Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Rutina! Riječani nisu Šibenčanima dali ni mrvice, uvjerljivom pobjedom vratili su vrh!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 22.09.24. | 21:50

Rijeka se otpočetka autoritativno postavila, pokazali su da su oni gazde u svojem domu, a s dva pogotka u prvih 20 minuta potvrdili su da će ova utakmica biti jednosmjerna ulica u kojoj je ishod jasan.

Ozbiljan pristup, sjajno provođenje trenerovih zamisli u djelo te jako kvalitetno odrađeni prekidi Riječanima su osigurali 3-0 pobjedu protiv Šibenika u posljednjoj utakmici 7. kola HNL-a. Pogoci Fruka (3.) i Andrića (19.) na asistencije Pašalića i Smolčića već u ranoj fazi utakmice boli su ključni, a Rijeka je onda, uz tek pokoju nesigurnost, rutinski utakmicu privela kraju, u nastavku došla i do trećeg potoka nakon što je rutinski poentirao Galešić (80.) nakon fenomenalne asistencije Pašalića i sedmo kolo zaključila onako kako je u njega i ušla – kao lider HNL-a!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Toni Fruk se dosta mučio s formom u početku sezone. U redu, vidjeli smo pokoji pogodak i ključno dodavanje od njega i ranije, ali dojam je bio kako to još uvijek nije 'onaj Toni' koji je plesao (i pleše) po prstima Zlatka Dalića kada hrvatski izbornik slaže popise za reprezentativna okupljanja. Svima je jasno da Hrvatska ima fenomenalne veznjake te da je nevjerojatno teško biti jedan od onih šest, sedam ili osam veznjaka koji dobiju poziv o kojem svi sanjaju, ali ako netko ih HNL-a ima kapaciteta da jednog dana postane dio odabranog društva, onda je to svakako Toni Fruk.

Rijekin Maestro kratko je izveo korner za Pašalića, bila je to uigrana kombinacija nakon kojeg si je Fruk stvorio mjesta za udarac, silovito i precizno opalio prema drugom kutu, a let Đakovića samo je dodatno uljepšao ovu majstoriju igrača kojem su majstorije – uobičajena postavka!

Nastavila je Rijeka i nakon tog pogotka biti dominantniji takmac, vidjelo se odmah kako su u ovaj ogledu ušli 'gladni', a za taj pristup, dobro trčanje i veću želju nagrađeni su drugim pogotkom već u 19. minuti.

Kao na PlayStationu, Fifi ili PES-u, potpuno je svejedno, Smolčić je prošao desnom stranom, stisnuo 'kružić' taman koliko je to bilo potrebno, a onda je na pet metara loptu dočekao Andrić koji nije 'ludovao' kad je na svojem joysticku stisnuo 'kvadratić' što je u prijevodu značilo da se vodstvo Rijeke udvostručilo. S desnoga boka ubačeno, glavom pogođeno – škola nogometa na Rujevici!

Već u tim trenucima bilo je jasno kako Rijeka 'ima' Šibenčane i ovu utakmicu. Protivnika nisu podcijenili, znaju da Narančasti itekako imaju svoje kvalitete, ali isto tako više nisu 'letali'. A to u prijevodu znači da su praktički od 20. minute, kolikogod to čudno zvučalo, mirno krenuli privoditi utakmicu kraju.

Iz prvog dijela pamtimo i jedan jako dobar pokušaj Jakovića (istaknuo se i s nekoliko izvrsnih obrambenih reakcija, puno je napredovao u tom segmentu igre), dok su gosti jedinu kakvu-takvu priliku imali kad je Žuta u 37. opalio iz slobodnog udarca s 25 metara, ali Zlomislić u konačnici ipak nije morao intervenirati.

Drugo poluvrijeme krenulo je vatreno! Već nakon 10-ak sekundi je, nakon jednog poklona Morrisona, Fruk sjajno gađao s kojih 25 metara iskosa, ali pokušaj Rijekine desetke bio je za kojih 20-ak centimetara neprecizan. No, samo pet minuta kasnije bilo je jako opasno i na drugoj strani, jer Majić je fenomenalno odapeo iz daljine i natjerao Zlomsilića da ukopan na liniji isprati njegov pokušaj, ali vratnica je u tim trenucima bila saveznik domaće momčadi.

I tu je utakmica 'završila'. Šibenik nije uspio doći do brzog pogotka na otvaranju drugog dijela, nakon čega su Riječani pokazali onu ranije spomenutu rutinu i iskustvo igranja ovakvih utakmica. Bilo je pokušaja u drugom dijelu i na jednoj i na drugoj strani, ali stopostotnih prilika ipak nije bilo. Šibenik je, istina, u drugom dijelu bio bolji, ali sve što su prikazali bilo je nedovoljno da bi opasnije ugrozili Martina Zlomislića. Nedostajao im je Santini, njihova igra bitno se razlikuje kad njega nema, ali Carević će morati pronaći način da ne ovisi toliko o čvrstom bloku i samo jednom igraču u fazi napada. Jer, sve ovo što su Narančasti dosad ostavili zaslužuje naklon, ali koliko dugo to može potrajati je ipak upitno.

U 80. minuti Riječani su zaključili priču. Priču kojoj je kraj svima bio jasan, ali sada je bio potvrđen iako se posljednja stranica još uvijek nije okrenula. Velemajstorski je Pašalić projurio po desnoj strani, još jednom je pokazao kako je HNL samo usputna stanica u njegovoj sjajnoj karijeri koja se sprema, da bi onda kao na pladnju poslužio Galešića koji je na pet metara ostao zaboravljen od svojih čuvara, a on je dar svojeg suigrača objeručke prihvatio i tako došao do svojeg ovosezonskog prvijenca.

Rijeka - Šibenik 3-0

Strijelci: 1-0 Fruk (3., Pašalića), 2-0 Andrić (19., Smolčić), 3-0 Galešić (80., Pašalić)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 4431

Glavni sudac: Mario Zebec (Cestica), VAR: Fran Jović (Zagreb)

Žuti kartoni: Rukavina (Rijeka) Perić (Šibenik)

Crveni kartoni: /.

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić - Smolčić, Radeljić, Galešić, Devetak - Petrovič (82. Selahi) - Pašalić (82. Djouahra), Fruk (84. Ilinković), Janković, Rukavina (46. Gojak) - Andrić (69. Perica)

Šibenik (3-4-1-2): Đaković - Perić, Morrison, Punčec (82. Kulušić) - Kolega (46. Majić), Bakić, Kavelj (82. Prekodravac), Zuta - Vasilj (61. Delić) - Božić, Torres (71. Laća)



Tagovi

HNK RijekaRijekaNK ŠibenikHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti