Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip/IPA
Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip/IPA

Sesar za Germanijak: „I dalje stojim pri tome da se nikoga neću odreći, niti onih koji su odbili poziv ovo ljeto“

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 11.07.24. | 08:01

Hrvatski izbornik osvrnuo se na netom završeni turnir u Pireju, ali je dao svoje viđenje i budućnosti reprezentacije

Hrvatska košarkaška selekcije odradila je pirejski turnir i sada je, što se natjecateljskih utakmica tiče, mirna do studenog i kvalifikacija za Eurobasket. Hrvatska je pala u finalu protiv Grka, a konačna ocjena je i više nego prolazna. Kada se uzme u obzir i osvajanje istanbulskog turnira proteklog ljeta, onda je to i ocjena više. U Pariz, dakle, ne idemo, ali sada nam slijedi skiciranje momčadi bez NBA igrača u narednoj reprezentativnoj akciji.

O svemu tome smo popričali s izbornikom Josipom Sesarom kojeg smo uhvatili na kratkom odmoru u Makarskoj nakon kojeg ide prema rodnom Mostaru.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Čestitke izborniče na dobrom rezultatu, s kojim danom odmaka kakav je dojam nakon turnira?

„Ne volim čestitke nakon poraza, ali mogu reći da sam zadovoljan, ponajviše zbog toga da što se opet o košarci priča i piše u Hrvatskoj. Ljudi su se zainteresirali i ova dva ljeta su pokazala koliko je malo potrebno da se upali iskra za košarkom. Što se nas tiče, igrali smo dobro, imali glavu i rep i znali smo što hoćemo i kako doći do toga. S ovih par dana odmaka moram biti iskren i reći kako me smeta taj poraz od Novog Zelanda jer smo tim porazom pokvarili ukupni dojam“.

Slaven Rimac je u intervjuu za Germanijak istaknuo kako je kod nas malo podcijenjena momčad Novog Zelanda koja je, doznali smo, dobro posložena.

„Pogledao sam ponovno tu utakmicu i bilo je tu nekih sudačkih odluka koje su bile dvojbene u najmanju ruku, poput onog vraćanja lopte u njihov posjed i namjerne na Zupcu.. Ali nema traženja alibija, oni su posloženi, igraju dugo zajedno, radili su zamjene svake dvije, tri minute i stalno nam trčali u leđa. No i dalje stojim pri tome da smo imali dan više odmora da bismo to dobili“.

Uslijedila je Dominikana i pobjeda u neizvjesnoj završnici.

„Isto ozbiljna momčad, Feliz koji je potpisao za Real, Montero koji je potpisao za Valenciju, Duarte koji igra u Sacramentu... Sve redom ozbiljni igrači, a onda na to dodajte još dvojicu superstarova Townsa i Horforda i dobijete momčad koja se može boriti za medalju. Mi smo skloni podcjenjivanju i zbog toga me užasno smeta taj poraz od Novog Zelanda, nismo napravili dodatni napor da ih dobijemo, a osim toga, nemamo mi pravo nikoga podcjenjivati“.

Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELLKlodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELL

Protiv Grka se na koncu nije moglo, iako je bilo i tu nekih prilika. Poput onih Smithovih trica...

„Imali smo više vrsta obrana, odredili plan igre, ali nama nije bio toliko problem defenzivno koliko ofenzivno. Grci su se isključivo fokusirali na naš trio – skupljali su na Zupcu i Šariću, a Hezonju naganjali po parketu. Ta trojka je naš generator i kada pogledate njihovu statistiku ona je zaokružena, dali su i poene i skokove i asiste. Pa čak se i Hezonja istaknuo asistencijama... Sva trojica su odradila dobar turnir, i ostaje žal za tim finalom. Nama je bio neki plan u utakmici da ostanemo u dva posjedna u zadnjih deset minuta i tu sada možemo pričati o dvije otvorene trice Smitha, promašaj Zupca pod faulom pod košem i tu bi se mi spustili na minus tri, a nama Giannis na plus osam zabija tricu od table. Bi li ju šutnuo na minus tri? Ne vjerujem... Ali što je tu je, ponosan sam na igrače koliko su dobro radili tijekom mjesec dana i samo im mogu čestitati“.

Kako ste zadovoljni ostalim igračima, Goran Filipović je bio dobar protiv Slovenije, Mateo Drežnjak protiv Grka primjerice...

„Branković je odigrao sjajan turnir, ali Zubac je bio u vrhunskom ritmu. Danko je sjajan momak, odličan karakter i on će sigurno imati svoju priliku. U ovoj je Zubac bio ispred njega. Svi su odigrali dobro, oba Drežnjaka, Nakić koji je igrao i na tri i na četiri, odlični Filipović i Kapusta, onda Krušlin koji se jako trošio u obrani, a da je pogodio koji šut više rekli bi odlično“.

Nakon finala ste rekli kako su Grci blagoslovljeni svojim širokim kadrom, možemo li i mi očekivati proširenje i neka nova lica? Pozive i onima koji su se zahvalili ovog ljeta?

„Nemam ja ega pa da razmišljam da ako je netko odbio da ga ponovno neću zvati. Mala smo država s malim brojem igrača i ja se kao izbornik nemam pravo nikoga odreći. Međutim, bolje je da igrač otvoreno kaže da se ne osjeća spremnim, nego da dođe ovdje na silu pa da to bude muka i njemu i meni. Vjerujem kod igrača koji se nisu odazvali da nema zle namjere i da su bili naši najvjerniji navijači. Ne želim se nikoga odreći i kada ćemo raditi spisak za studeni gledat ćemo tko je u kakvoj formi i ako će svi biti zdravi, mislim da neće biti problema oko pozivanja“.

Prije polufinala turnira u Istanbulu proteklog ljeta rekli ste upravo toj trojici da je sada na njima da donesu pobjedu...

„Kada si sportaš ili trener, imaš toliko pritiska koliko ga sebi nametneš. Nitko nam ne može nametnuti pritisak koliko mi možemo sami sebi, ali to i želimo. Volim igračima dat na važnosti jer smatram da su oni najvažniji na parketu. Mogu ja kao trener zamisliti ovo ili ono, ali na kraju na njima je kako će to izvesti“.

Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELLKlodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELL

Od starta ste imali tu mantru o zajedništvu, kako su igrači prihvatili vašu filozofiju? Nije rijedak slučaj da treneri imaju problema oko toga...

„Kada sam postao izbornik, prva tri razgovora koja sam obavio bila su s Marijem, Ivicom i Darijem i smatram da je to normalno. Taj trojac je svojim pristupom i kvalitetom i ljudskom i igračkom, povukao sve ostale na razinu više i treningu i u utakmici. Od njih je to sve krenulo i njima idu zasluge za to“.

Slijede nam dvije utakmice protiv BiH u okviru kvalifikacija za Eurobasket. Ključni su to dvoboji za plasman na veliko natjecanje.

„To su dvije utakmice koje nam određuju sljedeće radno ljeto. Neće biti lagano, ali imamo svoje adute. I mi i BiH razmišljamo isto, kako ne bi bilo dobro propustiti veliko natjecanje. Znamo da nemamo NBA igrača, nadam se da će tu biti ovi iz Eurolige i idemo polako slagati plan za te oglede“.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaJosip SesarDario ŠarićIvica ZubacMario Hezonja

Ostale Vijesti