Miro Gabela / hajduk.hr
Miro Gabela / hajduk.hr

Oni pišu povijest: Hajdukovim juniorima neće izostati podrška, a ovo su igrači koji se spremaju na novi europski pohod

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 15.03.23. | 08:01

Budimirove 'mangupčine', kako ih je Torcida okarakterizirala u jednoj poruci sa sjevera ('vruća srca, hladne glave...') , danas eventualnom pobjedom protiv Borussije osiguravaju utakmicu polufinala Lige prvaka mladih, a već dosad su napravili najveći uspjeh u povijesti Hajdukove Akademije. Izbacivanjem Šahtara i Manchester Cityja pokazali što su kadri, a danas s velikom podrškom u Dortmundu spremaju novi podvig pa je red da se još jednom predstave mladići koji su ispisali nove stranice uspjeha u Hajdukovoj povijesti...

Kruna kontinuirano dobrog rada trenera Marijana Budimira i njegovog stožera u juniorima Hajduka došla je četvrtfinalom Lige prvaka mladih. Iz godine u godinu Budimir s Hajdukovim juniorima, gdje su i česte promjene u igračkom kadru, ostvaruje iznimne rezultate, a uz to iz Akademije izlaze tehnički i taktički obučeni igrači za seniore. Primjera radi, na pripremama prve momčadi ove zime bilo je devet igrača koji mogu nastupati za juniore, a značajniju ulogu imaju u prvoj momčadi trenutno četvorica. Ponovno su juniori ove sezone i u vrhu hrvatske juniorske lige gdje se bore za prvo mjesto, a ovaj pothvat u Ligi prvaka samo je dodatna potvrda jednog dobrog rada u Akademiji. Utakmica s Borussijom Dortmund igra se na kultnom Signal Iduna Parku, a dan prije utakmice domaćini su objavili da je prodano 10 tisuća ulaznica.

Vjerujemo da će broj i do početka utakmice biti veći, a ono što je interesantno je da su gostujući navijači kupili preko četiri tisuće ulaznica. Neće nedostajati tako velike i gromoglasne podrške juniorima Hajduka u Dortmundu, a pobjeda koja ih vodi u polufinale dovela bi ih do prilike zaigrati protiv Milana koji je izbacio madridski Atletico.

Budimirove 'mangupčine', kako ih je Torcida okarakterizirala u jednoj poruci sa sjevera ('vruća srca, hladne glave,...') , danas eventualnom pobjedom protiv Borussije osiguravaju utakmicu polufinala Lige prvaka mladih, a već dosad su napravili najveći uspjeh u povijesti Hajdukove Akademije. Izbacivanjem Šahtara i Manchester Cityja pokazali što su kadri, a danas s velikom podrškom u Dortmundu spremaju novi podvig pa je red da se još jednom predstave mladići koji su ispisali nove stranice uspjeha u Hajdukovoj povijesti.

VRATARI 

Borna Buljan (17) - U Hajduku je prošao sve kategorije i prvi je izbor među vratnicama kod Budimira. Imao je protiv Manchester Cityja nekoliko značajnih intervencija, u svakom slučaju još jedan zanimljiv vratarski potencijal poznate Hajdukove škole.

Davyd Fesyuk (17) - Mladi ukrajinski reprezentativac koji je stigao na Poljud iz Slovačke. Tamo je bio u školi nogometa Mareka Hamšika.

Ivan Bosančić (15) - Po godinama je još kadet i njegovo vrijeme u ovom natjecanju zasigurno tek dolazi. 

BRANIČI

Šimun Hrgović (18, lijevi bek) - Jedan od potentnijih igrača juniorskog pogona od kojeg se očekuje i iskorak u prvoj momčadi. U Split je stigao iz Vukovara s 15 godina, a poznat je po dobrim ubačajima i čest je asistent suigračima. Istaknuo ga je u najavi utakmice i trener Borussije Dortmund. Bio je na pripremama s prvom momčadi ove zime.

Mateo Jurić-Petrašilo (18, stoper) - Odigrao je jako dobru utakmicu protiv Manchester Cityja, a tu je bio i kapetan. Bio je prošlog ljeta na pripremama s prvom momčadi u Austriji, a ističe se fizikalijama, konstitucijom i tehnikom. 

Tomislav Arković (17, stoper) - Porijeklom s Brača gdje je započeo u Postirama, a bio je i dio škole RNK Splita odakle došao u Hajduk. Polivalentan je branič koji može pokriti nekoliko pozicija u obrani, a ističe se i visinom.  

Niko Đolonga (18, desni bek) - Sin poznatog igrača Bijelih Vlatka Đolonge. Otac je bio na lijevoj strani, a sin zauzima desnu. Bio je i u kadru prve momčadi protiv Osijeka i Lokomotive jer ga je Ivan Leko priključio prvoj momčadi. 

Niko Pavić (17, stoper) - Došao je u Split prošle sezone iz Rudeša. Upisivao je minutažu u Ligi prvaka ove sezone i pružio svoj doprinos uglavnom ulascima s klupe. 

Domagoj Begonja (17, lijevi bek) - Ulazio je u utakmicama protiv Šahtara i Cityja, rođen je u Šibeniku, a prve korake nogometne napravio je u drniškom DOŠK-u. 

