Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Božić za Božić: "Europa? Zašto ne?! Vrijeme je da donesemo trofej u Koprivnicu, a Zeka nam je 'ukrao' blagdane"

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 25.12.22. | 15:00

Senator Slaven Belupa otkrio nam je sve najbitnije detalje oko priprema i ciljeva koprivničkog prvoligaša, zašto igrači Zekića zovu Grinch, a i koje im je ovlasti dao u svlačionici

Jak tempo nabio je Zoran Zekić svojim mecima prije nastavka prvenstva, ali mi smo jednog uspjeli uhvatiti baš između dva treninga za predbožićni razgovor. Tomislav Božić, jedan od senatora momčadi, čovjek s kapetanskom trakom i niti jednom sijedom u 35. godini života. Uz svoga trenera, još jedan Slavonac u koprivničkoj svlačionici, ali već dugo godina žitelj Podravine, napravio je s nama presjek sezone i otkrio nam ono najbitnije - što Božić radi za Božić. Prije nego dođemo do tog dijela, zadržali smo se prvo na nogometnom. 

Pripreme su počele, četiri utakmice su odrađene, posljednja u petak protiv Lokomotive u kojoj je ipak domaćin iz Zagreba bio bolji 4:3, ali koji dan ranije je pao drugi HNL klub - Rijeka. Koprivničani su tada bili bolji 2:1. Božić je, kaže, i više nego zadovoljan pripremama.

“Pripreme teku, mislim da smo mi među prvima krenuli u njih u ovoj stanci, ali imali smo tri tjedna slobodno. U prijateljskim utakmicama izgledamo stvarno jako dobro, igramo dobar nogomet, stvaramo prilike, pokazali su to i rezultati. Malo i presavršeno to sve izgleda, haha. A pripreme nastavljamo u Međugorju u siječnju.”

Ipak ste stigli revno pratiti Katar i uspjeh naše reprezentacije?

“Naravno. Bio sam malo skeptičan oko zimskog termina, navikli smo gledati prvenstva preko ljeta, s ekipom negdje vani. Ovoga puta sam skoro se utakmice odgledao kod kuće, u miru baš sam uživao. Sa sporrtske strane, zaista zanimljivo, dobro prvenstvo koje je pokazalo da ne igraju samo Europa i Latinska Amerika nogomet, nego i Afrika, Australija… Pogledajte Maroko što je napravio. A Hrvatska… Što da kažem i koje epitete da dodam koje drugi već nisu? Mislim da još nismo svjesni veličine uspjeha. Veličine toga da smo na dva prvenstva za redom donijeli dvije medalje, jednu srebrnu, jednu brončanu… Odigrali su dečki fenomenalno, drago mi je što su nas još jednom ovako razveselili.”

 Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL


NIJE NIŠTA POKLONJENO, A EUROPA JE SAN

Kada smo završili SP, red je na HNL. Pogledom na tablicu, prikupljenih 26 bodova i četvrto mjesto, također nekima možda izgleda malo ‘presavršeno’?

“Nama to jednostavno nitko nije poklonio. Mislim da je to najviše rezultat dobre selekcije, koju je primarno napravio trener koji je i ujedno sportski direktor. Uzimao je igrače kakvi mu pašu za nogomet kakav on želi igrati. Na pripremama u Velikoj prošlo je puno novih imena, neki su ostali, mislim da su nam mnogi prognozirali da smo prvi kandidati za ispadanje iz lige, ali nas je to još više motiviralo i mislim da još uvijek nismo došli do vrhunca. Mislim da imamo još puno toga za pokazati. Nismo još posve uigrani kako bismo htjeli biti, ali već sada sve to dobro izgleda.”

Napadate Europu?

“Nemamo nikakav imperativ, ali ne želimo kriti da imamo ambicije. Zašto ne i Europa? Uostalom i u Kupu smo stigli daleko, čeka nas Rudeš kojega ne želimo podcijeniti, ali sve je moguće. Probat ćemo i na jednu i na drugu stranu pa ćemo vidjeti gdje ćemo stići.”

Pokraj ‘Pope’, kojemu je 40 godina, i vi ste jedan od senatora momčadi. Imate 35 godina. Koliko utječete i na koji način na mlade igrače?

“Mislim da Popu nikada nitko neće nadmašiti pa tako ni ja, haha. A što se tiče novih igrača, moram reći da su svi dečki odlični. Nema nikakvih problema. Puno je to glava na jednom mjestu, ali su spoj kvalitete, karaktera, motivacije… Uz nas nekoliko starijih igrača svi imamo taj zajednički cilj. Nama starijima je i trener rekao da u svlačionici moramo znati reći neke stvari pa i vikati ako treba. On je nama praktički dao svlačionicu, iako su najveće zasluge za sve što smo napravili upravo njegove.”


