Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Profa je postao Doktor!

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 29.08.24. | 09:45

Iz svega što je prošao u godinu dana u Maksimiru, Sergej Jakirović izašao je kao bolji trener, koji je učio na svojim pogreškama

Zapravo, ono što je odigrao Marko Pjaca u Bakuu, možda će i najbolje opisati zasluge Sergeja Jakirovića za Dinamov ulazak u Ligu prvaka. Nismo bili sigurni da će zaigrati u prvih 11, najviše baš zbog učinka u defenzivi, u prvoj utakmici ostao je dužnik po tom pitanju. Bez obzira na pogodak. A onda je protiv Gorice odigrao ispodprosječnu partiju, a i pitanje je može li odigrati svaka tri dana utakmice u velikoj minutaži. Međutim, Jakirović je bio odlučan, Pjaca je ipak protiv Qarabaga krenuo od prve minute. I bio je to jedan od ključnih poteza. Pjaca je, prije sjajnog pogotka kojim je dodatno pogurao Modre prema Ligi prvaka, odigrao fantastičnu obrambenu rolu, bio je i bek i krilo, sve što treba. Bio je, na neki način, zaštitni znak taktičkih odluka, kojima je Jakirović 'ugasio' Qarabag. Jedna opasna, razigrana, poletna družina, koja je prije samo pet mjeseci na konopcima imala moćni Leverkusen, koja je, uostalom, prije tjedan dana dobrih sat vremena za vrat držala i Dinamo, bila je potpuno bezopasna. Isušena! Bila je to sjajna Jakirovićeva, trenerska izvedba, vrhunac svega onoga što je preživio u ovih godinu dana u Dinamu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

I danas imamo dojam da Jakirović prije godinu dana, prihvativši odmah poziv iz Maksimira, nije niti slutio u što se upušta. Znao je da je situacija u Dinamu kaotična, da alarmi zvone na svim razinama, da nogomet pati zbog unutarnjih borbi. Ali, Dinamo se ne odbija! Čak ni kad na panj staviš svoju karijeru, jer, moglo mu se vrlo lako dogoditi da u Dinamovu povijest uđe kao jedan od najneuspješnijih trenera. Zapravo, dugo je bio i visoko na toj listi. Uvjerljiv poraz u Pragu (4-1) nakon zagrebačkih 3-1, potom porazi u Prištini, na Poljudu, u Velikoj Gorici, dvaput od Viktorije Plzen...Bez obzira što je uistinu tada imao jako opravdanje, jer, uletio je u 'razorenu' momčad, koju nije sam selektirao, bilo je očito da će uskoro baš on snositi posljedice očajnih rezultata. Jer, tako je to obično, bez obzira što ne valja, a tada je u klubu valjalo malo toga, kriv je trener! Međutim, treba reći i ovako; da je sve štimalo, da je Dinamo imao čovjeka, koji odlučuje i povlači poteze bez straha, Jakirović, vjerojatno, već odavno ne bi bio trener! Nakon onog poraza od Lokomotive (0-3) na startu proljetnog dijela sezone bio je već 'bivši'. Samo nekim čudesnim preokretom ostao je na klupi, baš zato jer se nitko nije usudio prelomiti i zato što u Dinamu nisu imali pravo rješenje. Zvali su okolo trenere, pričali s njima, ali nitko im tada nije mogao jamčiti da će okrenuti brod u pravom smjeru i osvojiti naslov prvaka. Dinamo je bio brod koji tone i nema mu pomoći, a kad je tako, onda je bolje pustiti da potone s kapetanom. U nekom trenutku izgledalo je da bi mu otkaz bio manja kazna od toga da se 'paca' u neuspjesima, porazima i siromašnim predstavama, u sezoni bez trofeja. Bio je, na neki način, bačen pred sud javnosti, kao pred lavove, dok su se drugi u klubu vješto skrivali od odgovornosti.

Ostalo znamo, sedam mjeseci kasnije, Dinamo je s istim tim Jakirovićem na klupi ušao u Ligu prvaka. Kad je Dinamo izvukao sezonu i osvoji dvostruku krunu, još je bilo onih, koji zasluge nisu pripisivali Jakiroviću. "Imao je sreće", "Sezonu su sami izvukli igrači", "Hajduk i Rijeka su se raspali i zato je Dinamo prvi"... bili su neki od negativnih komentara. U prvi plan su mu stavljali Solun i Prag, poluvremena u kojima Dinamo nije izgledao dobro, a bilo ih je dosta, ona dobra su se, eto, podrazumijevala. No, oni koji su znali situaciju iznutra, koji su znali kako stvari doista stoje, znali su da bez trenerskog prsta sve to ne bi bilo moguće. Ha, čak i da su igrači sami odlučili uzeti stvari u svoje ruke, da su sami 'odlučili' biti prvaci, trenerova bi veličina bila što je to prepoznao i dopustio im da rade po svome. Međutim, Jakirović je čitavo vrijeme uspio zadržati svlačionicu na svojoj strani, ali ono najvažnije, učio je na svojim greškama, mijenjao svoje trenerske poglede, kad je vidio da treba činiti nešto drugo. Primjerice, kad je shvatio da momčad, koju je tada imao u svlačionici, ne može igrati nogomet kakav on želi, prilagodio je igru igračima. Kad je shvatio da bi promjena sustava bila primjerenija trenutnoj formi, promijenio je sustav, a vukao je i druge pobjedničke poteze. Kad Dinamo i nije izgledao dobro, kad je bio na rubu poraza, kao u Osijeku ili na Rujevici, znao je na klupi pronaći rješenje. I okrenuti vodu na svoj mlin. Ne može uvijek biti do sreće...Možda nije uvijek imao najbolji plan A, ali zato je plan B vrlo često upalio.

"Pogriješio sam što smo se u Solunu postavili na isti način kao u Zagrebu, nekad se moraš prilagoditi suparniku. Sigurno bih danas neke stvari drugačije napravio, o tome ću svakako voditi računa iduće sezone.", priznao nam je Jakirović jednom prilikom.

I onda je u Bakuu Profa postao Doktor! Zato što je tijekom ovih godinu dana učio na svojim pogreškama, prilagođavao se i mijenjao neke svoje nogometne poglede, zato što je znao reagirati kad je prava reakcija bila nužna. Utakmica protiv Qarabaga bila je, s trenerske strane, gotovo savršena. Sve, od pripreme, komunikacije, do početne postave i zamjena. Gotovo svi igrači radili su ono što su morali, što je Jakirović od njih tražio, a on je točno znao što želi. I kako može zaustaviti goropadni Qarabag. U prvoj je utakmici svojim potezima promijenio tijek susreta, u uzvratu pokazao da je naučio lekcije i Praga i Soluna, Dinamo je, zapravo, tu utakmicu odradio rutinski. Mirno, bez drame. A Jakirović je potvrdio da je danas sigurno bolji trener nego prije godinu dana. I da ga se isplatilo čekati i dati mu kredite!



Tagovi

Sergej JakirovićGNK DinamoLiga prvaka

Ostale Vijesti