Mark Hrvojević (18, desni bek) - Amerikanac hrvatskog podrijetla koji je stigao iz Chicaga. Igrao je Ligu prvaka u utakmicama protiv Gabale i Apollonije.

VEZNI RED

Marko Capan (19, zadnji vezni) - Jedan je od najvećih potencijala omladinske škole Hajduka. Stigao je među Bijele još kao kadet iz zagrebačke Lokomotive, a rođen je u Bjelovaru. Postao je ubrzo kapetan juniora Hajduka, a sad je i član prve momčadi kod Ivana Leke.

Marin Ćalušić (16, zadnji vezni) - Po godinama je kadet, ali se već dobro nosi sa starijim kolegama. Bio je strijelac u utakmici protiv Gabale. 

Noa Skoko (17, ofenzivni vezni) - Sin je nekadašnjeg veznjaka Bijelih Josipa. Zanimljiv je potencijal u školi nogometa Hajduka, a posebno se istaknuo protiv Manchester Cityja dubinskom loptom za Antunovića koja je prethodila golu, ali i drugim interesantnim rješenjima na toj utkamici.

Duje Reić (16, srednji vezist) - Po godinama isto još jedan kadet kojeg se nekad smatralo jednim od najvećih talenata Hajdukove škole. Igrama koje pokazuje u posljednje vrijeme pod Budimirom sve više opravdava titulu koju je ponio još kao dijete u početnicima.

Ante Kavelj (17, srednji vezist) - Jedna od ključnih figura juniorske momčadi i otkriće juniorskog stožera. Došao je iz Splitove škole na Poljud, a posebnu pozornost dobio je u juniorima zbog svojih iznimnih trkačkih kapaciteta.

Niko Sigur (19, srednji vezist) - Došao je ove sezone iz Radomlja u Hajduk kao plod partnerske suradnje Splićana i Slovenaca. Kanađanin je po nacionalnosti, a ima i važnu ulogu na pohodu po novu juniorsku titulu u prvenstvu. Šteta je što nema pravo nastupa u ovoj utakmici, ali tu je s momčadi za nagradu.

Krešimir Nazor (18, ofenzivni vezni) - Istaknuo se golom škaricama protiv Apollonije Fier. Došao je na Poljud iz Splitove škole nogometa.

NAPADAČI

Jere Vrcić (18, krilni napadač) - Hajdukova desetka dobrog driblinga i jedan od istaknutijih igrača ove momčadi. Njegovih kvaliteta svjesni su i protivnici koji često imaju muku kako ga zadržati u pohodu prema vratima. Bio je na pripremama s prvom momčadi ove zime.

Mate Antunović (19, centralni napadač) - Još se vrti stoperu Cityja kojeg je izvozao kod gola, pokazat će se pobjedničkog, za 2:0 . Često je ime u stranim medijima kao interesantan napadač inozemnim klubovima. Bio je s prvom momčadi na pripremama ove zime. 

Roko Brajković (17, krilni napadač) - Bio je prošlog ljeta na pripremama u Austriji, a i ove zime u Istri s prvom momčadi. Leko ga voli koristiti kao rotacijskog igrača. U juniorima ima jednu od glavnih uloga, a protiv Cityja je zabio prvi gol. Još jedan od onih koje je istaknuo trener Dortmunda.

Boško Jemo (18, centralni napadač) - Priključio se juniorima iz Solina početkom sezone, a tamo je igrao i zabijao u seniorima. Zabio je i ove sezone bitan gol u prolasku protiv Šibenika u Kupu.

Nino Duić (18, krilni/centralni napadač) - Zabio je dva gola protiv Gorice u prvenstvu u utakmici između Cityja i Dortmunda. Često ulazi kao joker s klupe. 

Frane Bobanović (17, centralni napadač) - Stigao je iz zadarske škole nogometa Abeceda sporta kao pionir. Dio je rotacije u juniorskoj momčadi.

Marin Carev (17, centralni napadač) - Došao je ove sezone iz Adriatica, isto je dio rotacije u juniorskoj momčadi. 

O treneru Marijanu Budimiru smo već ranije pisali, a on je i najavio današnji dvoboj (izravni prijenos na Uefa TV i Hajduk Digital).

"Momci jedva čekaju istrčati na teren. Pripremili smo se taktički, mentalno. Ulog je velik, pravi super teren, jedan od kultnih stadiona. Dosta će doći navijača jednih i drugih. Četvrtfinale Lige prvaka je top događaj", rekao je Budimir, a zatim se osvrnuo na izjavu trenera Borussije Mikea Tullberga koji je Hajduk usporedio s Hibernianom.

"Gledali smo tu utakmicu. Igrali su s pet nazad, slično kao i mi protiv Manchester Cityja. Mislim da su nas sigurno dobro proučili. Mi smo gledali njihovih deset utakmica. Teško je uspoređivati Borussiju s našim ranijim protivnicima. Jako su fizikalna ekipa, prava seniorska. Direktni su, jako dobri u tranziciji, natjecateljska ekipa, prilagodljiva, mijenjaju sustave. Bit će interesantno." (K.M.)



Tagovi

HajdukHajduk junioriHajduk Split U19Liga prvaka mladih

Ostale Vijesti