Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska se vratila od minus 19 pa onda pala u završnici od moćnih Grka

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 02.09.22. | 18:33

Drugo poluvrijeme je pokazalo da se Hrvatska može nositi s najboljima

Blizu, jako blizu je Hrvatska bila da iznenadi Giannisa i Grčke, imala je priliku u egal završnici, no na kraju su favoriti ipak zgrabili pobjedu pred mnoštvom svojih navijača u Milanu rezultatom 89:85.

Hrvatska je startala fenomenalno u utakmicu, pa onda – stala. U režiji Bojana Bogdanovića i Marija Hezonje, Mulaomerovićevi igrači su zaskočili Grke s brzom serijom 7:0. Jako dobro se trčalo, zagrađivalo skok i tražio ekstra pas.

Napadali su hrvatski igrači Calathesa u obrani, dok mu se na drugoj strani išlo ispod bloka, kao i Giannisu, i start utakmice je djelovao nestvarno. To je utišalo i mnogobrojne grčke navijače na tribinama Mediolanum foruma.

No onda se stalo s trkom, u napadu se donijelo nekoliko slabih odluka i Hrvatska se nije ni snašla, a već je bila u minusu. Giannis je počeo raditi nered po cijelom terenu, priključio mu se snajper Tyler Dorsey i već je počelo mirisati na težak dan u uredu.

Na koncu prve četvrtine je stajalo 24:16 za Grke.

U drugoj dionici je na bekovskim pozicijama upario Mavru i Simona, počelo je to djelovati kao da bismo mogli uhvatiti zaostatak, a onda je uslijedila simultanka američkog Grka Tylera Dorseya. Majstor je vezao čak osam poena između 13. do 14. minute i odveo svoju reprezentaciju na velikih plus 13 (34:21). Pomogla je, doduše, i igra Hrvatske, dvije izgubljene lopte nakon kojih su Grci postizali poene i već do polovice četvrtine je pogled na semafori izazivao očaj. Sastav Dimitrisa Itoudisa je sasvim zagospodario terenom i stigao do 19 poena razdaljine (40:21).

Hezonja je biro razigran u prvom dijelu, no uglavnom napadački, pa je vezao dvije trice na tri i pol minute prije kraja poluvremena, stavio je jednu i Smith, ali se prednost Grka i dalje nije spuštala ispod 14 poena razlike na minutu do kraja.

Onda je prije kraja još Calathes pospremio dugu dvojku, Bojan i Ramljak snosili podjednaku krivicu za izgubljenu loptu što je označilo 46:30 za Grke na velikom odmoru.

Koš faul Bojana i zakucavanje Zupca doveli su Hrvatsku u situaciju da smanji na 12 poena razlike nakon nešto malo manje od jedne minute u nastavku.

Simon je zatim zaigrao puno bolje nego u početnom dijelu, vezao je četiri poena, a onda je i Smith stavio svoju drugu tricu na utakmici. Problem je što su Sloukas i društvo odgovarali istom mjerom pa se razlika stalno vrtjela oko 12 poena plusa za grčki sastav.

Novim ubačajem Simona, ovog puta tricom, Hrvatska je na pet minuta do kraja stigla na minus 11 (62:51) nakon čega je Itoudis odlučio pozvati time out.

Sada je Simon pronašao Šarića na ziceru, pa je i Bojan preko Calathesa pospremio za 62:55. Priključio se i Smith i tricom nas dovukao na samo četiri poena minusa (62:58).

Hrvatska je uletjela u sjajnu seriju, Mulini igrači su se zahuktali i Simon je zatim od table pogodio floater za 60:62 Grka. Onda je Dorsey prekinuo momentum tricom na dvije i pol minute do kraja treće dionice. Serijom 15:0 Hrvatska je pokazala tvrdoglavost, Mulini igrači su odbili pasti bez borbe.

Grci su se, međutim, vratili preko dvojca Giannias – Agravanis i u zadnji dio odnijeli prednost 70:62.

I teško su je se htjeli odreći u zadnjih deset minuta. Uglavnom se igralo koš za koš, tu se negdje prednost vrtjela oko šest, sedam poena.

Simon je još jednom tricom smanjio na 73:77, a veselje su pokvarili Giannis i Agravanis s dva vezana koša na pet do kraja.

Smanjio je zatim Smith koji je igrao sjajnu utakmicu na samo četiri poena minusa na dvije i 15 sekundi do kraja. I za ludilo u završnici.

Onda se javio drugi Hrvat na čijim je krilima domaća selekcija proigrala u drugom dijelu – Kruno Simon. Novim košem doveo je suigrače na samo minus dva (84:82).

Na minutu do kraja Zupca je Giannis izblokirao pa onda i zabio na drugoj strani. Uslijedio je promašaj Simona, pa i Smitha i Giannis je novim poenima zaključio priču u Mediolanum Forumu – Grci su na kraju isčupali pobjedu 85:89

Grci su, dakako opravdali ulogu favorita, ali Hrvatska je u drugom poluvremenu pokazala kako može i zna igrati i na tome treba graditi.

Kod Hrvatske je Smith zabio 20, Bojan 19, a Simon 18,a Grke su predvodili Giannis i Dorsey s po 27 poena. Sutra nastavljamo natjecanje protiv Britanaca.

Skupina C, rezultati

Ukrajina - Velika Britanija 90:61

Hrvatska - Grčka 85:89

Italija - Estonija, 21.00



Tagovi

EurobasketEuroBasket 2022Hrvatska košarkaška reprezentacijaBojan BogdanovićJaleen SmithMario HezonjaGiannis Antetokounmpo

Ostale Vijesti