Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Bjelica kao uzor, Vaha kao mjerilo, Sparta kao novi početak (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 24.08.23. | 08:00

Dinamo s Jakirovićem na klupi, bez Livakovića, kreće po Europsku ligu i izlazak iz krize

Gledamo li kraj jedne velike generacije ili ipak novi početak? Jedno, naravno, ne isključuje drugo, no u nogometu su te dvije stvari često odvojeno. Prvo moraš do kraja 'tresnuti', završiti jednu eru da bi onda započeo jednu drugu. Dinamo se trenutno nalazi tu negdje, između, na razmeđi starog i novog vijeka. Dinamo večeras (20 sati) igra za ulazak u Europsku ligu, za natjecanje u kojemu je kao doma i plasman u koje bi značilo da Dinamo nastavlja sa starim navikama, da je još uvijek na istom europskom putu. Ispadanje u Konferencijsku ligu bilo bi, ipak, razočaranje, korak unazad i simbolički kraj te jedne posebne momčadi, koja je još prošle zime, a posebno ovog ljeta, krenula na ozbiljni reset.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, u svakom slučaju, s novim čovjekom za kormilom, sa Sergejem Jakirovićem, Dinamo jest zakoračio u nešto novo, nakon svih turbulencija tijekom zadnjih mjeseci, dramatičnog ispadanja u Ateni i zaostatkom za Hajdukom u HNL-u, Dinamo jest poljuljan. A k tome i oslabljen. Otišao je nakon AEK-a Josip Šutalo, Dominik Livaković neće braniti protiv Sparte, jer odlazi u Fenerbahce, a Luka Ivanušec odigrat će protiv češkog prvaka, vjerojatno, svoju zadnju utakmcu za Dinamo. Jednu od zadnjih, možda, i Bruno Petković. Došao je Jakirović u Maksimir svjestan da ga čeka izuzetno teška misija, da će morati istovremeno zidati novu momčad i ganjati Hajduk i rezultat u Europi, no, on je trener koji nikad nije bježao od izazova. Dočekao je Dinamo, kaže da je spreman za sve što ga čeka.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Kad bismo Jakirovića uspoređivali s bivšim trenerima Dinama, najbliži bi bio Nenadu Bjelici i Vahidu Halilhodžiću. Ne krije ni sam da je s Bjelicom (bio) blizak, pogotovo u svojim prvim trenerskim danima, da ga privlače neki Bjeličini postulati, poglavito u odnosu s igračima, u tom psihološkom pristupu. Znamo kakav je uzlet napravio Bjelica svojim dolaskom u Maksimir, očekuje se da i Jakirović napravi sličan posao. Bjelica je, također, preuzeo momčad, koju je trebalo nanovo slagati, bio je, doduše, u boljoj situaciji, jer je s njom prošao pripreme, krenuo od 'nule', dok je Jakirović došao kad je 'temperatura' već u minusu. Zašto smo ga usporedili s Vahom? Zato jer ima i Jakirović neke metode slične Vahinima, izuzetno inzistira na disciplini i 'vojničkom' ponašanju, a upravo poput Vahe pa i Bjelice, Jakirović voli u svojim rukama držati sve uzde u momčadi, ali i izvan nje. Biti uključen u transfere, samo u njima sudelovati, imati potpuni uvid u taj segment kluba, ali i u sve ostalo što je vezano za momčad. S Vahom ga veže i slična rezultatska situcija, obojica su došli u kolovozu, kad su stvari krenule loše, kad je klubom zavladala letargija i oni su morali vratiti 'krv' u lica igrača i rezultate u normalnu. Vaha je uspio, tada je izbacio mađarski Györ i osovio Dinamo na noge, već 15-ak dana kasnije u Maksimiru je pao Villarreal u Europskoj ligi. Jakirović i tu ima teži zadatak, njemu baš odlaze najbolji igrači, mora puno toga odrađivati u hodu, u utrci s vremenom, a težak raspored puše mu za vratom.

Neobično će biti ne vidjeti na vratima Dominika Livakovića, onaj njegov pozdrav tribinama, toliko je puta bio spasitelj Dinama, pootovo u europskim utakmicama, oprostio je se od Modrih kao junak, čovjek, koji je ispisao najzlatnije stranice Dinamove povijesti. No, vrijeme je za nove junake, malo je još ostalo onih iz te velike momčad, iako ta smjena generacija traje već neko vrijeme, baš je ova Sparta prava prilika za taj, novi početak, da dvoboji s Česima budu start, a ne kraj. S Ivanom Nevistićem na vratima, možda s Lukom Stojkovićem u nekoj minutaži, s Martinom Baturinom kao jednim od glavnih igrača... Pojačanja su u najavi, bilo bi sjajno kad bi bila pojačanja za Europsku ligu. Da, iako je taj AEK dobro uzdrmao Maksimir, iako minus osam u HNL-u zabrinjava, trijumf nad Spartom donio bi 'preokret', novi uzlet, novi entuzijazam. I zato je važno proći!

A Česi... Neugodni kao i uvijek. Jedom je Dinamo već igrao sa Spartom, nakon maksimirskih 0-0 prošao u Europsku ligu s 3-3 iz Praga, igrali su i na ljetnim pripremama ove godine, nije bilo pobjednika. Momčad koja neće zadiviti velikim umijećem, potezom, ali će svakome zadati muke. Sparta je prošli tjedan također doživjela traumu, ispala od Kopenhagena nakon jedanaesteraca, nakon što je u produžecima dvaput vodila. I njoj je Dinamo prilika za iskupljenje. I pokušat će, naravno, već u Maksimiru uhvatiti ovaj tranzicijski Dinamo na krivoj nozi i Jakiroviću umjesto startnog trijumfa, donijeti nove muke.

Ali, ne sumnjamo, u ovom Dinamu ima još vatre, štoviše, večeras je pravi trenutak za jednu novu iskru!

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-1-4-1)


MOGUĆI SASTAV SPARTE (3-4-2-1)


Utakmica Dinama i Sparte počinje u 20 sati (MaxSport1). Glavni sudac je Marco Guida (Italija). Pomoćnici su mu Daniele Bindoni i Alberto Tegoni. VAR sudac je isto Talijan, Maurizio Mariani, a AVAR Francesco Fourneau.



Ostale Vijesti