VIDEO: Proširuje se Anfield - poboljšanje uvjeta za navijače ili sponzore? Uprava očekuje nevjerojatan prihod

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 04.12.14. | 17:49

U ponedjeljak kreće obnova Anfielda, jednog od najvažnijih nogometnih stadiona na svijetu.

S trenutnim kapacitetom od 45.276 gledatelja, Anfield je šesti premierligaški stadion po veličini, a 2002. je tadašnja uprava izrazila želju da se Liverpool preseli na Stanley Park jer su smatrali da je ovakav stadion premali za potrebe kluba. No, navijači Liverpoola su se žestoko pobunili protiv takve ideje, a dolaskom Toma Wernera i njegove Fenway Sports Group na čelu kluba sve glasine o rušenju Anfielda su zaustavljene. Amerikanac je, s druge strane, ponudio rješenje po kojem će se Anfield proširiti na kapacitet od 58.000 gledatelja. Nakon dvije godine pripreme, sada se kreće u prvu fazu realizacije te ideje.

„Nakon što smo 2012. objavili da ćemo ostati na Anfieldu, sada napokon kreće proširenje stadiona. Klub je napravio puno više u te dvije godine nego u deset prije toga“, prenosi Guardian Wernerove riječi.

Iako Liverpool ne stoji financijski loše, 114 milijuna funti, odnosno oko 144 milijuna eura koliko će stajati obnova stadiona klub nije mogao sam osigurati. Zbog toga je Fenway Sports Group taj iznos posudio klubu, ali rok za otplatu bi trebao biti vrlo kratak. Naime, iz kluba predviđaju kako će nove tribine klubu godišnje donijeti 20 milijuna funti (nešto više od 25 milijuna eura) po godini pa bi rok za otplatu trebao biti između 5 i 6 godina.

Radovi će trajati do ljeta 2016., a većim dijelom neće smanjiti postojeći kapacitet stadiona. Naime, sve će se obavljati iza postojeće glavne tribine, a tek pred kraj radova će se novi dijelovi stadiona inkorporirati u sadašnji Anfield.

Najveće promjene doživjet će glavna tribina Anfielda, ali iako će se kapacitet nakon ove faze podići za nekih 9.000 gledatelja, 'obični' navijači nisu pretjerano zadovoljni. Naime, najveći dio novca troši se na proširivanje svečanih loža čiji će kapacitet biti udvostručen – umjesto aktualnih 3.500 gledatelja nakon radova će ih primati 7.000. Navijačke skupine Liverpoola sve ove radove nazivaju samo paravanom za povlađivanje sponzorima te njihovim prohtjevima.

„Niti jedan klub u ligi ne bi mogao krenuti u ovakvu investiciju bez da proširuje sponzorska mjesta. Mi ćemo zadržati isti postatak takvih pozicija kao što ih imamo i danas, a ljudi ne razumiju da su takva mjesta jako važna da ne bi morali značajno dizati cijene ulaznica. Nemoguće je napraviti ekonomsku računicu širenja stadiona bez da gradite nove korporativne lože“, pojasnio je Liverpoolov direktor Ian Ayre.

Uprava kluba je navijačima pojasnila i kako klub ne može biti konkurentan bez većeg prihoda od ulaznica, a za to su našli rješenje u proširenju. Liverpool trenutno od ulaznica zarađuje 45 milijuna funti, a s novih 20 milijuna približio bi se Chelseaju koji na toj osnovi dobije 71 milijun funti. Arsenal s 93 i Manchester United s 109 milijuna ostali bi daleko iznad.

Bez obzira na sve ove riječi, navijači Liverpoola smatraju kako je ovosezonsko povećanje cijena ulaznica uzrokovano upravo ovim proširenjem stadiona. Najavljeno je da će se u utorak, na utakmici Lige prvaka protiv Basela, protestirati protiv ovoga. No, većina njih je ipak zadovoljna što je klub odustao od ideje promjene destinacije stadiona. Jer nigdje drugdje „You Never Walk Alone“ ne možeo zvučati kao na Anfieldu, odnosno na Kopu.

(Foto: Action Images/liverpoolfc.com)


Tagovi

AnfieldLiverpool

Ostale Vijesti