Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Bjelica Poljacima: “Nemojte očekivati slabijeg Modrića, on je fenomen. A Hrvatska je opet vrlo jaka!“

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 15.10.24. | 11:30

Dinamov trener za poljske je medije najavio utakmicu s Hrvatskom, govorio je o Modriću, Dinamu, mladim igračima...

Poljacima je Nenad Bjelica uvijek zanimljiv sugovornik. Radio je u Lechu iz Poznana, govori poljski, prati tamošnji nogomet, hrvatski, pak, ima u malom prstu. Dao je Dinamov trener uoči utakmice Poljske i Hrvatske intervju za poljski TVPSPORT.pl.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U uvodu, Poljaci su se osrvnuli na činjenicu da su u hrvatskoj reprezentaciji trenutno četvorica igrača Dinama. I pitali su koga se najviše trebaju čuvati?

"Mislim da će Pjaca biti zamjena, Petković, Baturina i Sučić imaju priliku od prve minute. U posljednje vrijeme su u jako dobroj formi. Bili su u sjajnoj formi i puno su pomogli momčadi. Krenu li ispočetka, Poljskoj bi mogli zadati dosta problema."

Iz ostalih hrvatskih klubova pozvan je samo Marco Pasalić. Zašto izbornik tako malo koristi imena iz hrvatske lige?

"Imamo mnogo sjajnih igrača u jakim europskim ligama. Slično je i u Poljskoj. Trener Probierz također ne kreće u određivanje sastava i pozivanje igrača Ekstraklase. Obično uzmeš dva ili tri igrača iz svoje lige, naša je skoro ista. Sada su se pojavila četiri igrača Dinama i Pašalić iz Rijeke. Mnogi Hrvati igraju u Bundesligi, španjolskoj ligi, engleskoj ligi. Oni su temelj ove momčadi."

Gdje je sada hrvatska reprezentacija? Nakon Eura 2024. navijači su bili jako razočarani?

"Razočarani smo, ali znamo da je to bio kraj jedne vrlo jake generacije igrača. Očekivanja od Eura bila su puno veća. Nakon toga smo izgubili od Portugala u gostima, ali nakon utakmice s Poljskom puno toga se promijenilo. Bili smo puno bolja momčad, dominirali smo u drugom poluvremenu. Atmosfera u momčadi ponovno je dobra. Imamo mnogo mladih igrača. Izbornik je pozvao nekoliko igrača koji su nedostajali za Euro. Sadašnja Hrvatska opet je vrlo jaka."

U utakmici protiv Škotske vidjeli smo opet genijalnog Luku Modrića.

"Luka je u jako dobroj formi. Ima 39 godina, ali igra za Real Madrid. Ne možete računati na njegov slabiji učinak, jer izgleda kao igrač od 30 godina. Jako je motiviran i voli igrati u reprezentaciji. Mislim da će biti u reprezentaciji još najmanje godinu dana. On je izuzetno važan igrač. Svi mladi nogometaši ugledaju se u njega. Ma, on je fenomen. U ovim godinama mogao bi igrati u Arabiji ili Kataru. On je u Real Madridu i to puno govori. Sretni smo što ostaje na tako visokoj razini."

Ovdje možemo tražiti neke sličnosti s Robertom Lewandowskim. Mogao bi igrati i u Arabiji, ali u Barceloni redovito zabija?

"Da, Robert izgleda sjajno u Barceloni i igrač je koji je napravio puno za poljsku reprezentaciju. On je iznimno važan za ovu momčad. Igra u jakoj ligi i godinama je na najvišoj razini. Nije lako ovako izgledati sa 36 godina."

Je li trenutno jedan od najboljih napadača na svijetu?

"Siguran sam da jest. Trenutna statistika govori sve o Robertu. On je nevjerojatan igrač. Godinama je jedan od najboljih napadača na svijetu."

U prvoj utakmici u Osijeku Hrvatska je potpuno dominirala.

"Pogotovo u drugom poluvremenu. Bio sam na toj utakmici u Osijeku i prvi dio utakmice nije bio dobar. Nakon 45 minuta nitko nije zaslužio pobjedu. Nakon toga Hrvatska je izgledala puno bolje. Poljaci su izgledali pomalo umorno nakon pobjede protiv Škotske. Vidjelo se da ih je taj susret stajao puno snage. Vjerojatno zato nisu odigrali na dobroj razini u drugom dijelu. Hrvatska je pak pokazala zanimljiv, ofenzivan nogomet. Modrić je zabio prekrasan gol, a potom je bilo još nekoliko sjajnih prilika. Moglo je lako završiti 2-0, 3-0."

Kako bi Poljska trebala igrati, što bi trebala popraviti da bi mogla računati na povoljan rezultat u utakmici protiv Hrvatske?

"Michał Probierz je dobar trener. Mislim da će dobro pripremiti momčad za Hrvate. Poljska također može biti puno bolja. Pobijedila je u Glasgowu, postigavši ​​tamo tri gola. Poljaci ne mogu kalkulirati u ovoj utakmici. Moraju pobijediti ako žele ostati u borbi za prva dva mjesta."