U VELIKOJ JE ZEKA KRALJ, A POSTOJI NOVI ZVONAREK

A u vašim godinama, razmišljate li o mirovini?

“Već smo se klub i ja dogovorili da ću nakon igračke karijere nastaviti raditi u klubu kao trener, voditelj škole ili nešto treće, ali još ću neko vrijeme igrati. Planiraju mi produljiti ugovor, tako da me se neće još tako lako riješiti, haha. To je nekako sve logično, tu mi i sin trenira, to je naš dom od povratka iz Poljske, ostajem u Koprivnici.”

Ne nedostaje vam rodni požeški kraj, Velika, u kojoj ste počeli, a ljetos odradili i pripreme tamo?

“Zeka je u Velikoj ipak kralj. Kao u Igrama prijestolja, tako i on ima tamo svoju sliku, svoje prijestolje. Čak smo jedno vrijeme dijelili svlačionicu, on je tada već završavao, a ja tek počinjao. Kada smo saznali da idemo u Veliku na pripreme, rekao je - tamo nema puno, ali idemo sa srcem. Naravno da se i ja sa srcem tamo vraćam. Otišao sam sa 18 godina, do ovog ljeta se nisam bio vratio na stadion, dakle prošlo je 17 godina. Bilo je emotivno, pokazao sam dečkima stadion, uvjete, teretanu, okruženje, ozračje. Uvjeren sam da su te pripreme bile pun pogodak koji nas je doveo ovdje gdje jesmo. Krenuli smo skromno i ostvarili rezultat.”

Upravo je ta škola iznjedrila i Lovru Zvonareka. Ima li novog Zvonareka na radaru?

“Škola ima puno potencijala. Već se sada odlično radi u njoj, ali može se i bolje. Imamo puno talentirane djece, a među njima je i Nestić koji je navodno nešto kao Zvonarek, ali ja još nisam imao prilike pogledati ga, no sigurno hoću. Navodno je već puno klubova zainteresirano za njega.”


SKROMNO I S VJEROM, ALI - SVE JE MOGUĆE

Poslije pauze, imate dva gostovanja - Pula i Varaždin.

“Čim je završila utakmica s Hajdukom, odmah sam počeo razmišljati i gledati na raspored nastavka sezone. Prve četiri utakmice su dosta teške, ali ta prva dva gostovanja su posebno teška jer su nam i Istra i Varaždin izravni konkurenti za četvrto mjesto. Mislim da su sve to dobri protivnici, ali mi znamo kako trenutno igramo, dobro izgledamo, a ti bi nam bodovi uvelike olakšali borbu za Europu. S druge strane, ako izgubimo, prvenstvo je dovoljno dugo da stignemo popraviti stanje na tablici. Moramo samo ići ponizno, skromno, s vjerom u sebe i onda je sve moguće.”

Koje su vaše želje za Slaven Belupo u ovoj sezoni?

“Moje želje su da nastavimo gdje smo stali. Predobro izgledamo u pripremama, svi grizu, svi žele igrati, stvorila se zdrava konkurencija, borimo se, ima nas puno, to je odlično. Želim da napravimo taj iskorak koji toliko čekamo, već 10-15 godina ili koliko Slaven nije igrao Europu. Vrijeme je da zadovoljimo ljude ovdje, za svu podršku koju nam daju. I u Kupu imamo šanse. Godinama ova sredina nije vidjela neki trofej, ne želim ništa predaleko i preveliko najavljivati, ali zašto to ne bi bilo ove godine?”

Za kraj, što radi Tomislav Božić za Božić?

“Doma sam, s obitelji, s najbližima. Nemamo puno vremena za odmor, naš Grinch trener Zeka nam je ukrao Božić i dao nam samo tri dana slobodno, tako da se nadam da ću stići pojesti koji kolač, možda nabaciti kilu-dvije pred nastavak, čisto da zna trener da sam se stigao izguštati, haha.”

Neće se naljutiti trener zbog malo opuštanja?

“Ma Zeka je kao prvo dobar čovjek, dobra osoba koja pristupa svemu ljudski. Svakom problemu, svemu što se dogodi. On je najzaslužniji za našu atmosferu u klubu i za sve uspjehe. Što onda više dodati na takvu osobu? Čim se mi možemo ovako malo našaliti s njim, onda vam je jasno koliko je dobar.”



Tagovi

Tomislav Božić.Slaven BelupoZoran ZekićHNL

Ostale Vijesti