Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports
Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Jokić je sve ono što je Šarić 'trebao' biti

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 27.09.24. | 10:12

Košarkaška inteligencija i razumijevanje igre na najvišoj razini, čitanje igre, pregled terena, agresivnost koja nadoknađuje manjak atletskih sposobnosti – sve je to sadržano u Šišijevoj igri. Puni paket. Nije se, međutim, nikada približio Jokićevim visinama.

Sadržajno ljeto je iza Darija Šarića. Krenulo je rastankom s Golden State Warriorsima, nastavilo se reprezentativnim akcijom i porazom u finalu kvalifikacijskog turnira u Pireju od Grka i 'izvannastavnim aktivnostima' u jednom grčkom disko-klubu te potpisom za Denver.

Iako su se pojavile glasine kako bi Šibenčanin mogao zakrenuti svoj košarkaški kurs prema Europi, u Pireju je dokazao - sebi i drugima - da je i dalje sposoban igrati košarku na najvišem nivou. U 'pokaznoj vježbi' za sve interesente, njegova igra najviše se svidjela Nuggetsima, a takav poziv nije mogao odbiti. Radi se o prvacima iz 2023., a koji i ove sezone spadaju u najuže društvo frontrunnera za osvajanje naslova. Povrh toga, radi se i o momčadi koja igra košarku kakva, stilski, odgovara Šišiju, a u kojoj stanuje i trostruki MVP lige, ili ako vam je draže, najbolji košarkaš na svijetu – Nikola Jokić.

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Uoči svake sezone klubovi su dužni organizirati „dan medija“ na kojem se mogu čuti razmišljanja trenera i igrača uoči početka trening-kampa, pa je tako pred kamere i mikrofone stao i Dario.

Naglasio je kako kod njega nije postojala niti najmanja dvojba o tome treba li staviti autogram na ugovor s Nuggetsima koji su mu pod nos gurnuli dvogodišnji ugovor vrijedan 10,6 milijuna dolara, s tim da je opcija za drugu godinu njegova; u slučaju da odradi sjajnu prvu sezonu u Denveru, ne mora 'pokupiti' opciju i slobodan je potražiti još izdašniji ugovor kod neke druge momčadi ili u slučaju da je zadovoljan minutažom i statusom u Nuggetsima, aktivirati opciju pa onda i drugu sezonu preko glave navlačiti dres Nuggetsa.

„Denver je jedan od najboljih sastava u proteklih nekoliko godina, osvojili su naslov, imaju prvu petorku koju je teško čuvati. Igraju sjajnu košarku, lopta se kreće, imaju veliku košarkašku inteligenciju, donose dobre odluke na parketu momčadski. U Golden Stateu sam igrao sličnu košarku, onu koju volim i u kojoj uživam. To me približilo ovoj odluci. I Nikola Jokić“.

A srpski genijalac je sve ono što smo se ovdje u Hrvatskoj nadali da će postati Dario. Košarkaška inteligencija i razumijevanje na najvišoj razini, čitanje igre, pregled terena, agresivnost koja nadoknađuje manjak atletskih sposobnosti, velika srčanost – sve je to sadržano u Šišijevoj igri. Puni paket.

Nije se, međutim, nikada približio Jokićevim visinama.

Oduševljavao je kao klinac u reprezentaciji, nosio je kao golobradi mladić Cibonu sve do osvajanja ABA lige 2014., u dvije trubulentne sezone u Efesu pokazao da je spreman za odlazak u NBA. Zatim je odmah u prvoj sezoni, u dresu Philadelphije, pokazao što zna i može, a rookie nagrada mu je izmaknula za dlaku.

Trevor Ruszkowski-USA TODAY SportsTrevor Ruszkowski-USA TODAY Sports

Zatim je, spletom okolnosti u klubovima u kojima je igrao, nagomilanim ozljedama i promjenjivim igrama, ipak skliznuo u NBA hijerarhiji i od igrača koji je imao startno mjesto u NBA petorci, skliznuo do igrača s klupe. Od čovjeka koji je u drugoj sezoni igrao 29,6 minuta po utakmici, zabijao 14,6 poena uz 6,7 skokova i 2,6 asista, do čovjeka kojeg GSW u protekloj sezoni istiskuje na sami rub klupe. U onu najgoru kategoriju, TNT - trenira, ne igra, trenira.