Joško Gvardiol izgleda sjajno, Luka Sučić je nedavno zabio svoj prvijenac u Sociedadu, Ante Budimir postigao je dva pogotka u utakmici protiv Barcelone. Hrvati iz mjeseca u mjesec izgledaju sve bolje?

"Izgledamo bolje. Petar Sučić i Baturina postigli su prekrasne golove u utakmici Lige prvaka protiv Monaca. Imamo mnogo igrača koji su u dobroj formi, kao što ste spomenuli. Opet moram spomenuti izvrsnog Modrića. Petković, Kramarić uvijek daju puno."

Ante Crnac nedavno je srušio transferni rekord Ekstraklase. Iz Rakówa je otišao u Norwich za više od 11 milijuna eura. Ovaj igrač svojedobno je igrao u drugoj momčadi Dinama, u Poljsku je došao iz Slaven Belupa. Jeste li očekivali da će tako brzo pokazati svoje veliko umijeće?

"U Belupu je igrao na dobroj razini. Kad sam ranije bio u Zagrebu, poznavao sam tog igrača. Bio je vrlo mlad i tada je igrao u drugoj momčadi. S obzirom na to kako se pokazao u Rakówu, zaslužio je ovaj transfer. Ušao je u U21 reprezentaciju i A selekcija bi na njega trebala računati za dvije-tri godine. Dobro je izabrao, Norwich je klub s velikim ambicijama. No, u hrvatskoj ligi igrao je za manji klub. Zbog toga nije bio toliko poznat. Drago mi je da je dosegao ovu razinu i da se tako dobro razvija."

Mnogo je dragulja u hrvatskoj ligi, poput Ante? Trebaju li poljski klubovi češće gledati u ovom smjeru?

"Imamo talentiranih igrača, ali bilo je vrlo neobično što je Crnac završio u Poljskoj. U većini slučajeva otišao bi u Dinamo ili Hajduk. Međutim, ovaj put su ovi klubovi izgubili od Rakówa. Dobro se razvijao, ali vjerojatno nitko u Hrvatskoj nije mislio da će tako brzo postati junak tako velikog transfera. Općenito, mlade Hrvate je sve teže privući u ligu poput poljske. Najbolji mladi igrači igraju u Hajduku ili Dinamu. Raków je iskoristio svoju priliku i napravio sjajan transfer."

Krajem rujna, nakon četiri godine pauze, vratili ste se u Dinamo?

"Imao sam dosta ponuda zadnjih mjeseci. Međutim, želio sam ostati u Europi. Kad je stigla Dinamova ponuda, brzo sam pristao. Jako sam sretan što sam se vratio u ovaj klub. Dinamo je najveći klub u Hrvatskoj, ponos cijele zemlje. Svake sezone igra u Europi, trenutno igramo u Ligi prvaka. U Hrvatskoj se ne može bolje."

Dinamo je zadnjih sedam godina zaredom osvajao naslov prvaka. Cilj je isti i sad?

"Da, cilj je osvojiti prvenstvo. Želimo se sljedeće sezone plasirati u Ligu prvaka, ali prvo moramo osvojiti naslov. To je najvažnije."

Preuzeli ste mjesto trenera u teškom trenutku, nekoliko dana nakon neugodnog poraza od Bayerna 2-9. Uspjeli ste remizirati s Monacom i pobijediti u dvije prvenstvene utakmice?

"Trenutak je bio jako težak, ali imamo sjajnu momčad. Mnogo je kvalitetnih igrača u momčadi. Na svakoj poziciji postoje najmanje dva igrača slične razine. Uglavnom sam morao poraditi na mentalitetu. Nismo trenirali nešto posebno, htjeli smo promijeniti psihologiju momčadi. Ona može pobijediti bilo koga u Europi. Bilo je dobro protiv Monaca, tada smo dobili dvije prvenstvene utakmice. To je bilo iznimno važno, jer ne možemo si dopustiti da više izgubimo od Hajduka. Želimo pokušati s iznenađenjima u Ligi prvaka. Nadam se da ćemo maknuti koji bod favoritu."

Ima li išta uzbudljivije u vašoj trenerskoj karijeri od Lige prvaka? Vi imate već 15 utakmica u tom natjecanju?

"Kad je riječ o hrvatskim trenerima, imam najviše utakmica u Ligi prvaka. Sada već četvrti put vodim momčad na ovom natjecanju. Dva puta s Dinamom, dvije utakmice s Unionom i grupnu fazu s Austrijom iz Beča. Sretan sam što sam ponovno u Ligi prvaka. To je najbolja stvar koja se može dogoditi jednom treneru." 

Ove sezone igrat ćete i protiv Slovana, Salzburga, Borussije, Celtica, Arsenala i Milana. Što može hrvatski prvak u ovoj konkurenciji?

"Želimo pobijediti u sljedećim utakmicama, kako god to zvučalo. Prvo nas čeka susret s Istrom Pula, pa idemo u Salzburg. Gledam sve korak po korak, ne želim gledati u budućnost. Dinamo može iznenaditi i malo poremetiti Ligu prvaka.", kazao je Bjelica u intervju poljskom TVPSPORT.pl. (T.N.)



Tagovi

poljska nogometna reprezentacijaNenad BjelicaHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti