Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Bjeličin rukopis: Martin od '100 milijuna eura' i novi junak s povezom! Kulenović i Pjaca prikovani za klupu

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 03.10.24. | 11:15

Iza njega su dvije utakmice na klupi i za konačne zaključke još je rano. Ali, neki obrisi Bjeličina Dinama već se mogu nazrijeti, a karte će dodatno otvoriti u Varaždinu

"Ja sam pragmatičan trener, zanima me samo rezultat, ne patim od toga da se mora lijepo igrati. Imam 26 igrača, pred sve njih stavljam iste zahtjeve i na njima je da su ukrcaju na taj brod. bez obzira na imena, na prošlost, Dinamo je iznad svih i svi se moraju podrediti tom interesu", rekao je Nenad Bjelica na svom predstavljanju prije šest dana. Naravno, kao što je i sam rekao, u ovih nekoliko dana nije imao prave treninge, nije uspio previše uigravati momčad, niti isprobavati taktičke opcije. Ali, uspio je stabilizirati momčad, psihološki je podići, uspio je uoči utakmice s Monacom u namjeri da promijeni formaciju i da Dinamo bude konkurentan. Pragmatičan!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, neki se obrisi Bjeličina Dinama ipak mogu nazrijeti, a prva i osnovna stvar - probudio se Martin Baturina. Ne znamo što mu je Bjelica rekao, kako ga je 'pridobio', ali i protiv Lokomotive (5-1) i protiv Monaca (2-2) odigrao je odlične partije, u obje utakmice bio strijelac, protiv kluba iz Kneževine podigao svoju igru još razinu više. Prvenstveno defenzivno, što mu se dosad najviše zamjeralo, a za taj je trud nagradio sam sebe asistencijom i pogotkom. Nekoliko smo puta zaključili da bi Baturina trebao biti 'Olmo' ovog Dinama, u drugom Bjeličinu mandatu, protiv Monaca je i podsjetio na omiljenog Španjolca, sad takve predstave treba ponavljati u kontinuitetu.

"Ne znam koliko on vrijedi, onoliko koliko će netko za njega platiti. Ali, siguran sam da taj transfer neće biti ispod 20 milijuna eura. A da igra u Benfici ili Portu vrijedio bi između 80 i 120 milijuna eura", rekao je nakon utakmice Bjelica. Baturina je protiv Monaca odigrao kao igrač od 100 milijuna eura, a trgnuli su se zadnjih dana i ostali igrači, recimo, Petković, koji je također odigrao dvije dobre utakmice. Puno je toga napravio i protiv Monaca, nedostajao je samo završni učinak. No, definitivno, ovo je drugi Petković u odnosu na onoga s početka sezone, premda, treba reći i da je kod Sergeja Jakirovića pokazivao uzlaznost formu. Kod Bjelice je tim putem nastavio.

Drugi igrač, kojega treba istaknuti kao dio Bjeličina rukopisa je Arijan Ademi. Vratio je novi trener kapetana u prvih 11, dvije utakmice zaredom bio je starter, što ne pamti još od početka godine. Nije to još uvijek onaj 'stari' Ademi, ali diže se u formi, utakmicu protiv Monaca odigrao je u višoj brzini. I sigurno će i dalje biti Bjeličina važna karika. Treći 'crtež' iz ove dvije utakmice apsolutno je Raul Torrente. Ne znamo bi li dobio šanse da se nije ozlijedio Samy Mmaee, koji je, k tome, potrošio dobar dio kredita, koje je imao od prve utakmice u modrom dresu, kad se činilo da se radi o značajnom pojačanju. No, dok nekome smrkne, drugome svane, Torrente, koji je dosad bio sasvim u drugom planu, peta, čak i šesta stoperska opcija, pod Bjelicom je postao junak. Lokomotivi je zabio dva gola, a protiv Monaca sjajno se predstavio u svojem debiju u Ligi prvaka, uopće u europskim natjecanjima! Bez kompleksa, bez straha, s povezom na glavi, koji je zaradio nakon jednog sudara, odradio je sve kako treba, uspio glavom izbaciti i loptu s gol-crte, što je bio jedan od poteza večeri. Nećemo Torrentea još uvijek proglašavati velikim otkrićem i pojačanjem (opekli smo se s Mmaeeom), ali Bjelica je, definitivno, dobio još jednog igrača za ozbiljnu rotaciju. Španjolac je pokazao da se s njim može računati.

A, tko je dolaskom Nenada Bjelice izgubio svoje pozicije u momčadi? Prije svih, Sandro Kulenović i Marko Pjaca. Dvojac koji je svojim golovima Qarabagu donio Dinamu Ligu prvaka, sad je, praktički, prikovan za klupu. Kulenović je protiv Lokomotive upisao samo šest minuta na terenu, dok je Pjaca u tom susretu igrao 27 minuta. Protiv Monaca obojica su ostali na klupi. Bjeličin prethodnik Jakirović u zadnjim utakmica također je Kulenovića vidio kao 'džokera s klupe', ali je zato Pjaca, kao hrvatski reprezentativac, bio neupitan starter. Sad to više nije!

"Igramo protiv Varaždina i od četvrtka će biti fokus na tu utakmicu. Sigurno će tamo igrati i neki igrači, koji u ove dvije utakmice nisu puno igrali", najavio je Bjelica, koji ima jedno loše iskustvo iz Varaždina. Naime, nakon one pobjede nad Atalantom (4-0) prije pet godina, Dinamo je gostovao baš u Varaždinu. I izgubio (0-1)! Morat će sad dobro promisliti koliko će rotirati momčad, koga odmarati, kome dati šansu... Zanimljivo je i da protiv Monaca 90 minuta nije na terenu imao pravog krilnog igrača (Kačavenda nije klasično krilo), iako je Dinamo u zadnja dva prijelazna roka doveo čak četiri krila (Hoxha, Pjaca, Mbuku, Cordoba), uz starosjedioca Špikića. Ali, to su tek prve crtice iz prvih šest dana i dvije utakmice Bjeličina mandata. Prave namjere i ideje vidjet ćemo nakon prvenstvene stanke, a već u Varaždinu u nedjelju saznat ćemo hoće li Bjelica inzistirati na dvije momčadi, jednoj za Ligu prvaka, drugoj za HNL. Kao što je radio u prvom mandatu.



Tagovi

GNK DinamoMonacoLiga prvakaNenad BjelicaMartin BaturinaRaul Torrente

Ostale Vijesti