Sime Zelic/PIXSELL
Sime Zelic/PIXSELL

Kreće prvenstvo: Zadar i dalje prvi pick za oba trofeja, Split želi prekinuti sušu, a Cibona je u potrazi za identitetom

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 26.09.24. | 08:00

Za četvrto mjesto su, dakle, otvorene 'prijave'. Cedevita Junior bi ipak trebala imati malu prednost, ali i Dubrava i Dinamo su sklopili korektne momčadi koje imaju šanse za tu poziciju. Teško je reći tko je prvi kandidat za ispadanje, jer ostatak prvoligaškog društva ima sasvim solidne momčadi

Sukus razmišljanja uoči početka nove domaće košarkaške kampanje, a koja počinje podbacivanjem na Gripama u utakmici Splita i Kvarnera, jest taj da će biti dosta izjednačenija no što je to bio slučaj proteklih godina.

Doduše ne zbog toga što su se hrvatski klubovi ozbiljno pojačali i financijski ojačali, već zato što vodeća trojka, Cibona, Split i Zadar, nije uspjela složiti toliko jake momčadi, dok je ostatak lige ipak osjetno bolji nego što je to bio slučaj protekle sezone. Cedevita Junior, Dinamo, Dubrava, Zabok, Šibenka, Kvarner, Dubrovnik, Alkar i Osijek imaju svoju računicu, ali i vjeru da može među četiri.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zadar i Cibona krenuli dali su nam ideju kako bi mogli izgledati u narednoj sezoni. Dali su nam i jasne startne pozicije, pa je stoga prilično očito kako je u ovom času momčad Danijela Jusupa osjetno bolja od onoga što je složio Chris Thomas i društvo pod Tornjem.

Iako su Jusupu ovog ljeta mahnula na pozdrav dvojica najvažnijih, a oni se zovu Luka Božić i Dario Drežnjak, Zadrani nisu odustali od svoje košarkaške ideje, i dalje je to radna momčad koja se sada uzda u Božićevog 'nasljednika' Amara Gegića koji je protiv bivšeg kluba brojao do 30. Zadrani su ostali vjerni sebi, ostali su tu Mazalin, Ramljak i Žganec, zbog čega se lakše 'prehodao' odlazak šestorice igrača s Višnjika ovog ljeta.

Protiv Cibone Jusup nije mogao računati na ozlijeđenog Matu Kalajžića, Vladimir Mihailović je još uvijek u lovu na korektnu kondicijsku formu, a Vukovi su svejedno relativno jednostavno poraženi.

Osim još značajnijeg makeover, nego što je to u slučaju Zadra (Cibonu je ljetos napustilo osam igrača), Vukovi su imali puno problema s načinom igre. Kao da igračima nije posve jasno što bi to trebali igrati, pa su u prvoj utakmici to u glavnom svelo na napucavanje individualaca Cata Barbera i Petera Joka, dok je ostatak momčadi djelovao poput statista. Povrh toga, Cibona je imala velike probleme u organizaciji napada pet na pet, a tu nismo niti zagrebali površinu problema koji su jasno bili vidljivi u obrani. Izuzmemo li činjenicu da su se Vukovi krpali pod košem s Vukovićem (centar Zanna još čeka radnu dozvolu, tako barem kažu iz kluba), Thomas nije, recimo, niti jednom probao zonom izazvati Zadrane na šut. Jusup nema nekakve briljantne šutere u momčadi, pa se sve uglavnom spuštalo dolje i igralo leđima, ali Thomas nije odlučio promijeniti malo obranu i probati nešto drugačije. Izgleda i kako se domaći igrači još uvijek traže u ovom sustavu kakav trener želi igrati, stoga će biti zanimljivo pratiti kako će ova Cibona izgledati za mjesec ili dva. Sada zaostaje za Zadrom, a vjerojatno i za Splitom.

Slaven Rimac je s vrhuškom kluba naumio da se ove sezone prekine trofejna suša pa se momčad pojačala Kapustom, Katićem, Jordanom, Bensonom, Škarom, dok su u klubu ostali Shorter, Ljubičić, Vuko, Kučić, Perkušić i Tišma.

„Trebat će nam vremena da uđemo u ritam, ipak je stiglo dosta novih igrača, ali vjerujem da ćemo biti pravi kada to bude najpotrebnije. U odnosu na prošlosezonsko finale protiv Zadra želimo učiniti korak više, dat ćemo sve od sebe da trofej nakon dugo vremena dođe na Gripe. Liga će biti znatno kvalitetnija nego prošle sezone, neće biti lakih utakmica i to je ono što me raduje kada govorimo o hrvatskoj košarci, odnosno našoj ligi“, govori Rimac čija je momčad poražena od Igokee u prvom kolu ABA lige. Iako su Žuti imali i devet poena prednosti na startu posljednje dionice, na koncu je momčad iz Laktaša uzela pobjedu. No, Split je pokazao da će itekako biti prijetnja Zadru u sezoni pred nama.

Za četvrto mjesto su, dakle, otvorene 'prijave'. Cedevita Junior bi ipak trebala imati malu prednost, ali i Dubrava i Dinamo su sklopili korektne momčadi koje imaju šanse za tu poziciju. Teško je reći tko je prvi kandidat za ispadanje, jer ostatak društva, Kvarner, Dubrovnik, Zabok, Alkar, Šibenka i Osijek imaju solidne momčadi.

U svakom slučaju, trebala bi ovo biti neizvjesna sezona, ne toliko zbog viška kvalitete, nego manje razlike između onih vodećih i onih iza njih.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Premijer liga košarkašaCibonaKK ZadarKK SplitKK AlkarKK KvarnerKK Cedevita JuniorKK DubravaKK OsijekKK Dinamo Zagreb

Ostale Vijesti