.

REDOVITO PRIMAJU GOLOVE, POGOTOVO IZ PREKIDA...

E, to je taj zajednički problem Čačića i Tuchela. Londončan su primili gol(ove) u zadnjih pet, od ukupno šest, utakmica ove sezone. Dosta su ih primili baš iz prekida. Recimo, protiv West Hama, nakon jednog od brojnih kornera. Obrana i vratar Mendy bili su potpuno konfuzni, nespretni, 'hammersi' su se bolje snašli u gužvi. Spomenimo i da je suparnik pogodio vratnicu, zabio u zadnjim sekundama gol koji je bio poništen zbog (rubnog) prekršaja na vrataru. Obrana Chelseaja uopće ne djeluje neprobojno! A prekidi bi mogli presuditi utakmicu, tko će biti prisebniji u tim situacijama?

Tako stoje stvari uoči starta Lige prvaka. Čačić i Tuchel imaju do utakmice dosta posla, dosta pitanja koja traže odgovore. Chelsea jest kvalitetniji, vrijedniji, bogatiji, jači... Međutim, u Maksimir ne dolazi kao momčad koja je nepobjediva, ima nekoliko detalja koji idu na ruku Dinamu. Eh, kad bi ih barem Modri iskoristili...

Liga prvaka

Utorak, 6. rujna

Skupina E

Dinamo – Chelsea 18.45

RB Salzburg – Milan 21.00

Skupina F

RB Leipzig – Šahtar 21.00

Celtic – Real Madrid 21.00

Skupina G

B. Dortmund – Copenhagen 18.45

Sevilla – Manchester City 21.00

Skupina H

Benfica – Maccabi Haifa 21.00

Paris SG – Juventus 21.00

Srijeda, 7. rujna

Skupina A

Ajax – Glasgow Rangers 18.45

Napoli – Liverpool 21.00

Skupina B

Club Brugge – B. Leverkusen 21.00

Atletico – Porto 21.00

Skupina C

Barcelona – Viktoria Plzen 21.00

Inter – Bayern 21.00

Skupina D

E. Frankfurt – Sporting 18.45

Tottenham – Marseille 21.00

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+

 

 

 



Tagovi

GNK DinamoChelseaThomas TuchelAnte ČačićLiga prvaka

Ostale Vijesti