Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

“Betis je moja prekretnica, a dvije su obrane bile posebno važne i drage“

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 13.05.24. | 14:00

Jedan od junaka Dinamove obrane naslova, koji je prošao put od tragičara do heroja, prepun motiva najavljuje i borbu za Rabuzinovo Sunce

Ivan Nevistić ima visoko mjesto na listi Dinamovih junaka sezone. A njegov put do tog statusa bio je kompliciran i trnovit. Odlaskom Dominika Livakovića uskočio je u njegove rukavice, no na početku branio slabo, primao dosta pogodaka. Jakirović ga je stavio na klupu, a onda vratio uoči utakmice s Betisom. Bila je ideja da Neva brani Europu, Zagorac HNL, no, Zagorac se onda ozlijedio, Nevistić počeo fantastično braniti i upitnika više nije bilo. Kako se dizala momčad, dizao se i on, teško je i nabrojati sve te velike i značajne obrane, koje je isporučio.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije razgovora s njim, pričali smo s Takuyom Ogiwarom. Pozdravili su se prilikom smjene pred mikrofonima, Nevistić nam je za početak otkrio kakav je Japanac.

"Kralj! Totalno je drugačiji od Takura, ma kralj. Nije još toliko dobar s engleskim, ne znaš razumije li što mu pričaš. Ali je pravi veseljak, Balkanac iz Tokija, haha.", probio je Nevistić 'tremu', a onda se okrenuo svemu ono što je iza njega. I ispred njega, naravno.

Osmijeh mu ne silazi s lica.

"Na mom licu je uvijek osmijeh i kad je dobro i kad je loše."

Dinamo je uzeo naslov prvaka, ima li u momčadi još motiva, energije za Kup?

"Definitivno, ima motiva. Znamo koliko smo se napatili čitave sezone i sad treba uživati u ovim trenucima. Neće biti jednostavno, ali imamo veću kvalitetu. To bi nam puno značilo da uzmemo i prvenstvo i Kup i to će na kraju ispasti uspješna sezona."

Dvostruka, odnosno, trostruka kruna, to je u Dinamu normalno.

"Da, to se, kao, podrazumijeva."

Kako se momčad nosila s tim pritiskom, kad je svaka utakmica bila stani-pani, pobjeda ili potonuće?

"Ako si u Dinamu moraš biti spreman na to, zato su najbolji igrači ovdje. To je isto dio kvalitete, kako ćeš se nositi s pritiskom. Nije bilo jednostavno, ali ako si ovdje moraš biti spreman. Bilo je puno utakmica, u kojima znaš, ako odigraš X da je kraj. Nije bilo lako u takvim okolnostima, pokazali smo da imamo kvalitetu."

A on? Kako je proživljavao tu svoju neobičnu priču? Je li mu netko pomogao savjetom, mentalnim treningom?

"Bili su ljudi oko mene, koji su uvijek uz mene. Pomagali su mi i oni, ali na kraju je do tebe. Bilo je loše, momčad je bila loša, ja nisam bio dobar, završio sam na klupi. Ali, nisam pao u glavi, ostao sam pozitivan, nisam bio protiv nekoga, vjerovao sam u sebe i taj trenutak. I to mi se vratilo."

S ove distance možemo reći da je Betis bio prekretnica?

"Teško je bilo ići tamo u tom trenutku, ne znaš što očekivati. Oni su Betis, mi u lošoj situaciji, bez samopouzdanja, nismo dobro ni igrali. Da, to je bila prekretnica, meni sigurno, a i cijeloj momčadi. Na kraju, ta Europa nas je dignula, pobijedili smo i PAOK."

I onda teško izgubili u Solunu. Ali, gledajući sad, možda je to bilo i dobro, samo da nije bilo tako uvjerljivo?

"Ispalo je da je dobro što izgubili od PAOK-a. Bilo bi puno teže da smo nastavili u Europi, jer je ritam bio ubitačan. Koliko god mi je žao tog PAOK-a, u jednu mi je ruku drago, jer smo osvojili prvenstvo. A za Dinamo je najvažnije prvenstvo."

Eto, sad i navijači pišu i pričaju, svaka čast svima, ali spasio nas je Neva?

"Drago mi je da je tako, ali, iskreno, ne pratim to baš i ne znači mi previše. Kao i kad su me svi pljuvali, nije me zanimalo. Sigurno mi je ovo draže, ali na kraju je najbitnija tvoja glava, što ti misliš i kako se nosiš sa svime."

Koliko je teže braniti u Dinamu nego u Varaždinu, Lokomotivi čak i Rijeci? Ovdje je sve u jednoj lopti, ili si 'boss ili hadžija'?

"To je proces, treba vremena naviknuti se na Dinamo. Puno je teže kad nemaš posla, imaš jednu, dvije lopte, moraš odreagirati. Ako ne obraniš odmah je sve katastrofa. Veći je pritisak, jer imaš jednu loptu."

Da može nešto promijeniti u svojim prezentacijama, što bi napravio?

"Iskreno, ove sezone dosta manje igram nogom nego inače. Ali, nije do mene, nego do taktike i do zahtjeva trenera. Tu mogu dati više, ne koristimo to dovoljno."

Puno je, dakle, tih velikih obrana, bilo ih je i sad protiv Osijeka. Koju bi on odabrao kao najvažniju ili najdražu?

"Penal Dabri protiv Varaždina! To je isto bila prekretnica. I Moufi u Splitu, prije on nego Kalinić, to je bila puno teža obrana. To su neki trenuci, koji su odredili sezonu."

Sad slijede dvije utakmice s Rijekom u finalu Kupa?

"Dvije utakmice, da, to ide nama u prilog, jer smo kvalitetniji. U jednoj utakmici može biti svašta, u dvije ipak kvaliteta dolazi do izražaja. Imamo energiju, motiv, idemo po Kup."

Igra se na pravilo gola u gostima. Sad se treba i na to naviknuti, imati u vidu da nije dobro primiti gol na svom terenu?

"Čudno mi je da se tako igra, toga više nema nigdje. Ali, tako je, treba se priviknuti, treba se paziti u prvoj utakmici. Moramo prihvatiti to pravili i prilagoditi mu se."

Kako su njega, kao bivšeg igrača Rijeke, dočekali na Rujevici? Ne tako žestoko kao Ristovskog?

"Nisam čuo nijednu grubu riječ, sa svima sam ostao u dobrim odnosima. Na kraju, da mi netko i kaže nešto, ne bi mi bio problem, ništa mi osobno nisu rekli. Kad počene utakmice, isključiš i ne čuješ što se događa na tribinama."

Ugovor mu istječe za godinu dana, jesu li krenuli pregovori oko novoga?

"Ništa nije definirano. Nije potpisano, kad bude, znat ćete!"



Tagovi

Ivan NevistićGNK DinamoHNK RijekaHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti