Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Bjelica zna o čemu priča: Dinamo je blizu direktnog plasmana u LP, ali prvo mora biti prvak! HNL je majka svih bitaka

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 24.10.24. | 14:00

Dinamov trener nakon velike pobjede u Salzburgu nije pao u euforiju, već je nekoliko puta ponovio istu riječ: Osijek!

Dinamo je odigrao sjajnu utakmicu, Dinamo je pobijedio Salzburg (2-0). Dinamo je trenutno na 22.mjestu Lige prvaka, dakle, na poziciji koja vodi u doigravanje, s realnim izgledima da tamo završi i na kraju natjecanja u ligi. K tome, na ime pobjede u klupsku će blagajnu sjesti još 2,1 milijun eura, ali ne samo to. Dinamo je na dobrom putu da iduće godine ima direktan plasman u Ligu prvaka! Što bi to tek značilo za maksimirski klub, da uopće ne mora igrati one dosadne kvalifikacije.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, Modri su ove sezone već povećali svoj klupski koeficijent za iduću sezonu za punih devet bodova, a trijumfom u Salzburgu, praktički, izbacili su Red Bull iz te utrke. Čak i da Salzburg bude prvak Austrije teško će tijekom ove europske sezone skupiti dovoljno bodova da prestigne Dinamo. Modri trenutno stoje bolje i od Šahtara, Olympiacosa, Kopenhagena, Ukrajinci sad zaostaju tri, Grci i Danci 10, odnosno 11 bodova i nastavi li Dinamo osvajati bodove u Ligi prvaka ove sezone, a ne naprave li pritom spomenuti klubovi neki senzacionalan rezultat u Europi i dođu do same završnice, maksimirski klub trebao bi imati veći koeficijent. Niti Šahtar dosadašnjim nastupima u Ligi prvaka ne potpiruje vlastiti optimizam, ali Ukrajinci, svakako, imaju šansu prestići Dinamo. Od država koje nemaju direktnog predstavnika u Ligi prvaka, ispred Modrih su škotski Rangersi, ali oni ne 'klapaju' najbolje u nacionalnom prvenstvu, veliki su izgledi da će prvak opet biti Celtic. Koji od Dinama ima čak 20 bodova slabiji. Da sumiramo, Dinamo je, pogotovo ako prođe u doigravanje Lige prvaka, vrlo blizu da iduće godine ima direktan pristup u Ligu prvaka, kao klub, koji ima najbolji koeficijent među prvacima država, koje ne daju direktnog predstavnika u to natjecanje. Postoji samo jedna 'mala sitnica' - Dinamo mora biti prvak.

Tako bismo ove sezone mogli svjedočiti pravom paradoksu, da će Dinamo lakše kroz Europu osigurati plasman u Ligi prvaka nego kroz HNL. Modri zaostaju četiri boda za Hajdukom, uskoro idu na Poljud, štoviše, krajem studenoga čeka ih težak raspored, u samo tjedan dana igrat će protiv Rijeke, Borussije Dortmund i Hajduka! Jasno je da se prvenstvo neće odlučiti u prosincu, jasno je i da će Dinamo biti u HNL-u još opasniji i moćniji kad jednom ispadne iz Europe, kao i lani, međutim, ne smije previše zaostati, ne smije si više u domaćem prvenstvu dopuštati kikseve. I gubiti bodove poput onih u Puli.

"Zašto se ne smijete?", pitao je kolega Nenada Bjelicu nakon pobjede u Salzburgu.

"Možda sam preumoran, ali i znam da je tanka linija između pukovnika i pokojnika. A i ja si ne smijem priuštiti niti euforiju niti depresiju, moj je fokus sad na Osijeku, na prvoj sljedećoj utakmici.", odgovorio je Dinamov trener. I nekoliko puta to ponovio. Osijek, Osijek, Osijek! I zna Bjelica o čemu priča. Zna koliko jedna ovakva pobjeda u Ligi prvaka iscrpi momčad, fizički i psihički, zna i da će iduća dva-tri dana još vidati rane. Ademi je izišao zbog ozljede, Petković još nije spreman i ta ozljeda poziva na oprez, požalio se na terenu na bolove i Kulenović... Protiv Osijeka, konkretno, neće imati niti Ristovskog, koji je u Puli dobio treći žuti. Modre u nedjelju čeka još jedna teška utakmica, rekli bismo, čak i teža od ovih u Ligi prvaka. Jer, protivnici poput Monaca ili Red Bulla pa i Slovana, kojemu Dinamo ide za dva tjedna, njihov stil igre Modrima odgovara više od onoga s čime se susreću u HNL-u. Tu nema bunkera, igra se za gol više, Dinamo nije taj koji nužno mora kroz posjed doći do pogotka i pobjede. Za te utakmice Bjelica ima dva, tri tjedna vremena za pripremu, nema tolikog pritiska, a ako promakne pobjeda, bod je uvijek dobar plan B.

Zna Bjelica da bi kiks protiv Osijeka odmah pukovnike pretvorio u pokojnike, da bi počelo 'gorjeti pod petama', situacija bi postala alarmantna. Dinamo ima četiri boda u Ligi prvaka, pobijedio je na gostovanju nakon 26 godina, osvojit će sigurno još neke bodove u preostalih pet utakmica. Hoće li proći dalje ili neće, saznat ćemo u siječnju, a direktan plasman iduće godine u Ligu prvaka gotovo je nadohvat ruke (mora se poklopiti i to da osvajač Lige prvaka osigura plasman kroz domaće prvenstvo). Međutim, pobjede u HNL-u nemaju alternativu, naslov prvaka je imperativ, egzistencija. A vidjeli smo da je ove sezone, izuzev one večeri na Allianz Areni, Europa za Dinamo obećana zemlja. Dok je HNL teška muka, glavobolja na glavobolju. I zato je HNL majka svih Dinamovih bitaka, predjelo i glavno jelo. Liga prvaka, pak, tek slatki desert! I tako svi, ne samo Bjelica, moraju razmišljati.




Tagovi

GNK DinamoRed BullLiga prvakaOsijekHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti