Screenshot
Screenshot

Ahmad Sharbini za Germanijak: “U Splitu ili si kralj ili si nula, svakoj momčadi treba Drmić, a šanse u finalu su 50:50”

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 26.05.22. | 08:05

Najbolji strijelac Rijeke u povijesti HNL-a u razgovoru za Germanijak najavio je finale Kupa, istaknuo posebnost Poljuda i tamošnje publike, a za kraj otkrio gdje je danas i čime se bavi.

Razgovarao: Ižak Ante Sučić

Ahmad i Anas Sharbini sinonimi su za NK Rijeku. Stariji Ahmad bio je rasni golgeter, igrač kojem nije trebalo puno vremena ni prostora da loptu pošalje u mrežu. Lijevom, desnom ili glavom, Ahmadu je bilo svejedno. Zabijao je kao od šale... Uostalom, nije slučajno najbolji strijelac Rijeke u povijesti HNL-a.

Tri godine mlađi Anas na početku karijere bio je ofenzivni veznjak, klasična desetka, da bi s vremenom ipak bio više korišten na lijevoj strani vezne linije. Njegova ‘vanjska’, baš kao i strašan udarac iz daljine, nešto je čemu su tribine podno stijena klicale. Obojica su bili istinski miljenici publike, dečki koji su počeli u Rijeci i, ispostavit će se kasnije, svoje najbolje partije u karijeri pružili baš u dresu omiljenog im kluba. Dojam je da su prerano rekli ‘dosta’. Ahmadu je danas 38, Anasu 35, a već godinama nisu osjetili čari prvoligaškog nogometa. Doduše, oni koji ih još pokoji put žele vidjeti na zelenom terenu mogu skoknuti do Omišlja gdje obojica igraju ‘sebi za gušt’.

(1.80) Hajduk (3.80) Rijeka (4.50)

Kad su na redu ogledi Rijeke i Hajduka, mnogi se upravo sjete braće Sharbini. Opravdano, jer oni su posljednja velika akvizicija Hajduka koja je put Poljuda stigla iz Rijeke, a da do tog transfera tada nije došlo, upitno je kakva bi bila budućnost Rijeke kao kluba. Sharbinije je tada pratio i Dinamo, Rijeka je imala upite iz inozemstva, ali Hajduk je bio jedini konkretan. Zanimljivo, Rijeka i Hajduk posljednjih godina baš i ne trguju. Posljednji direktan prelazak iz jednog kluba u drugi bio je onaj Filipa Bradarića u ljeto 2014.godine. Hajduku je tada trebao novac, a Rijeka je za svega 300 tisuća eura u svoje redove dovela igrača koji je s vremenom postao standardan prvotimac te je nakon sjajnih igara u Rijeci (standardan prvotimac u šampionskoj sezoni, odlazak na SP u Rusiju) ostvario i jedan od najvećih izlaznih transfera u povijesti Rijeke.

Sharbiniji danas žive miran život, daleko od svjetala reflektora, TV kamera i mirkofona. Uglavnom se kreću na relaciji Grobnik – Krk, ali kad dođu do Rujevice ili Korza, sugrađani će ih s velikim osmjehom pozdraviti. Ahmada smo ulovili baš na Grobniku, a u razgovoru za Germanijak najavio je finale Hrvatskog kupa, natjecanja kojeg je tri puta osvojio, dva puta kao igrač Rijeke, jednom kao igrač Hajduka.

“Rijeka po meni iza sebe ima jednu dobru sezonu. Nažalost, dva poraza protiv Dragovoljca i Gorice su bile presudne u toj borbi za naslov prvaka. Žao mi je što su pet kola prije kraja prvenstva ispali iz borbe za titulu jer bi inače sezona bila još bolja. Rijeka je jedna dobra i mlada momčad, svi znamo da igraju jako atraktivan nogomet i da su zabijali puno pogodaka. Šteta zbog puno primljenih pogodaka, mislim da u tom segmentu igre imaju puno mjesta za napredak, ali opet, tu su, u finalu Kupa, a kad bi ga na kraju i osvojili, mislim da bi se onda za ovu sezonu itekako moglo reći da je uspješna.”


(1.80) Hajduk (3.80) Rijeka (4.50)

Osvojiti Sunce na kraju sezone sigurno mora biti poseban osjećaj, ipak je Kup natjecnaje u kojem greške nisu dozvoljene?

“Sigurno, nema smisla o tome uopće trošiti riječi. Ja nažalost nisam osvojio prvenstvo, ali zato sam tri puta osvajao Kup i nema igrača koji se tome ne raduje. Uostalom, cilj svakog sportaša su trofeji.”

Svi koji su barem jednom zaigrali na Poljudu ističu kako je to uistinu poseban stadion. Kako je napadačima, što im je činiti da budu dobri u ovakvim utakmicama? Neki će reći da je gol na Poljudu ‘manji’ nego na drugim stadionima u Lijepoj našoj…

“Ufff, na Poljdu je uvijek teško. Specifičan mentalitet ljudi, publika je jako zahtjevna. Ja volim reći da u Splitu nema sredine – ili si kralj ili si nula. Jednostavno nema sredine. Ti kao igrač možeš odigrati puno dobrih utakmica, ali ako zaredaš s dvije-tri loše odmah je frka. U Splitu je euforija prisutna i kad je dobro i kad je loše, stoga igrači Hajduka uvijek igraju pod velikim pritiskom. S druge strane, kad kao gost dođeš na Poljud, to je isto posebno. Dobar ambijent, kvalitetan teren, motivacija je uvijek kod igrača nešto veća nego inače… Evo, posljednjih godina smo vidjeli puno puta da gosti iz Splita nose puno bodova, što nekad prije nije bio čest slučaj.”

Pogotvo Rijeka…

“Upravo tako. Vjerujte, teško je to opisati, na Poljudu je stvarno čudno igrati. Pritisak, naročito ako ste igrač Hajduka, je stvarno velik, što je i razumljivo budući da tako puno godina nisu osvojili trofej.”

Iako, mnogi će reći da nije ni riječka publika ništa manje zahtjevna?

“Definitivno ste u pravu, u Rijeci je isto veoma teško, ali vjerujte, okusio sam i jedno i drugo i siguran sam da je ‘dolje’ puno gore.”

Poslije vas, u redovima Rijeke od onih pravih golgetera imali smo prilike gledati Kramarića i Gavranovića, dok je sad tu ulogu preuzeo Drmić koji iza sebe ima jako dobru sezonu?

“Sjajan igrač, rasni strijelac. Mislim da svakoj momčadi treba jedan ‘Drmić’. Ne poznajem dečka osobno, ali su mi svi koji ga znaju rekli da je jedan jako dobar čovjek koji puno ulaže u sebe, a to se na kraju vidi na terenu. Drago mi je zbog njega, ali i zbog moje Rijeke koja je u njemu imala veliku snagu ove sezone.”

Bi li mladom Ahmadu Sharbiniju bilo draže da igra s Josipom Drmićem u napadu ili bi rađe volio biti sam u vrhu napada?

“Ma nema priče da bi više volio s njim biti u napadu. Uvijek sam volio igrati s dobrim igračima, kad je onaj pored tebe dobar, onda i ti moraš biti dobar.”

A dobro, imate jednog jako dobrog doma…

“Istina, dobro kažete”, kroz smijeh će naš dobro raspoloženi sugovornik.

(1.80) Hajduk (3.80) Rijeka (4.50)

Vratimo se mi Kupu. Kome dajete veće šanse, Rijeci ili Hajduku?

“Ne znam ni sam. Istina je da Hajduk ima tu malu prednost zbog domaćeg terena, ali činjenica je da Rijeka jako dobro igra na Poljudu i da im Hajduk posljednjih godina itekako ‘leži’, na stranu sad s ovom posljednjom utakmicom. Kup je nešto sasvim drugo, to se ne može ni sa čim drugim usporediti. Publika će biti na strani Hajduka, ali to može biti dvosjekli mač. Oni igraju pod pritiskom, puno su uložili ove sezone, prvenstvo nisu osvojili i samo ih Kup spašava. Rijeka pak nema što za izgubiti, vjerujem da će biti čvrsti i agresivni. Hajmo reći da su šanse 50:50, s tim možda malu prednost dajem Hajduku zbog te prednosti domaćeg terena, ali ništa više od toga.”

Kup smo apsolvirali, ali ono što će mnoge zanimati – gdje je i čime se Ahmad Sharbini bavi danas?

“Na Grobniku, gdje ću biti”, kroz smijeh će Ahmad pa dodaje:

“Radim u firmi od vlasnika OŠK-a, pomažem mu koliko mogu, a igram i nogomet u Omišlju. Bavim se I apartmanima, a tu je i dvoje djece tako da nije dosadno.”

Dosadno nije, ali svakako je život poslije profesionalne karijere nešto mirniji?

“Svakako, ali moram reći da sad kako sam stariji sve više shvaćam kako je lijepo biti igrač. Ujutro trening, uvijek neke utakmice, a onda još i kad su rezultati dobri… Nemojte me krivo shvatiti, puno je tu odricanja, karantena, putovanja, ne možeš s društvom negdje otići, ali isto tako je i lijepo. Žao mi je samo da sam tako rano završio karijeru, mislim da sam sigurno mogao još dvije-tri godine igrati, ali dobro, što je, tu je.”

Hrvatski kup, finale

Četvrtak, 26.svibnja

Hajduk - Rijeka 19.00


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Ahmad SharbiniHNK RijekaHajdukJadranski derbiHrvatski nogometni kupRabuzinovo Sunce

Ostale Vijesti