OK, treba promatrati i kontekst sredina u kojima se nalazio: u Sixersima je imao dobru situaciju s obzirom na ozljedu Joela Embiida pa je imao „zeleno svjetlo“ za uzimanje preko 11 šuteva po utakmici, no kasnije se njegova karijera nije razvijala na priželjkivani način. Ili ga se nije koristilo kako treba, jer Dario nije aparatčik, čovjek za stajanje u kutu i čekanje lopte, već igrač kojemu treba sloboda na parketu za kreaciju, ili jednostavno nije bio ono što je u tom času momčadima trebalo. Makar, što reći o čovjeku koji igra, evo, već devetu sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta...

Sada će imati priliku, u najboljim košarkaškim godinama, učiti od genijalca kakav je Jokić, zbog kojeg je, između ostalog, i potpisao za Denver.

„On je nevjerojatan, trostruki je MVP lige. Veliko mi je zadovoljstvo biti u njegovoj momčadi, vidjeti kako utječe na igru, kako gleda na igru, donosi odluke... Igrali smo jedan protiv drugog i kao mlađi nekoliko puta, nevjerojatno je vidjeti kako postaje MVP putem koji su prošli svi igrači iz tog područja. Sretan sam zbog njega. Uvijek je lijepo pričao o Denveru, navijačima, situaciji u klubu, kakvu podršku je osjećao još otkako je bio rookie, pa sve do ovih MVP dana. Pričamo često, provodili smo vrijeme zajedno kada sam s drugim klubovima dolazio igrati ovdje. Jokić je veliki prijatelj“.

Šarić i Jokić se znaju iz abaligaških dana, kada je Dario nosio dres Cibone, a Jokić Mege. I Dario priznaje kako je već tada srpski centar posjedovao nevjerojatan talent.

„Teško je reći da sam pretpostavljao da će biti trostruki MVP, ali uvijek ste mogli vidjeti da ima košarku u malom prstu. Mogli ste vidjeti centra koji zna šutirati, igrati, koji ima dobar osjećaj za igru. On je taj osjećaj unaprijedio. Kada sam igrao protiv njega u ABA ligi, bio je sjajan na petici, poslije toga je došao u NBA i Denver mu se prilagodio i postao je šampion“.

Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip AGENCIJA IPAStefanos Kyriazis/IPA Sport / ip AGENCIJA IPA

A pitanje je u kojoj ćemo ulozi gledati Darija u narednoj sezoni. Sve ovisi o tome kako će ga i koliko koristiti trener Mike Malone. Realna opcija je da Šarić s klupe 'glumi' Jokića. Teško da će Jokić i Šarić dijeliti minute iz dva razloga: prvi je taj da bi obrambeno Nuggetsi bili prilično ranjivi, budući da dvojac nije nešto naročito atletski nadaren, a druga stvar je što će Dario teško opstati na četvorci, unatoč činjenici da je igrao sjajno u Pireju na toj poziciji, uz Zupca kao centra.

No, razlikuju se Fibina i NBA pravila – Dariju ipak više odgovara ono što zagovara Fiba. Dario, dakle, ima iskustva igranja na krilnom centru, igra to kod izbornika Sesara, znao je to igrati i u Golden Stateu i u Phoenixu, ali u NBA-u je danas - petica. Iako, bilo bi zgodno vidjeti Jokića i Šarića istovremeno na parketu...

„Ako ću igrati uz njega na četvorci, morat ću se priviknuti da više igram 'izvana', ako me trener stavi u drugu petorku s DeAndreom Jordanom, onda ću imati zadatak da raširim teren za njega i Westbrooka. Ako ću igrati na 'petici', trudit ću se da obavljam Jokićevu ulogu, da uključim sve igrače i da budem prijetnja. Takav sam, volim taj način igre, sudjelujem u više aspekata igre, prilagođavam se situacijama na terenu...“

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Nikola JokićDario ŠarićNBADenver Nuggets

Ostale Vijesti