REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS/Lisi Niesner

Poznata su dva mjesta u osmini finala, Hrvatska može dalje i s dva boda

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 22.06.24. | 23:35

Odigrane su sve utakmice prva dva kruga grupne faze natjecanja, nekoliko reprezentacija je već prošlo u drugi krug, samo je jedna ispala.

Nakon što je Španjolska osigurala prvo mjesto skupine B, u subotu je svoje mjesto u osmini finala osigurao i Portugal koji je s 3-0 nadvisio Tursku. Španjolci će 30. lipnja u Kölnu igrati protiv trećeg iz skupina A, D, E ili F, a Portugalci dan kasnije, 1. srpnja, u Frankfurtu čekaju trećega iz skupina A, B ili C. Dakle, sa Portugalcima se može susresti i Hrvatska, ali dosta teško.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, kada bi Vatreni osvojili bod protiv Italije, morali bi se nadati remiju između Škotske i Mađarske u skupini A (nedjelja, 23. lipnja), a onda i porazima Češke od Turske (koja ne smije izgubiti za drugo mjesto) i Gruzije protiv Portugala. Igraju nam još poraz Srbije od Danske (lovi prvo mjesto) i Slovenije od Engleske (također love poziciju broj 1) s dva razlike.

Dakle, Hrvatska bi mogla u drugi krug s dva boda, ali mora nam se još dosta toga poklopiti.

Sve o utakmici Hrvatska - Italija pronađite OVDJE.

Siguran prolaz je pobjeda nad Italijom u ponedjeljak u Leipzigu. Fabio Cappelo je izjavio, Hrvatska je stjerana u kut, a takva je najopasnija.

"Slušam što se priča o Hrvatskoj. Gleda ih se kao ‘momčad na kraju svog puta‘. Ne, ne, ne… Znate što ja vidim? Šampione koji su stiješnjeni u kut, ranjene lavove koji će se boriti kao nikad da dokažu koliko vrijede".

S pobjedom nad Italijom igramo u Berlinu protiv drugog iz skupine B, a to će biti Švicarska ili Njemačka, ovisno tko pobijedi (Nijemcima igra i X), a male šanse za drugo mjesto imaju i Škoti ako pobijede Mađare (no, neka oni radije odigraju neriješeno).

Njemačka i Švicarska su prošle dalje, a još ne znaju s koje pozicije. Italija će s tri boda gotovo sigurno u drugi krug (i mi bi bili, da smo pobijedili Albaniju), a iz skupine C dalje je prošla Engleska. Danska, Slovenija (dva boda) i Srbija (jedan bod), bore se za drugo, ali i treće mjesto. Jedna od te tri reprezentacije će ispasti. Danci igraju izravni dvoboj sa Srbima, a Englezima za poziciju 1 treba pobjeda nad Slovenijom.

Nizozemci, Francuzi su izborili drugi krug, a na korak do osmine finala su i Austrijanci koji imaju tri boda i s Nizozemcima u zadnjem kolu igraju za drugo mjesto u skupini. Sve tri reprezentacije mogu završiti i na poziciji D1. Poljaci su jedina reprezentacija koja je nakon dva kruga ispala s Eura, a u zadnjem kolu igraju s Francuzima.

U skupini E je pravi kaos. Tri reprezentacije imaju po tri boda, nakon što je Belgija u subotu svladala Rumunjsku s 2-0 te će Slovačka protiv Rumunjske, odnosno Ukrajina protiv Belgije 26. lipnja odlučivati o drugom krugu. S dva remija, dalje prolaze Rumunji, Belgijci i Slovaci.

Iz skupine F blizu prolaza uz Portugal je Turska koja ima tri boda. No, u zadnjem igraju s Česima i ako izgube mogli bi ispasti s Eura jer Gruzija igra protiv rasterećenog Portugala. Turska ne smije izgubiti od Češke, a ova skupina je za sada, uz našu i skupinu A (s kojom se križamo) glavni favorit za skupinu s dva sudionika u drugom krugu. (N.R.)


 


Tagovi

EUROEuro 2024španjolska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti