Sime Zelic/PIXSELL
Sime Zelic/PIXSELL

Splićani su izbjegli novu metlu, ali i dalje je sve u rukama Zadrana

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 29.05.24. | 08:02

Tišma je faktor X Rimčevog sastava, samo, trebao bi mu se još netko iz ergele Shorter, Kalajžić ili Perković priključiti u nastavku serije. Inače Splitu prijeti još jedna godina bez naslova. A posljednji je u trofejne kabinete pohranjen davne 2003. godine...

Prilično je nezahvalno povlačiti paralele NBA-a i hrvatskog košarkaškog prvenstva. Ali za potrebe priče, valja iskoristiti dvije sličice iz dva različita košarkaška svijeta.

U Indianapolisu je okončano finale Istočne konferencije koje je otišlo na stranu Bostona s komotnih 4-0. Iako je Indiana imala na nepunih šest minuta do kraja plus osam, a Celticsi su ih onda serijom 7-0 dotukli u samom finišu i 98-102 pretvorili u 105-102.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Slična stvar se Pacersima dogodila i u prvoj utakmici u kojoj je trica Jaylena Browna donijela Bostonu produžetak, konačno i pobjedu, a Pacersi su bili naoko bolji protivnik u TD Gardenu i imali finu zalihu u završnici. Ali da se serija produži ili da se favoriziranog protivnika uvede u zonu neugode, potrebno je hvatati takve prilike.

Tako nešto je učinio Split u prvoj utakmici na Višnjiku. Dosadašnji finale doigravanja za prvaka Hrvatske ponudio je dvije različite utakmice, obje odigrane na Višnjiku i obje s različitim ishodom. U prvom ogledu je Slaven Rimac malo iznenadio kolegu Danijela Jusupa, Žuti su iskoristili slabiji dan Zadra, inače osjetnog favorita u ovom finalu i 'ukrali' pobjedu u prvoj utakmici.

Split je uspio zaustaviti trku Zadrana, ali ih je i nadskakao – Žuti su imali 40 skokova u odnosu na 34 Zadra, a imali su i šest izgubljenih lopti manje.

Zadrani su se goropadno vratili u drugoj utakmici u kojoj Žutima nisu ostavili nimalo prilika za kreiranje novog iznenađenja pa je u zadnjoj četvrtini semafor pokazivao i plus 26 (87-61) da bi na koncu završilo s uvjerljivih 92-71 za Jusupove izabranike.

S obzirom na momentum koji se sada debelo preselio na stranu Zadrana, teško je zamisliti da bi Splićani izbjegli još jednu metlu, kao što ej to bio slučaj prošle sezone, da su u ovom času u minusu od dvije utakmice. Ovako se selidbom serije na Gripe stvar može dodatno zakomplicirati pa da uistinu dobijemo pravi finale, unatoč početnim ulogama u ovom trenu dva najbolje domaća kluba.

A tko će se osladiti pobjedom u trećoj utakmici ovisi o nadahnuću pojedinaca. Teško da se Rimac i Jusup mogu nečime značajnim iznenaditi, tu je više stvar manjih prilagodbi, a ishod ogleda ovisi o pojedincima.

Kod Zadra se i dalje sve vrti oko Luke Božića, u prvoj utakmici je ubacio 19 poena, ali uz šut 5/15 i nekoliko slabih odluka u trenucima kada se lomila utakmica. U drugom ogledu je bio precizniji, stavio je 24 poena uz šut 9/17, uz osam skokova i šest asistencija.

U prvom ogledu su Božiću fino sekundirali Lovro Mazalin sa 17 poena i Marko Ramljak sa 16, a u drugom ogledu je ruke dao Karlo Žganec s 20 poena. Što nedostaje u ovom kvartetu spomenutih igrača? Dario Drežnjak nominalno je drugi najbolji igrač Zadra, u prvom ogledu je stavio deset poena, uz šest skokova i dva asista, dok je u drugom ubacio 12 uz osam skokova i jedan asist. Drežnjakov dodatni napadački impuls sigurno bi pomogao 'slučaju' Zadra.

U redovima Žutih u prve dvije utakmice najviše je impresionirao – Boris Tišma. Samo za podsjetnik, radi se o igraču koji je još kao 13-godišnjak iz Dubrave otišao u Real Madrid, a s hrvatskom kadetskom reprezentacijom postao i europski prvak. Otišao je zatim u redove Studentskog centra da bi se prije Božića za nama preselio na splitsku adresu. Jasno je o kakvom se talentu radi, u prvoj utakmici protiv Zadra ubacio je 15 poena, ugrabio tri skoka i lupio čak pet blokada. U drugom je ubacio 21 poen, tome je pridodao i deset skokova. Tišma je faktor X Rimčevog sastava, samo, trebao bi mu se još netko iz ergele Shorter, Kalajžić i Perković priključiti u nastavku serije. Inače Splitu prijeti još jedna godina bez naslova. A posljednji je u trofejne kabinete pohranjen davne 2003. godine...



Tagovi

Premijer liga košarkašaKK ZadarKK Split

Ostale Vijesti