Ivana Ivanovic/PIXSELL
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Počinje ABA liga: Cibona, Zadar i Split najavili lov na playoff, Dubai želi pomrsiti račune 'velikoj četvorci'

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 20.09.24. | 08:01

Večeras u 21 sat sastaju se Cibona i Zadar u Draženovom domu

Najvećim hrvatskim košarkaškim derbijem, onim u kojem će snage večeras od 21 sat u Draženovom domu odmjeriti Cibona i Zadar, počinje nova abaligaška kampanja. Najvažniji novitet sezone je pred nama što je u ligu ušao Dubai kojeg će voditi Jurica Golemac i zbog čijih je vlasnika Euroliga ovih dana najavila uvođenje salary capa. Jasne su namjere šeičkih petrodolara koji bi ulaganjem, za njihove pojmove, 'kikirikija', mogli pokoriti košarkašku Europu, pa su stoga morali hitno reagirati u najjačem europskom natjecanju.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Premda, tek treba vidjeti kako će taj novo oformljeni projekt funkcionirati, budžet je, s obzirom na dovedene igrače, respektabilan i novi klub bi trebao igrati jako važnu ulogu u ABA ligi i odmah se priključiti u utrku za sami vrh. I dok se Cedevita Olimpija i Budućnost čine dohvatljivima već u prvoj sezoni, pitanje je može li Golemčeva družina ugroziti beogradske rivale, Partizan i Crvenu zvezdu.

A iza velike petorke smjestio se ostatak društva od 11 klubova, od kojih su i tri hrvatska: Cibona, Zadar i Split. Sva tri kluba se nadaju ulasku među osam najboljih, odnosno u doigravanje, iako ne bi trebalo biti iznenađujuće i ako će netko od hrvatske trojke upasti u borbu za ostanak.

Jer tu su još Igokea, FMP, Mega, Studentski Centar, Spartak, Mornar i Krka. I dok su dva potonja dva prvi kandidati za ispadanje, pitanje je kako će izgledati Spartak.

Inače, jedan klub ispada iz lige, dok predzadnji razigrava s drugoplasiranim iz ABA 2 lige.

U redovima Cibone je iznenađujuće mirno u ovo doba godine, klub je, nećete vjerovati, uspio skinuti blokadu na HKS-u pa će novopridošli trener Chris Thomas imati na raspolaganju čitavu momčad u sva tri natjecanja. Doduše, daleko je to od neke financijske stabilnosti, Vukovi će i ove sezone biti u limbu između skupljanja novaca za plaćanje igrača i njihovih odlazaka uslijed neispunjenih financijskih obaveza. Ali trenutno to izgleda iznenađujuće dobro – složena je pristojna momčad.

U klubu je ostala jezgra iz prošle sezone, izuzev Sanija Aranitovića, za kojim žale igrači, a potvrdu za to nam je dao i kapetan Krešo Radovčić. U klub su, pak, stigla tri inozemna imena. Novi playmaker je i najjače ime, Cat Barber, Amerikanac s kojim su svi, barem za sada, jako zadovoljni. Slična situacija je i s Peterom Jokom, reprezentativac Južnog Sudana, koji, čujemo, može pogađati u serijama.

Treći je centar Talib Zanna koji još čeka na radnu dozvolu.

Od domaćih prinova tu je novo/staro lice Domagoj Vuković, kao i Filip Bundović koji je imao problema s ozljedom, ali će, doznajemo, biti spreman za ogled sa Zadrom. Vratio se i Sven Smajlagić, a ostali Perasović i Majcunić. Tu je i pomladak: Borna Katanović, Bruno Bubalo, Jere Jakić, Vigo Bart te Toni Ročak.

Sve u svemu, Thomas pred sobom ima puno bolju situaciju nego su ju imali neki njegovi prethodnici, a sada je na njemu da ugradi svoje ideje u momčad, a želja je da Cibona igra „brzu i atraktivnu“ košarku.

Ova Cibona je jača nego prošle sezone, ali pitanje je je li to dovoljno da se okiti kakvim trofejem...

To će ovisiti i o snazi Zadra i Splita. Trener Zadrana Danijel Jusup ostao je bez dva najbolja igrača, Luke Božića i Darija Drežnjaka, pa iznad njegove momčadi visi nekolicina upitnika. Božić, Mr. MVP, bio je glavni igrač momčadi koja je igrala nekonvencionalno, bez punokrvnog playmakera, a sada bi u njegovu rolu trebao uskočiti bivši Cibos Amar Gegić. Uz njega, tu je i Crnogorac Vladimir Mihailović koji bi, kao i Gegić, trebao biti veliko pojačanje za aktualne prvake. Na jedinici bi trebao obitavati novopridošli Mate Kalajžić, na Višnjik se vratio i Dominic Gilbert, a tu je i Domagoj Proleta. Od prošlosezonske momčadi ostali su Lovro Mazalin, Krševan Klarica, Marko Ramljak i Karlo Žganec.

Stigao je i Amerikanac Tyler Wahl koji bi trebao igrati na četvorci.

Zadar je, dakle, dobro popunjen, ima dobru unutarnju liniju, ima atleticizma, jedino bi se mogao mučiti sa šutom, budući da, barem na papiru, nedostaje šuterske moći.

Kod Splita je najvažnija vijest da je ostao ponajbolji igrač momčadi Shannon Shorter, od ove sezone u kapetanskoj ulozi. Najveća pojačanja Slaven Rimac dobio je na 'jedinici', stigli su Borna Kapusta i Toni Katić, a na dvojci će igrati Antonio Jordano. Stigao je na krilu David Škara, a na centru će uz Krešu Ljubičića biti Barret Benson. Tu su još i Tonko Vuko, Vito Kučić i Boris Tišma.

Je li to dovoljno da se po prvi puta nakon 2003. popune trofejne vitrine, preostaje za vidjeti.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

CibonaKK ZadarKK SplitABA ligaKK Crvena zvezdaKK PartizanKK Dubai

Ostale Vijesti