Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL
Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Sesar je zaslužio pohvale, ali sada mora riješiti veliki problem

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 08.07.24. | 08:26

Hrvatska je u Pireju i proteklog ljeta u Istanbulu, odradila korektan posao, povjerenje u košarkaše se polako vraća i sada je cilj nastaviti zacrtanim putem. Za korak više, trebamo na raspolaganju imati sve što možemo. U suprotnom ćemo se nastaviti tješiti prihvatljivim porazima protiv kvalitetnijeg protivnika.

Dva pojma ponavljao je poput pokvarene ploče Josip Sesar otkako je doživio svoje ustoličenje na izborničko mjesto: „momčad“ i „kemija“. Na koncu se njegova ideja manifestirala u stvarnost, ova generacija hrvatskih košarkaša, predvođena Sesarom, dokazala je prvenstveno sebi, a onda i svima ostalima da može igrati ozbiljnu košarku.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

A sve počiva na tome da dobro raspoloženje donosi momčadsku igru, izuzetu egoizma i rješavanja osobnih frustracija, kako bi se postigao rezultat. Takva filozofija podignula je reprezentaciju od trećeg košarkaškog ranga, do toga da se 12 tisuća duša u grotlu pirejske dvorane Mira i prijateljstva ne može sasvim opustiti bodreći svoje ljubimce do hvatanja karte za Olimpijske igre. Grčka se na kraju pokazala prejakom, s više talenta i kvalitete i za nešto više od pružanja dobrog otpora, Hrvatska mora pronaći dodatne opcije. Jer, teško se vrhunska košarka može igrati sa samo tri, četiri igrača.

Dario Šarić kapetanski je odradio turnir u Pireju, bio je motor momčad i pokazao je zbog čega mu je Denver pod nos gurnuo dvogodišnji ugovor. Iako su ga u Golden Stateu odbacili, Šibenčanin itekako ima što za reći u NBA ligi, pokazao je to u reprezentativnom dresu. Dario je majstor kreacije s visokih pozicija, čovjek oko kojeg ovisi igra reprezentacije i kojeg je Sesar promovirao u lidera ove generacije. Slaven Rimac je nedavno u intervjuu Germanijak istaknuo kako je Dario ovako dobar upravo zbog uloge vođe. U Pireju je 30-godišnji Šarić u prosjeku zabijao 16,5 poena, uz sedam 8,8 skokova i 5,5 asistencija.

Ivica Zubac bio je naš najbolji igrač u Pireju. Centar LA Clippersa glavna je napadačka sila Sesarove momčadi, a od kojeg strepe suparnički igrači. Uklopio se u ovaj sustav, kada Hrvatska nema ideju u napadu, lopta se baca u njegove ruke i on obično zna kako pronaći put do protivničkog koša. U Pireju je zabijao 22,8 poena u prosjeku, uz 11,3 skokova i 2,5 asista. Te brojke donijele su mu i ulazak u najbolju petorku turnira uz Calathesa, Dončića, Duartea i Antetokounmpa.

Treća udarna igla Hrvatske je Mario Hezonja koji je ipak ostao dužnik na ovom turniru. Barem nakon što je na pripremnoj utakmici Brazilu stavio 39 poena, očekivala se nova eksplozija u Grčkoj, no na koncu nismo tome svjedočili. Mario je ostao pomalo nedorečen, iako se sasvim podredio momčadi i više se istaknuo u kreaciji nego poentiranju. Dubrovčanin je u Pireju zabijao 13,8 poena po utakmici, ali je imao i 5,3 asista i 5,8 skokova. Od njega se u budućnosti očekuje veći napadački učinak.

Gore nabrojanom trojcu najboljih, korektno je sekundirao Jaleen Smith. Američki bek je pokazao neke dobre i neke manje dobre stvari, a Sesar je posegnuo za njim na mjestu jedinice u trenutku kada mu je trebala kvaliteta na lopti. U Grčkoj je Smith zabijao 9,5 poena, uz tri skoka i 4,5 asista.

Osim njega, dodatni impuls su sporadično davali ostali igrači. Goran Filipović bio je dobar u prvom ogledu protiv Slovenaca, da bi se kasnije ugasio, Danko Branković se svidio u minutama koje mu je Sesar podario i on može biti određeno koncepcijsko oružje, Dario Drežnjak je imao neke dobre minute protiv, a brat mu Mateo je bio sjajan protiv Grka. Toni Nakić i Borna Kapusta su imali manji doprinos, dok je Ivan Vraneš igrao premalo za neku ocjenu.

Kada sve to stavi na hrpu, premalo je to za veće domete od hrabrog poraza protiv talentiranih Grka. Jasno da bi igrač kalibra Bojana Bogdanovića sjajno došao u ovoj momčadi, a malo drugačiju dimenziju i obrane i napada dali bi nam Karlo Matković i Luka Šamanić, pa čak i Luka Božić, koji se nisu odazvali izborniku. Sesar je, komentirajući Grke nakon finala, rekao kako je grčki izbornik Spanoulis blagoslovljen što ima takav talent na raspolaganju, a Hrvatska bi sigurno bila kudikamo bolja da su se odazvali svi koji su se mogli odazvati. Jer i Šamanić i Matković su moderni košarkaši, NBA igrači koji bi imali ozbiljne minute na turniru.

Hrvatska je u Pireju i proteklog ljeta u Istanbulu, odradila korektan posao, povjerenje u košarkaše se polako vraća i sada je cilj nastaviti zacrtanim putem. Za korak više, trebamo na raspolaganju imati sve što možemo. Sesar mora pronaći način kako riješiti taj problem. U suprotnom ćemo se nastaviti tješiti prihvatljivim porazima protiv kvalitetnijeg protivnika.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaJosip SesarDario ŠarićIvica ZubacMario Hezonja

Ostale Vijesti