REUTERS/Lee Smith
REUTERS/Lee Smith

Stansilav Lobotka man of the match: Zaštopao De Bruynea i vodio Slovake do trijumfa

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 17.06.24. | 21:35

Slovačka je iznenađujuće svladala Belgiju u prvom kolu skupine E.

Rumunjska predvodi skupinu E s tri boda i gol-razlikom 3-0, a Slovačka je druga nakon što je svladala Belgiju koja se mora vaditi protiv za pet dana Rumunjske i Ukrajine u zadnjem kolu. Slovačka protiv Ukrajine u petak 21. lipnja može osigurati drugi krug.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Belgija je, treba reći, nadigrala Slovačku. Crveni Vragovi zabili su dva nepriznata gola, a složili su još čitav sijaset prilika koje je pretežito promašivao Romelu Lukaku. Kada je napadač Rome zabio, bilo je poništeno. Uz to, Slovačka je zabila gol nakon velike pogreške Belgijaca na samom otvaranju utakmice, nakon što je Lukaku već zapucao dva zicera.

Belgija je bila bolja, ali Slovačka je odigrala sjajnu utakmicu. Bilo je ispadanja u obrani, ali uvijek u granicama nogometnih pravila. Osim u defenzivi, Slovaci su bili i vrlo opasni prema naprijed. U nekoliko navrata sjajno su se otvorili i zaprijetili zaposlenom Casteelsu koji je na kraju imao tri obrane. No, Slovačka je danas prije svega pobijedila zbog sjajne discipline i igre na granici svojih mogućnosti. Unatoč timskoj igri, ključni igrači u ovom velikom slovačkom trenutku bili su vratar Martin Dubravka i od UEFA-e proglašeni 'man of the match' Stanislav Lobotka.

Dubravka je bio najbolje ocijenjeni igrač po Sofa Socreu (7.8), imao je pet obrana od čega tri unutar svojeg kaznenog prostora.

Ipak, Lobotka je zasluženo zaradio titulu igrača utakmice jer je bio perfektan u defenzivi, prekinuo je veliki broj suparničkih napada, oteo dosta lopti, a posebno je dobru obranu odigrao na Kevinu De Bruyneu te Jeremyju Dokuu po potrebi. Bio je začetnik i većine opasnih izlakaka iz svoje polovice, posljedično i napada Slovaka. Bilo ga je po cijelom terenu. Možemo reći kako je odigrao pravu 'Modrićevksu' utakmicu, ne samo zbog nogometnog izdanja, koliko i liderskog.

Od ove Slovačke i dalje se ne očekuju velike stvari. No, prolazak skupine sada izgleda prilično izvjesno. Čak i da izgube obje preostale utakmice, imali bi šanse među trećeplasiranim reprezentacijama.

Za nešto više od toga trebat će više napadačke kvalitete koja nije obećavajuća, iako su su sva tri glavna ofenzivca Haraslin, Boženek i strijelac Schranz danas odigrali jako dobre role, posebno u defenzivi. Slovaci i Rumunji su definitivno 'hit' prvog dijela turnira, iako su im prije prvenstva davale najmanje šanse za nekakav iskorak.

Treba napisati i da Belgija ima veliki napadački potencijal, imaju pet prvoklasnih napadača, no realizacija im je bila katastrofalna, a velike zasluge tome idu i Slovacima, predvođenih Lobotkom. Vidjet ćemo hoće li Tedesco nešto mijenjati u belgijskom sastavu za utakmice protiv Rumunjske i Ukrajine.



Tagovi

Stanislav LobotkaSlovačka nogometna reprezentacijabelgijska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti