Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Imamo se pravo nadati! Hrvatska pomela pod sa Slovencima na otvaranju turnira!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 02.07.24. | 22:20

Briljantan start u lovu na Olimpijske igre

Da se ne lažemo, Slovenci su bili favoriti na papiru. Unatoč sjajnom proteklom ljetu i osvajanja turnira u Istanbulu, unatoč sjajnom opatijskom turniru, Slovenija je nosila ulogu momčadi koja ima prednost. A iako smo znali da Hrvatska pod Josipom Sesarom igra dobro, da se stvorila grupa igrača koja gine jedan za drugoga, puhali smo i na hladno. Hrvatska košarka je to...

A onda je stigao ogled u Pireju i od starta, od prvog sudačkog podbacivanja, Hrvatska je krenula pobjedničkim gardom. Od agresivne obrane, rastrčanosti, jasne ideje igre, preko maestralnog kreatora Šarića, egzekutora Zupca i Filipovića, Sesarovi puleni su pomeli pod sa Slovencima i ostvarili uvjerljivu pobjedu od 108-92! Luksuz da u posljednjoj četvrtini nagađamo s koliko će Hrvatska dobiti, nismo imali već jako, jako dugo...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nije prvi puta i sigurno niti zadnji, ali kada odjene hrvatski dres preko glave, Dario Šarić postane malo drugačija vrsta 'zvijeri'. Briljirao je Šibenčanin protiv Slovenaca u prvom poluvremenu, skakao je razigravao i zabijao, igrao je i dobru obranu, ukratko bio je motor Sesarove selekcije. Nakon prvih deset minuta je imao sedam poena, šest skokova i dva asista, a do poluvremena se popeo 13 poena, devet skokova i tri asista.

Jasna je bila namjera Sesara da mu Šarić bude glavni kreator u napadu, ali i da se što više hrani Ivicu Zupca pod košem jer Slovenci nisu imali adekvatan odgovor na centra LA Clippersa. Inače, Zubac je do poluvremena stavio 14 poena, ugrabio sedam skokova i podijelio četiri asistencije. I na račun toga Hrvatska je nakon 20 minuta u Pireju imala plus 13 (54-41).

OK, istini za volju, pomoglo je što Slovenci nisu mogli pogoditi 'iz čamca u more', svoju prvu tricu su stavili u 19. minuti nakon 14 uzastopnih pokušaja, da bi onda Prepelič i Zoran Dragić vezali dvije.

Luka Dončić nije imao pamtljivo prvo poluvrijeme. Doduše, stavio je 16 poena, ali uz, u najmanju ruku, skroman šut 4/16. Ima nešto i do toga da su se na njemu izmjenjivali Smith, Hezonja i Krušlin, pa čak i Šarić što je dodatno umarala najboljeg igrača slovenske selekcije.

No, bilo je to poluvrijeme kao istrgnuto iz idealnog scenarija Josipa Sesara. Hrvatska je djelovala rastrčano i razigrano, obrana je funkcionirala, dok su Slovenci hvatali ritam. Na prvom mjestu Dončić. Jasno je bilo da Slovenija teško može gore od 2/17 za tri poena, pa je ostala žal što su stavili dvije trice u finišu poluvremena.

Očekivao se, logično, odgovor Slovenaca u drugom dijelu. I uistinu su priprijetili Sekulićevi igrači, stigli na samo minus deset, ali onda je Hrvatska ponovno ubacila u brzinu više. Odgovorila je Hrvatska serijom 7-0 koju je okrunio Hezonja brutalnim zakucavanjem iz kontranapada. Uzvratio je Prepelič tricom, a onda su uslijedile minute večeras sjajnog Gorana Filipovića koji je vezao dvije trice i na polovici treće četvrtine Hrvatska je protiv favorizirane Slovenije imala velikih, ma ogromnih 20 razlike (73-53)!

Držala je Hrvatska prednost, ljubomorno ju čuvala, a onda je na dvije minute i 37 sekundi, kod vodstva 80-61, zbog kvara semafora iznad jednog koša uslijedio prekid. Ništa čudno za Grke, ali poprilično neozbiljno za jedan ovakav turnir. Nakon dobrih pola sata, Grci su našli ingeniozno rješenje, postavivši semafor ispod koša...

Filipović je tricom otvorio nastavak susreta, ali onda i napravio faul na Prepeliču i to na trici. Ali Hrvatska je, bilo je to sasvim jasno po govoru tijela Slovenaca, slomila svog protivnika. Odustali su Slovenci krajem treće četvrtine od utakmice, međusobno se samo pogledavali, a Hrvati u posljednjih deset minuta ponijeli vodstvo 93-68.

Do okruglih sto poena hrvatska je stigla nakon dvije i pol minute igre u zadnjoj dionici. Semafor je na koncu pokazivao Hrvatska 108 Slovenija 92.

Šarić je utakmicu završio s triple double učinkom od 19 poena, deset skokova i deset asista, Filipović je stavio 21 poen, a Zubac 18 uz osam skokova.

Kod Slovenije je Dončić stavio 26 uz 11 skokova i 11 asista

Slijedi nam Novi Zeland, već sutra od 16.30 sati.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.














Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaSlovenska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti