Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELL
Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska u lovu na finale: Je li vrijeme za eksploziju Marija Hezonje?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 06.07.24. | 08:01

Uoči polufinala onog istanbulskog turnira, Sesar je rekao Šariću, Zupcu i Hezonji da je sada na njima da momčad odvedu do kraja. U Pireju su Šarić i Zubac pokazali svoju punu vrijednost, sada bi mogao biti red na Dubrovčaninu. Pa ne daje madridski Real baš svakome ugovor na pet godina...

Ako kojim slučajem na lokalnom pub kvizu natrčite na pitanje kada su se zadnji put na košarkaškom parketu sreli Hrvatska i Dominikanska Republika, točan odgovor je – nikad. Nedavni uzlet dominikanske košarke koincidirao je s padom hrvatske. Dok su Dominikanci dizali svoj rejting na posljednja dva Svjetska prvenstva u feel-good priču, domaći su ih košarkaši pratili iz udobnih naslonjača. Prije 2019. godina priča je, međutim, bila potpuno drugačija - Hrvatska je redovito vadila vize za Fibina natjecanja, dok su Dominikanci gledali i učili izdaleka.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Sada će, dakle, dvije selekcije u dvorani Mira i prijateljstva u Pireju (20 sati), odlučivati o putniku u finale olimpijskog kvalifikacijskog turnira.

Razlika ili, ako hoćete, prednosti su jasne: Ivica Zubac i Dario Šarić predstavljaju talisman Josipa Sesara na unutarnjim pozicijama, dok su Jean Montero i Andres Feliz bekovi kakvih Hrvatska nema na svom rosteru i očita razlika sastava Chea Garcije.

„To je dobra, atletska momčad koja se uglavnom bazira na i živi od igre bekova. Ne treba zanemariti ni igrače na visokim pozicijama, a prije svega Duartea koji igra u Sacramento Kingsima. Bit će to zanimljiva utakmica, oni su u radnom dijelu izuzetno dobri i prije svega ćemo na tome morati poraditi. Ne smijemo im dozvoliti trčanje, ni njihov ritam utakmice, nego u toj defenzivnoj tranziciji loviti čovjeka i zatvarati im lagani put u reket prema košu“, iznio je svoj plan izbornik Sesar.

Ključni duel bi, barem na papiru, trebao biti onaj na poziciji niskog krila na kojemu ordiniraju Mario Hezonja i Chris Duarte.

Hezonja je ponajbolji euroligaški igrač, nakon ljetne peripetije oko nastavka karijere, Dubrovčanin se obvezao na petogodišnju vrijednost Realu, a što nije baš čest slučaj u košarci da se potpisuju takvi višegodišnji ugovori. To dovoljno govori o vrijednosti Hezonje.

Vrijednost je pokazao i u Pireju, u kojem se podredio momčadi i, sasvim nekarakteristično za svoju karijeru, postao uz Šarića, glavni kreator momčadi sa sedam asistencija u prosjeku. Osim toga, zabija i 14 poena i hvata 7,5 skokova. Šuterski nije raspoložen, ali zato razigrava sve oko sebe.

„Svjesni smo da će ovo biti teška utakmica. Za nas će biti presudno da ostanemo na potrebnom nivou i da igramo čvrsto kao momčad tijekom cijelog ogleda. Moramo ostati zajedno, znamo što nas čeka, ali i znamo za što igramo. Moj budući suigrač Hezonja je sjajan košarkaš, ali u ovom slučaju smo na suprotnim stranama i želimo odraditi najbolju moguću utakmicu za svoju reprezentaciju“, hvali Hezonju Andres Feliz.

Marijev match-up na drugoj strani, Duarte, Grčkoj je ubacio 26 poena, a prije toga je u pripremnoj utakmici Španjolcima nabrojao do 27. Igra hrabro, ne boji se trenutka, no dojam je kako bi Hezonja ipak mogao s njim izaći na kraj.

Uoči polufinala onog istanbulskog turnira, Sesar je rekao Šariću, Zupcu i Hezonji da je sada na njima da momčad odvedu do kraja.U Pireju su Šarić i Zubac pokazali svoju punu vrijednost, sada bi mogao biti red na Hezonji. Pa ne daje madridski Real baš svakome ugovor na pet godina...



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaMario HezonjaJosip SesarIvica ZubacChris DuarteDario Šarić

Ostale Vijesti