Sime Zelic/PIXSELL
Sime Zelic/PIXSELL

Mogu li Splićani iskoristiti 'zadarski poučak' i uzvratiti favoriziranom protivniku za lanjsko finale?

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 24.05.24. | 08:02

Pitanje je u kakvom će raspoloženju istrčati Rimčevi igrači večeras od 20 sati u Zadru. Za pobjedu nad rivalima trebat će biti najbolja verzija sebe i to u tri utakmice...

U ovo vrijeme prošle sezone, Splićanima su se sviđale njihove šanse: domaći parket i dobra forma trebali su biti garancija osiguravanja prvog trofeja nakon 2003. A onda ih je Zadar pomeo s parketa u tri ogleda finala doigravanja za prvaka Hrvatske i bacio Žute u novo razočaranje i još jednu godinu čekanja.

Večeras će se dva protivnika ponovno susresti na istom mjestu, uz dvije bitne razliku, ovog puta Zadrani imaju prednost domaćeg parketa, ali i trenutno su u boljoj formi od rivala iz Splita. Pa, mogu li se onda žuti poslužiti zadarskim poučkom i iznenaditi u finalu prvenstva? Nije nemoguće, ali su šanse za tako nešto poprilično tanke.

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zadar je u ovom času favorit, igra bolje nego u ovo vrijeme prošle sezone, dok Splićani igraju slabije, a povrh toga, Danijelu Jusupu je na okupu ostala kičma lanjske šampionske momčadi, zbog čega su, između ostalog, pokazali sjajne igre i u hrvatskom prvenstvu i u ABA ligi.

Luka Božić i dalje je prvo ime Zadrana – Mr. MVP kako mu glasi službeni nadimak navodno ima dogovor s Valencijom, koferi su spakirani pa sada ima za cilj otići s još jednim trofejem u rukama iz sredine u kojoj je postao predmet obožavanja i čijem je klubu popunio trofejne tribine.

Splićani nemaju pravi odgovor na Božića, a niti im ne odgovara neortodoksna igra Zadra bez klasičnog razigravača, s puno trke i igre u leđa. Pokazao je to i osnovni dio sezone, domaće i regionalne, kao i Kup, u kojemu su dva protivnika odigrala do sada šest utakmica iz kojih su kao pobjednici Jusupovi igrači izašli iz njih pet. Jedinu pobjedu Splićani su upisali u domaćem prvenstvu još u siječnju i to tijesno 67-65. Njihova posljednja utakmica je, primjerice, otišla na stranu Zadra rezultatom 93-74.

Sime Zelic/PIXSELLSime Zelic/PIXSELL

Zadrani su imali neke probleme s ozljedama u drugom dijelu sezone, ali sada Jusup ima povoljan zdravstveni karton i, ako ćemo biti sasvim iskreni, o njima ovisi ishod ovog finala. Iako će, sportski, Jusup reći kako su šanse podjednake.

„Split je naš veliki rival. Sve je otvoreno. Izuzetno je bitno da odigramo obranu na visokoj razini i da zadržimo koncentraciju u skoku. To je preduvjet da dođemo do dobrog rezultata. Očekujem obostrano veliku borbu. Pozivam naše navijače da dođu i da nas bode i da zajedno pokušamo ostvariti pobjedu. Split nas uvijek kože s nečim iznenaditi, teško je znati što spremaju, ali nastojat ćemo predvidjeti koliko možemo i da ih dočekamo spremni“, istaknuo je trener Zadra.

Splićani su imali rollercoaster od sezone: dobar dio uvodnog dijela sezone su se tražili, a onda je početak druge polovice sezone donio pomak u igri momčadi Slavena Rimca koja je ponovno formom skliznula prema dolje kako se sezona bližila svome kraju. Stoga je pitanje u kakvom će raspoloženju istrčati Rimčevi igrači večeras od 20 sati u Zadru. Za pobjedu nad rivalima trebat će biti najbolja verzija sebe i to u tri utakmice...

„Zadar se kroz sezonu pokazao kao bolja momčad od nas, to su činjenice. Imaju MVP-ja u Božiću, a i u Jusupu. Naš plan je dignuti nivo igre protiv njih na veći nivo pa ćemo vidjeti kako će oni odgovoriti. Ključ njihovih dosadašnjih pobjeda vidim u disciplini. Dobro poznaju svoje nedostatke, čak i više nego kvalitete. Mi smo, kad se sve zbroji i oduzme, te utakmice gubili u situacijama gdje bi uzimali neke loše šuteve pa se nakon toga ne bi vratili u obranu ili bi falilo discipline u zagrađivanju. Moramo biti bolji u obveznim dijelovima igre, a po onome što vidim na treningu mislim da će tako i biti. Idemo utakmicu po utakmicu. Potreban je fokus na svaki posjed lopte, sa što manje grešaka“, podvukao je Rimac.

Sime Zelic/PIXSELLSime Zelic/PIXSELL

Dodajmo kako se i druga utakmica igra u Zadru i to u nedjelju 26. svibnja s početkom u 20 sati. Nakon toga serija se seli na splitske Gripe. Treća utakmica na rasporedu je u srijedu 31. svibnja također u 20 sati.



Tagovi

Premijer liga košarkašaKK ZadarKK SplitDanijel JusupSlaven Rimac

Ostale Vijesti