Goran Stanzl, Nel Pavletić/Pixsell, Reuters
Goran Stanzl, Nel Pavletić/Pixsell, Reuters

A sve su drugo osvojili: Izabrali smo talijanski 'dream team' koji nikad nije pobijedio Hrvatsku!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 22.06.24. | 08:10

Iako nisu svi igrali zajedno, niti bi mogli zajedno, pobjeda nad Hrvatskom svima im je ostala 'neosvojen trofej'

Prolazeći kroz povijest međusobnih dvoboja Italije i Hrvatske, podsjetili smo se tih utakmica, neobičnih detalja o kojima ranije, možda, nismo ni razmišljali. Recimo, bilo bi solidno kvizaško pitanje: 'Tko je napravio kazneni udarac na Dariju Srni u onoj utakmici u Splitu (šifra Svastika), našem zadnjem srazu s Talijanima?' Mandžukić je promašio taj jedanaesterac 2015.godine pred praznim tribinama Poljuda, a 'krivac' za prekršaj nad hrvatskim kapetanom bio je - Davide Astori. Njegova je smrt dvije i pol godine kasnije šokirala nogometni svijet, posebice igrače i navijače Fiorentine te promijenila rutinu liječničkih pregleda srca nogometaša u Italiji.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zanimljivih podataka, koliko želite. Recimo, svoj prvi gol za reprezentaciju Luka Modrić je zabio baš Talijanima. U kolovozu 2006., nepunih mjesec dana nakon što su Talijani postali svjetski prvaci,ugostili su Hrvatsku u Livornu, u debiju Slavena Bilića. Nije to bila jaka reprezentacija, reprezentativci su još odmarali, ali našlo se poneko jako ime. Poput Chielinija, Ambrosinija, Liveranija, Di Natalea... Hrvatska je slavila 2-0, drugi je strijelac bio Eduardo da Silva. Zanimljivost je da su tri gola Talijanima zabili Šuker i Mandžukić, a samo jedan Talijan zabio je više od jednog pogotka, radi se o veznjaku Antoniju Candrevi. Znamo onaj najvažniji podatak, da Talijani nisu Hrvatsku pobijedili u osam utakmica od naše samostalnosti do danas, pobijedili smo ih triput, uz pet remija, s time da su četiri utakmice završile istim rezultatom, 1-1. Talijanski izbornici, koji nisu uspjeli svladati Hrvatsku u svim tim pokušajima, sve legenda do legende; od Sachija (dvaput), preko Trappattonija i Zoffa, do Donadonija, Prandellija i Contea (dvaput). Našlo bi se tu još štošta, no, pitanje, koje nema klasičan odgovor, a koje nas je intrigiralo, glasilo je:

"Kako bi izgledao dream-team Italije sastavljen od igrača, koji nikad nisu pobijedili Hrvatsku?" Dakako, pod uvjetom da su barem jednom igrali protiv nas.

Naravno, taj je izbor subjektivan, svatko ima svoj ukus, no, mi smo probali sastaviti takvu 'imaginarnu' momčad. Jasno, kad vidite te igrače, teško da bi oni ikad mogli igrati zajedno čak i da su potpuno ista nogometna era, teško da bi formacijski i taktički funkcionirali, jer, nedostaje tu poneka pozicija, međutim, ta bi jedanaestorka izgledala ovako:

Buffon - Costacurta, Cannavaro, Maldini - Totti, Pirlo, R.Baggio, Del Piero - F. Inzaghi, Vieri, Zola.

Potpuno naš izbor, ali samo kao dokaz kakvi sve igrači u karijeri nemaju pobjedu nad Hrvatskom. Dobro, imaju puno toga, zapravo, imaju sve, od Liga prvaka, SP-a, brojnih naslova i rekorda, do Zlatne lopte (Cannavaro). I sumnjamo da ih kopka to što nisu pobijedili nikad pobijedili Vatrene! No, samo neka se zna... Uz još, naravno, puno velikana talijanskog i svjetskog nogometa, koji bi imali mjesta u toj momčadi, ima li netko drugačiji ukus. U svakom slučaju, dosad nas Talijani nisu uspjeli svladati, a dojam je da ova, aktualna reprezentacija, nema ni izbliza takvu klasu, kakvu su imale sve ove generacije s kojima smo dosad igrali. I imamo se pravo nadati da će u ponedjeljak u Leipzigu potrajati ta hrvatska nepobjedivost protiv Azzurra, odnosno, da će statistika još više biti na našoj strani. A ne da će se pjevati: Bilo mi je prvi put!



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaEuro 2024Vatreni

Ostale Vijesti