Alen Lesicki/Germanijak
Alen Lesicki/Germanijak

Zlatko Dalić: “Moram mijenjati neke stvari, a ego ću ja riješiti”

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 16.06.24. | 10:20

Izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske prenio je dojmove o utakmici sa Španjolskom jutro nakon poraza u Berlinu

Zlatko Dalić jutro poslije! Izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske prenio je dojmove o utakmici sa Španjolskom jutro nakon poraza u Berlinu.

"Nije bilo lagano. Visok poraz, ali zaslužen. Statistika je na našoj strani ali to nije realno. Poraz smo zaslužili. Ni malo ugodno. Imali smo lijepe situacije, ali trebamo se znati nositi i s ovakvim i dobro djelovati. Danas ćemo napraviti analizu Albanije i pokušati drugačije. Nije bilo dobro, znamo da nam utakmica puno znači i idemo pobijediti. Spremiti se, vidjeti koje promjene napraviti. Ne mogu o detaljima. Moramo mijenjati neke stvari, pogotovo u načinu pristupa. Moramo se okrenuti, sve je u našim rukama. Ne smijemo potonuti. Loš dan, idemo dalje".

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jel Portugal bila varka?

"Govorio sam nakon Portugala da je to trening utakmica. Ne znači puno, ali je dobar put. Jesu li to bile naše slabosti ili protivnik koji je bio jako dobar. Loše smo krenuli i otvorili. To je glavni razlog. Premalo agresivni, predaleko od igrača, spori u duelima. Loš ulazak. Nakon toga uspostavimo kontrolu, posjed i igru pa primimo gol kroz situacije koja nije uobičajen. Jeftino smo primali gole, svaki šut je završio u golu. Izostala je agresija, nismo stajali uz igrače, kasnili smo."


Mijenjao je izbornik Modrića i Kovačića relativno rano...

"Svjesni smo da ne uspijevamo pokrenuti rezultat, shvatili da se okrećemo Albaniji. Da nekog odmorimo, pogotovo Luku i Kovačića. I zato sam ih mijenjao".

Perišić je bitan. Je li spreman za Albaniju?

- To koliko je napravio truda, želje i energije da se vrati u reprezentaciju je čudo. To sve nama puno znači. Silno je napredovao, ali je li to za cijelu utakmicu, vidjet ćemo. Igrao je 35 minuta protiv Španjolske, vraćamo ga, vidjet ćemo sve s njim. Nije mu lagano, igrao je u klubu, pokušavao se vratiti, jako nam puno znači, ali nije u stanju kao prije ozljede. Svi želimo da bude na razini.

Albanija je blizu.

"Imamo iskusne igrače koji su prolazili sve skupa. Danas ćemo poslije treninga razgovarati, ne smijemo dopustiti pesimizam. Nema mjesta tome. I dalje je sve što želimo u našim rukama i na našoj strani. U našoj kontroli. Moramo biti bolji i okrenuti se utakmicama pred nama. Na meni je da istaknem loše strane, ali nemamo koristi od debate o Španjolskoj. Igrači su sami svjesni da je bilo loše. Moramo biti pozitivni, ja prvi pa igrači".

Petković je pucao penal iako je na njemu napravljen.

"Penale pucaju Kramarić i Modrić. Penal je bio na njemu, pravilo je da ne izvodi on. Nismo stigli reagirati, ali postoji hijerarhija i pravilo da se poštuje i sluša starije igrače. Nije trebao pucati, promašio na Ligi nacija istom vrataru. Nema ega i to je stvar koju ću ja riješiti".

Je l' Dalić gledao Italiju i Albaniju?

"Poveli i ravnopravan protivnik. Mogli su izjednačiti. Ne smijemo ih podcijeniti. Imaju ambiciju. Italija je bila dobra, ali Albanija kvalitetna. Oni su protivnik koji nije blizu Španjolske, ali ne smijemo ih podcijeniti. Sve je na nama. Imat ćemo dominaciju, morat ćemo znati to rješavati i postaviti se kao favoriti".

Ponovno o penalu

"Imao je sve otvoreno, morao je zabiti gol. Bez vratara... Možda ga je izbacio iz ritma, ali trebao je sve napraviti da zabije gol. Sve je otvoreno bilo. Dodatni napor je nedostajao za gol".

Ante Budimir imao je dobru šansu.

"Ako izgubiš 3-0 onda ekipa nije bila na razini. Trudili smo se ali nismo bili kompaktni i blizu. Ne mogu razumjeti da u prvom trenutku nismo ništa napravili što smo se dogovarali, bez prekršaja. To je zasluga Španjolske. Ne mogu pričati o Budimiru ili nekom drugom, jer kao ekipa nismo pokazali kvalitetu. Portugal nam je dao putokaz, nismo ga primijenili. Taj treći gol me posebno naljutio. Imamo 0-2 ".

Berlin je gorio...

"Hvala i isprika navijačima. Dovesti sto tisuća navijača u Berlin je na ponos. Žao mi je što nisu doživjeli bolju Hrvatsku. I oni su sjajno krenuli, rezultat ih je razoačrao i moja isprika svima njima. Došli s kartom i bez njih. Kad gubi i pobjeđuje Hrvatska se voli. Bit će naša snaga i energija u Hamburgu. Možda ta euforija nas je sputala malo. Moraš pred 50 tisuća ljudi napraviti nešto više. A nismo neiskusni da nas poremeti".

Zaključak za kraj...

"Pred nama su dvije utakmice, hvala i isprika navijačima. Idemo napraviti sve da izađemo iz situacije. Imali smo ih i do sada i trebamo se znati nositi. Najlakše se predati, ali nije gotovo. Glava gore, idemo se položiti i ostvariti cij; prolazak grupe. Kroz igru, pobjedu, pristup i trening".

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)



Tagovi

Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniHNSEuro 2024

Ostale Vijesti