Ima li kraja? Nova blamaža hrvatske košarke, sve mlađe selekcije ispale su u B diviziju

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 18.08.24. | 08:10

Nakon U20 i U18 selekcije, vrhunac katastrofallnih igara naših mlađih reprezentacija doživjela je U16 selekcija, koja je u sedam utakmica na Eurobasketu upisala sedam poraza

Muška košarkaška kadetska reprezentacija Hrvatske proteklih je devet dana sudjelovala na Europskom prvenstvu u Grčkoj. Doslovce sudjelovala jer polučen je najgori rezultat u povijesti nastupa kadeta na Europskim prvenstvima A divizije. Sedam utakmica, sedam poraza i mizerna koš razlika od -127!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, Hrvatska je svaku utakmicu u prosjeku izgubila s nevjerojatnih 18 poena razlike, što je, blago rečeno, poražavajući podatak. U grupnoj fazi poraženi smo od Italije (24 razlike), Grčke (14 razlike), a mjeru nam je uzeo i Izrael i to s nevjerojatnih 28 poena razlike.

S obzirom na to da je format natjecanja takav da sve momčadi polaze u osminu finala, to je značilo dvoboj protiv jedne od prvoplasiranih momčadi iz skupina. Ždrijeb nam je podario Francusku, koja je kasnije postala prvak, a iz tog smo dvoboja izašli "kratki" za 31 poen.

Uslijedilo je razigravanje od 9. do 16. mjesta, uz napomenu da tri posljednje momčadi s prvenstva ispadaju u B diviziju. Hrvatska je na prvoj stepenici igrala protiv Njemačke i pobjeda u tom duelu riješila bi sve probleme oko ostanka. Bio je to i najbolji dvoboj kojeg su izabranici izbornika Ilije Omrčena odigrali, ali su tijesno poraženi 63-61. To je značilo da posljednje dvije utakmice moraju pobijediti ako žele ostati u eliti, ali nismo bili niti blizu.

Već smo u prvoj utakmici razigravanja za plasman od 13. do 16. mjesta poraženi od Gruzije 81-90 i time smo izvadili vizu za B diviziju. U posljednjem dvoboju prvenstva, koji se igrao samo za prestiž, odnosno spašavanje časti i izbjegavanje posljednjeg mjesta, Hrvatska je poražena od Bugarske, koja je do tog dvoboja također imala svih šest poraza. I ne samo to, Bugari su u tih šest poraza imali koš razliku od nestvarnih -228 poena.

Dakle, radilo se, sudeći po prethodnim rezultatima, o toliko skromnoj momčadi, da pobjeda Hrvatske nije smjela dolaziti u obzir. Koliko su ozbiljno naši igrači shvatili utakmicu, najbolje govori da je Bugarska već na poluvremenu imala 20 poena prednosti! Ta ista Bugarska nikome u grupnoj fazi nije zabila više od 59 poena, a do utakmice za 15. mjesto najviše su dogurali do 66 ubačenih poena. Srećom po naše protivnike, uvijek ima netko gori, a to je ovog ljeta Hrvatska.

I to se ne odnosi samo na U16 selekciju, već smo doživjeli epsku blamažu u svim uzrastima. Juniorska reprezentacija, odnosno igrači do 18 godina, također su ispali iz A divizije, uz napomenu da su oni barem dvije utakmice pobijedili i zauzeli 14. mjesto. Nije neka utjeha, rezultat je svejedno grozan, ali i takav je naše najbolje ovoljetno ostvarenje, što ujedno i dovoljno govori.

Za kraj nam je ostala U20 selekcija, koja se natjecala u B diviziji i bila je favorit za jedno od prva tri mjesta i povratak u elitu. Završili su na mizernom 10. mjestu, odnosno kao 26. reprezentacija Europe ukupno, a ispred nas su se plasirale košarkaške velesile poput Mađarske, Portugala, Slovačke i Rumunjske.

Svaki puta kada pomislite da na niže grane pasti ne možemo, hrvatska košarka uspije naći novi način za poslati demantij. I koliko god nas dobre igre seniorske reprezentacije u mandatu Josipa Sesara mogu veseliti, treba jasno i bez imalo uljepšavanja reći da je stanje u omladinskim kategorijama i pripadajućim reprezentacijama grozno, užasno, katastrofalno. Nikad lošije! Istovremeno su nam klubovi u zadnjem potu europske kvalitete i jedna smo od rijetkih europskih država koje ne daju klubove u grupnu fazu nekog od kontinentalnih natjecanja. I dok se klupski dio ne popravi, nemojte se čuditi tome da će nam sve mlađe selekcije sljedeće ljeto igrati "ligu za bedaka".

A hoće li i kakve reakcije na ovo ljeto biti u Hrvatskom košarkaškom savezu, ostaje za vidjeti. Ali, ne treba se nadati nikakvim promjenama, osim kozmetičkih smjena izbornika mlađih selekcija. A problem je daleko dublji i iziskuje tektonske promjene.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatska košarkaHrvatska košarkaška reprezentacijaHrvatski košarkaški savez

Ostale Vijesti