Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Hrvatska doživjela epsku blamažu, izbornik iskreno poručio: „Ne mogu opisati koliko me stid”

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 18.07.24. | 13:30

Ovo je jedan od najgorih rezultata u povijesti hrvatske košarke

Hrvatska košarkaška reprezentacija ovih dana sudjeluje na Europskom prvenstvu do 20 godina. Izabranici Jakše Vulića igraju diviziju B, kamo su ispali prošle godine iz elitne divizije u kojoj se nalazi 16 reprezentacija.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvenstvo se igra u Rumunjskoj, a Hrvatska je kotirala kao glavni favorit za osvajanje jednog od prva dva mjesta koja vode nazad u elitu. Nažalost, realnost je ponovno bila surova po hrvatsku košarku, koja godinama tavori na samom europskom dnu u klupskoj košarci, a nije niti puno bolja na reprezentativnom nivou.

Naime, U20 Hrvatska je porazima od Finske i Slovačke završila kao trećeplasirana u grupnoj fazi, a samo prve dvije momčadi iz svake grupe idu u četvrtfinale. Vulićevi izabranici zauzeli su 3. mjesto i igrat će za razigravanje od 9. do 16. mjesta. U prijevozu, u najboljem slučaju mogu biti 25. momčad Europe u svojem godištu, što je doista mizeran rezultat. Pogotovo kada vidimo koje su nam "velesile" protivnici u navedenom razigravanju.

Prvo ćemo igrati protiv Irske, a potom nas, u slučaju pobjede, očekuje bolji iz dvoboja Estonije i Kosova. Ako i iz te utakmice izađemo kao pobjednici, u borbi za 9. mjesto u B diviziji protivnik bi nam bio netko od kvarteta u kojem su Švedska, Bugarska, Latvija i Velika Britanija. U isto vrijeme, četvrtfinale su izborili Finska i Slovačka iz grupe u kojoj je bila Hrvatska, odnosno iz preostale tri grupe tu su se našli Portugal, Rumunjska, Mađarska, Ukrajina, Gruzija i Nizozemska.

Koliko je ovaj rezultat loš, možda je najbolje dočarala izjava izbornika Hrvatske - Jakše Vulića.

"Porazom od Slovačke ostali smo bez četvrtfinala i mogućnosti da se borimo za povratak u A diviziju. Ne mogu uopće opisati razočaranje i stid našim izvedbama protiv Finske i Slovačke. Imali smo problema s otkazima, ozljedama, naknadnim popunjavanjem rostera, ali to nikako ne može biti opravdanje za loš nastup na ovom prvenstvu. Sva krivnja i odgovornost je na meni kao treneru ove momčadi, i dugujem ispriku, najprije HKS-u, a onda i svim ljubiteljima košarke u Hrvatskoj. Moramo, koliko god bilo teško, dostojno odraditi preostale utakmice za plasman od 9 do 16. mjesta", iskreno je poručio Vulić, posuvši se pepelom.

No, od toga će sada biti slaba korist, jer Hrvatsku U20 reprezentaciju i sljedeće godine očekuje "Liga za bedaka", kako komotno možemo nazvati B diviziju u kojoj su Moldova, Kosovo, Irska, Armenija, Azerbajdžan, Albanija i ostatak košarkaških sila. Ovaj rezultat predstavlja jedno od najgorih ostvarenja u povijesti hrvatske košarke, a može ići uz bok prošlogodišnjem igranju pretkvalifikacija za kvalifikacije za seniorski Eurobasket, kada smo igrali protiv Luksemburga i Irske.

Svaki puta kada pomislite da na niže grane pasti ne možemo, hrvatska košarka uspije naći novi način za poslati demantij. I koliko god nas dobre igre seniorske reprezentacije u mandatu Josipa Sesara mogu veseliti, treba jasno i bez imalo uljepšavanja reći da je stanje u omladinskim kategorijama i pripadajućim reprezentacijama grozno, dok su nam klubovi u zadnjem potu europske kvalitete i jedna smo od rijetkih europskih država koje ne daju klubove u grupnu fazu nekog od kontinentalnih natjecanja. I dok se klupski dio ne popravi, nemojte se čuditi tome da nam je Irska već drugo ljeto u nizu protivnik u službenim utakmicama.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatska košarkaHrvatska košarkaška reprezentacijaJakša Vulićeuropsko u20 prvenstvo u košarciHrvatska u20 košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti