Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Budimir i Sosa donijeli Euro, mogu li i osminu finala?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 18.06.24. | 08:12

Lijevi bek i napadač kreirali su jedni gol Armeniji u studenom u Maksimiru a koji je Hrvatsku odveo na završni turnir u Njemačku. Sada su blizu tome da opet igraju skupa

Prema planu Hrvatska je svoj posljednji trening oči Albanije trebala odraditi na Volkstadionu u Hamburgu danas u 16.15 sati. Međutim, Zlatko Dalić je nakon Španjolske promijenio raspored. Hrvatska će valjda prvi put u povijesti na velikim natjecanjima izbjeći službeni trening na stadionu na kojem će igrati. U Hamburg se putuje u 16 sati autobusom, a trening će biti u Neuruppinu u pet sati ranije.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Očito se ništa ne želi prepustiti slučaju. Rizik da će netko otkriti taktičke zamisli i planove s kojima se želi tući Albanija sveden je na minimum. U Neuruppinu reprezentacija ima potpunu privatnost. Trening je, osim tog uvodnog dijela od 15 minuta, zatvoren i lišen pogleda javnosti.

Ostaje nam tek nagađati tko će istrčati na Volkspark u srijedu u 15 sati, ali smo i dalje pri dojmu da su dva imena pod velikim upitnikom za Albaniju. Ako će se trebati mijenjati vezni red - vjerojatno će na klupi završiti Brozović što nudi širok velik spektar opcija. Primarno, otvara se prostor za Sučića, eventualno za Marija Pašalića koji svojom formom i sezonom iza sebe zaslužuje minutažu.

Drugo ime je Marin Pongračić koji se nije najbolje snašao protiv Španjolske. Zaziva se povratak Joška Gvardiola na mjesto centralnog braniča što nudi priliku prvenstveno Borni Sosi koji je na Dalićevom popisu jedini lijevi bek. Doduše, to može odigrati i Juranović ali nije vrijeme, situacija niti mjesto za neka kemijanja.

Uostalom, ostanak Budimira u napadu daje Sosi veće šanse za nastup jer njegovi filigranski centaršutevi upravo su ono što napadača Osasune treba i u čemu je jak!

Snažan adut za tandem mogla bi biti utakmica iz Maksimira u studenom kada je Hrvatska u odlučujućoj utakmici svladala Armeniju i plasirala se na Euro. Tada je Sosa centrirao a Budimir zabio jedini gol na utakmici.

“Jako sam sretan, i zbog pogotka i zbog prolaska na Euro. Ali i zato što smo Ante i ja prvi put igrali zajedno za reprezentaciju. Razgovarali smo o tome, ne čak više dana, nego više mjeseci, a možda i godinu, kako jedva čekamo da igramo skupa. Jer on gleda mene, ja gledam njega kako igramo u klubovima. On mi je čak na treningu pokazao da 'njuši' da bismo mogli napraviti ovo što smo uspjeli sada protiv Armenije. I tako smo zabili jako bitan gol, možda u najbitnijem dijelu utakmice”, rekao je tada Borna Sosa i otkrio kako mu definitivno odgovaraju napadačke karakteristike Budimira.

Napadač Osasune propustio je turnir u Egiptu, a još su skupa na travnjaku proveli pola sata na Rujevici protiv Sjeverne Makedonije. Budimir je opet zabio, ali ovoga puta asistent je bio Pašalić. Kako bilo, jasno da je vrag odnio šalu i da nam protiv Albanije igra samo pobjeda. OK, može biti i bod pod uvjetom da se tuče Italija u zadnjem kolu ali to je scenarij koji bi se htio izbjeći pod svaku cijenu. Reprezentaciji treba svježa krv i nova energija. Možda je Dalić pronađe na lijevom boku pa Budimir i Sosa, nakon što su odveli Hrvatsku u Njemačku, odvedu Vatrene pred vrata osmine finala.



Tagovi

Borna SosaAnte BudimirEuro 2024VatreniHNSHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti