Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Baturinin ostanak šlag je jako dobrog prijelaznog roka, Dinamo je izabrao rezultat ispred financija!

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 31.08.24. | 08:00

Dinamov sportski sektor svoj je posao ovog ljeta odradio na visokoj razini, a iako bi prodaja Baturine i(li) Sučića donijela klubu dodatnu financijsku stabilnost, u Maksimiru su odlučili zadržati sve na okupu

Ostanak Martina Baturine, čiji je odlazak u Fiorentinu bio vrlo aktualan do poslijepodnevnih sati petka, označio je kraj glavnog dijela prijelaznog roka za Dinamo! U HNL-u šoping traje do 5.rujna, što znači da Dinamo može još dovesti nekog igrača, ali ono najvažnije, nitko od ključnih imena nije napustio Maksimir! I neće. Jer, ključni Dinamovi igrači ne idu u lige u kojima prijelazni rok i dalje traje.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Najavljivalo se zadnjih dana, još prije uzvrata s Qarabagom, da bi u završnici mercata Dinamo mogao dovesti još igrača, posebno još jednog napadača, možda i zadnjeg veznog i krilo. Ne svu trojicu, to bi bilo previše, ali jednog ili dvojicu - moguće. Ta je priča još aktualna, 'zbrojit' će se u Maksimiru već tijekom subote, vidjeti je li neka od željenih meta ostala bez transfera pa da dođe u Dinamo, no, ne bi trebalo čuditi ako na kraju ne dođe više nitko! Da, i to je izgledna opcija. Nakon što su ušli u Ligu prvaka i vidjeli ždrijeb, a nakon odličnog početka sezone i u HNL-u, zaključili su u Dinamu da su dobro pokriveni igračima i da ne trebaju srljati s novim kupovinama. Uvijek postoje pozicije, koje bi se mogle pojačati (napad pogotovo), ali neće ovih zadnjih pet-šest dana Modri panično kupovati, samo da bi zadovoljili formu. Ako se otvori nešto povoljno i kvalitetno, onda će reagirati. Ali, kažemo, neće biti srljanja!

"Bit ćemo jači nego sad i napasti Ligu prvaka, a pokušati i tamo napraviti neki rezultat.", najavio je predsjednik Dinama Velimir Zajec nakon finala Kupa ispred svlačionica na Rujevici. Djelovalo je više euforično nego realno u tom trenutku, pred Dinamom je bilo puno prepreka. No, jedna po jedna su 'padale', veliki je 'poguranac' donio i madridski Real osvajanjem Lige prvaka, čime je Dinamo dobio priliku odmah ući u play-off i na putu do cilja imao je samo jednog suparnika. Modri su dobili mjesec dana odmora više, dosta vremena za kombiniranje, čekanje pojačanja, razmišljanje o ponudama inozmenih klubova. Bio im jest olakšan posao u odnosu ma prošle godine, ali u Dinamu su sve te povlastice odlično iskoristili i napravili uistinu vrlo dobar prijelazni rok! Sergej Jakirović i igrači to su pretočili u sjajan rezultat, ulazak u tu novu, još bogatiju Ligu prvaka, a sportski direktor Marko Marić, definitivno, položio je ispit i zaslužio da mu se ispred funkcije makne prefiks v.d.

Kad je sjeo u fotelju i predstavio svoju viziju i ideju Dinamova igračkog razvoja, dugoročno i ljetnog prijelaznog roka, kratkoročno, bilo je dosta skepse. Ne krijemo, iako Marića poznajemo dugi niz godina i znamo da se radi o sposobnom i kvalitetnom čovjeku, bili smo malo sumnjičavi hoće li uspjeti ispuniti onu Zajecovu najavu i napraviti Dinamo kvalitetniji od onoga, koji je završio sezonu. Nema visokih odšteta, nema dovođenja igrača iz HNL-a ako su skuplji od 2,5 ili 3 milijuna eura, nema više velikih ugovora... Pritom je trebalo zadržati glavne igrače, Petković je imao povoljnu klauzulu o odlasku, Baturina je išao na Euro i bilo je logično da će nakon turnira stići i prave ponude, koje će biti teško odbiti. Krenulo je slaganje momčadi neobičnim odlukama da se neki igrači, koji su skupo plaćeni, poput Boška Šutala, puste besplatno, samo da bi se klub oslobodio njihove plaće, Dinamo nije uspio dovesti Slovenca Gnezda-Čerina, potom ni sunarodnjaka mu Elšnika. Nijedna od prvih nekoliko želja nije došla u Maksimir, Dinamo nije želio bildati cijene, nije se uspio dogovoriti sa Šotičekom, nije uspio spustiti cijenu za Pašalića, preskup mu je bio Galešić, Mierez. Doista, početkom srpnja nije izgledalo kao da ćemo pričati o jako dobrom prijelaznom roku. Što na kraju jest!

Jer, Dinamo je uspio popuniti i pojačati na svim željenim pozicijama, a uspio je dovesti igrači bez velikih odšteta (što ne znači da ih nije platio). Marko Pjaca došao je prvi, on je koštao 1,5 milijuna eura, potom su 'kapali' Raul Torrente, Lukas Kačavenda, Samy Mmmaee, Juan Cordoba (2,1 milijun eura) te mladi Jan Oliveras, na posudbi s otkupom, kao ulaganje u budućnost. No, ono najvažnije, Dinamo je, kao što smo rekli, zadržao sve ključne igrače. Odbio je vrlo izdašnu ponudu za Sučića od Coma, koja je dostigla 10 milijuna eura, produžio je ugovor Petkoviću, nije otišao Mišić, iako ni to nije bilo daleko. Prodao je pritom Brodića, 'očistio' dodatno svlačionicu igračima na koje ne računa, 'zagrabio' u unutrašnje rezerve i 'pronašao' ih u Marku Rogu, Luki Vrbančiću, Dariju Špikiću..., na koje se također može računati. I za kraj, ostanak Baturine! Bila je to ponuda od oko 20 milijuna eura (s bonusima), koja je, načelno, zadovoljila i klub i Martina, no, na kraju je Dinamo spustio rampu.

"Kao klub, svjesni smo interesa koji Martin izaziva na tržištu, a pristigle ponude za njega bile su izuzetno korektne. Međutim, nakon temeljite analize i razgovora unutar kluba, donijeli smo odluku da Martin Baturina ostaje u Dinamu. Za nas, Martin nije samo izvanredan igrač već i ključni dio naše momčadi. S njim krećemo u novo izdanje UEFA Lige prvaka, s jasnim ciljem da Dinamo ponovno bude konkurentan na najvećoj europskoj sceni. U ovom trenutku izuzetno smo zadovoljni izgledom naše momčadi i vjerujemo da upravo s ovakvim sastavom možemo ostvariti velike stvari", rekao je Velimir Zajec u petak, nakon sjednice Izvršnog odbora.

Sa sportskog gledišta Dinamo je uistinu odradio jako dobar prijelazni rok. Uostalom, to govore i rezultati, a i doprinos koji su novi igrači već na početku sezone dali momčadi. Svi se slažu da Modri danas, kolokvijalno, imaju dvije kvalitetne momčadi, da bi bilo čudo da ne budu prvaci Hrvatske, a i da u Ligi prvaka mogu napraviti rezultat. Dinamo se, definitivno, ovog ljeta odlučio za rezultat ispred sigurnije financijske budućnosti. Jer, po nekim projekcijama, klubu je uz 30-ak milijuna od Lige prvaka potrebno još toliko od transfera da bi financijski bio miran i stabilan. Prodaje Sučića i(li) posebno Baturine donijele bi Dinamu taj novac, malotko bi mogao klubu nešto zamjeriti, jer to su bile financijski vrlo izdašne ponude. Štoviše, bilo je u samom klubu onih koji su zagovarali prodaju! Međutim, Dinamo je odlučio ući u Ligu prvaka igrački jači, pokušati napraviti neki novi iskorak i to je, naravno, za svaku pohvalu. Hrabar potez, nema što! A sad je na klupskim financijašima, članovima Uprave, brojnim poslovnjacima, koji su ušli u upravljačke strukture da pronađu druge načina kako da i u Dinamovu blagajnu donesu blagostanje.

"Konstatirano je kako su financije kluba stabilizirane, te kako kroz priljev od novčanih nagrada UEFA-e od ulaska u Ligu prvaka cilj pokriti dospjele obveze i zaduženja te samim time ojačati klub za iduće izazove. Rezultat tog financijskog stanja jest i izostanak potrebe za prodajom najboljih igrača u ljetnom prijelaznom roku, već zadržavanje kostura momčadi i dodatno jačanje momčadi kroz ulazne transfere koji su se dogodili ovog ljeta.", jedan je od zaključaka sa sjednice IO-a.

Jest, ulazak u Ligu prvaka popravio je financijsku sliku, ali još je to daleko od potpune financijske stabilnosti. No, Dinamo je odlučio krenuti s terena pa preko tirbina doći do i novca. Momčad je bolja nego prije, navijači sretni i zadovoljni, Marko Marić i Sergej Jakirović dobivaju pohvale sa svih strana. Sportski dio, koji je prije pet-šest mjeseci podsjećao na tešku operaciju životno ugroženog, odrađen je perfektno. Operacija je uspjela, pacijent živ, ali pred novim, drugačijim izazovima.



Tagovi

GNK DinamoVelimir Zajecmarko marićSergej JakirovićMartin Baturina

Ostale Vijesti