Sime Zelic/PIXSELL
Sime Zelic/PIXSELL

Kraj još jedne košarkaške sezone. Što slijedi Zadru, Splitu i Ciboni?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 03.06.24. | 11:00

Trofeji su podijeljeni, jedni su mamurni od slavlja, drugi od tuge, a treći s neizvjesnošću čekaju naredne dane

Dogurali smo do konca još jedne duge košarkaške sezone. Trofeji su podijeljeni, jedni su mamurni od slavlja, drugi od tuge, a treći s neizvjesnošću čekaju naredne dane. U tri najveća domaća košarkaška kluba situacija je raznolika.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zadrani su u velikom stilu obranili naslov prvaka Hrvatske. Prvi puta u okvirima države i prvi puta od 1975. Godine. Za to je košarkašima Zadra trebalo malo 'dodatne' motivacije iz redova kluba i skidanja pritiska s leđa što je odradio Danijel Jusup. Pričalo se o svemu i o suđenju i o favoriziranju HKS-a i o glasnim trubama (!) iza zadarske klupe na Gripama... O svemu samo ne o košarci i rezultatu. A to je očito pogodovalo Jusupovim igračima koji je svojim 'izvannastavnim aktivnostima' ohrabrio svoje igrače i 1-2 okrenuo u pobjedu od 3-2.

I Jusup ima svako pravo likovati nakon pobjede. Malotko u domaćoj košarci uspijeva održati kostur momčadi na okupu jednu sezonu, a kamoli čitave dvije sezone. I zbog toga on i Zadar slave povijesni uspjeh. Ako nekoga Zadrani trebaju veličati onda je to Jusup. Nagovoriti Luku Božića na ostanak, iako su mu pod nos bacane razne ponude, od kojih je najlukrativnija i primamljivija bila ona Partizana i Željka Obradovića, to je velika stvar. Doduše, Jusup i Božić su izgradili odnos nalik onom oca i sina, ali mnogi su u prošlosti znali zbog novaca raskidati i 'rodbinske' veze.

Ostao je u Zadru i Dario Drežnjak koji je itekako minulog ljeta bio na oku brojnih regionalnih i europskih klubova s osjetno jačim rezimeom i, ono važnije, budžetom.

Slična priča je i Karlo Žganec. Trojka je to igrača koja je okosnica Zadrana u povijesnoj sezoni u kojoj su pokazali kako su najbolja domaća momčad.

Premda, Jusupove pregovaračke sposobnosti će teško održati spomenute igrače na okupu još jednu sezonu. Medijskim eterom je prostrujila informacija da će on i Božić u paket-aranžmanu stići u Lokomotiv Kuban, iako je Jusup to opovrgnuo riječima da „nije čuo za tu ponudu“ uz dodatak da on „nije takva faca da ga zove Lokomotiv“.

Što se Božića tiče, on ima predugovor s Valencijom, ali i jedan ogroman problem: friško ustoličeni trener španjolskog sastava Pedro Martinez javno je poručio kako se apsolutni MVP domaće i regionalne košarke ne uklapa u njegovo viđenje košarke. Pa je Božić sada u ničijoj zemlji. Znana je stvar da se Luka komforno osjeća u okruženju u kojem je više-manje sve podređeno njemu i njegovoj igri i zbog toga su on i Jusup sjajan 'par'. Igra Zadra se vrti oko njega, zbog čega su oboje na koncu bili uspješni. Tek treba vidjeti može li se Luka snaći u nekom drugačijem okruženju i drugačijoj ulozi.

Kako god, Zadru naklon do poda, a što će biti sutra preostaje za vidjeti. Najveće šanse se, međutim, daju remontu momčadi...

Druga po jačini domaća momčad na koncu je (p)ostala Split. Nakon poraza u lanjskom finalu na klupu Žutih sletio je Slaven Rimac i ubrzo je krenuo zidati momčad po svojem guštu. Sezona Splićana je nalikovala na rollercoaster – u startu nije djelovalo bajno, da bi se početkom drugog dijela sezona zakotrljala bolja forma i onda je u samom finišu ponovno 'ulovljena' silazna putanja.

Split je ponovno zatrokirao kada je bilo najbitnije, promašio je hvatanje abaligaškog doigravanja, a onda ga je Zadar dobio u četvrtfinalu Kupa pa onda i u majstorici finala domaćeg prvenstva. Od 2003. Split čeka na trofej prvaka, a pričekat će još neko vrijeme.

Veliki plus za Splićane su dvojica domaćih talenata – Vito Kučić i Boris Tišma i to bi trebao biti zalog Splićana za budućnost. Prvi je pokazao da može ubacivati poene u seriji i da ima odgovornost da poziciji playmakera, dok se drugi iskazao u finalnoj seriji, demonstriravši fine obrambene navike uz korektan napadački arsenal.

Po pitanju Cibone, tu se ništa nije promijenilo, osim što je ova sezona jedna od najgorih u povijesti. Financijske muke su i dalje postojane, sezona je okončana s tek četiri seniora, a tek slijedi pitanje što će biti s klubom. Investitori u suradnji s direktorom na čelu kluba provode preoblikovanje kluba koje bi trebalo biti okončano do konca lipnja. Ali puno je tu još nepoznanica; od količine sredstava koje će to donijeti klubu, pitanje trenera, momčadi... Informacije su svakojake, ali ni za što ne postoji čvrsta osnova. Sve je i dalje zamršeno, nejasno i malo je tu razloga za optimizam. Kako će to sve izgledati kada se status klub promijeni tek nam ostaje za vidjeti.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Premijer liga košarkašaKK ZadarKK SplitCibona

Ostale Vijesti