REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

VIDEO Šeško uzeo Ronaldu ulogu tragičara, heroj Costa obranio tri penala i uništio snove Slovenaca

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 01.07.24. | 23:39

Nevjerojatnu dramu gledali smo u dvoboju Portugala i Slovenije

Na kraju, ishod potpuno očekivan. Portugal ide u četvrtfinale na megdan Francuskoj, a Slovenija je završila svoj nastup na Euru. Ali, kako su blizu izabranici Matjaža Keka bili senzaciji svih senzacija. Organizirano su se branili 120 minuta, preživjeli su i olako dosuđen kazneni udarac zahvaljujući Oblakovoj obrani Ronaldovog udarca, a potom su u smiraj drugog produžetka imali zicer nad zicerima. Ulogu tragičara od Cristiana Ronalda preuzeo je Benjamin Šeško, koji je promašio nestvarnu priliku za dovesti Sloveniju među osam najboljih. A nakon toga, uništio ih je Diego Costa. Vratar Porta obranio je sva tri udarca Slovenaca s 11 metara.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Taktika Slovenaca bila je jasna. Identična kao u sve tri utakmice u grupnoj fazi, odnosno s dva bloka u obrani, dupliranim bočnim pozicijama i s fokusom na kontranapade. Protiv tako postavljene Kekove momčadi nisu se naigrali niti Englezi, a bome niti Danci i Srbi. Slično se može reći i za Portugal u prvom poluvremenu, iako je momčad pod vodstvom Roberta Martineza bila za nijansu bolji i opasniji protivnik. No, premalo su pucali prema golu Jana Oblaka, nedostajalo je konkretnosti i okomitosti u zadnjoj trećini, u koju su dosta često dolazili.

S prijetnjama su krenuli od samog početka, već u 4. minuti Bruno Fernandes je skuhao prvu nevolju u 16-ercu Slovenije, ali Karničnik je otklonio opasnost. Potom je u dobroj situaciji bio Ronaldo, ali sjajno je intervenirao Vanja Drkušić. Nakon još jedne poluprilike Portugalaca, koju ponovno nisu okončali konkretnim udarcem u okvir gola, Slovenija je sredinom poluvremena uspjeli umrtviti igru, što je bio i glavni cilj Matjaža Keka, pod uvjetom da preživi početnu ofenzivu favoriziranog protivnika.

Nakon što ga je Drkušić u dva duela nadjačao, Ronaldo je u 31. minuti konačno stigao do prilike za šut, ali išlo je to ravno u Jana Oblaka. Tri minute kasnije, Drkušić je nagrađen žutim kartonom za vrlo oštar, ali prijeko potreban prekršaj, tzv. profesionalni, na svega 18-19 metara. Ronaldo je punom snagom raspalio u golmanovu stranu, ali prohujalo je iznad grede.

Najavljeni plan Slovenaca konačno se obistinio i u napadačkom dijelu u 44. minuti. Šeško je povukao kontru i snažno tukao s 22-23 metra. Točno u dobro postavljenog vratara Costu. Vatren je bio završetak poluvremena, jer je u drugoj minuti sudačkog dodatka Palhinha okrznuo vratnicu. Njegov prizeman udarac s 18 metara bio je neuhvatljiv za Oblaka, ali lopta je tek malo poljubila vanjski dio okvira gola te se s nulom otišlo na veliki odmor.

I nastavilo se u istom tonu i u drugom dijelu. Stihijska dominacija Portugala i vrlo organizirano branjenje Slovenaca. Doduše, prodao im je Joao Cancelo dobar slalom na startu nastavka, ali akciju pogotkom nije uspio okruniti Bernardo Silva.

Potom je Ronaldo imao još jednu priliku iz slobodnog udarca, ponovno iz blizine, na oko 20 metara od gola. I ponovno se Ronaldo odlučio na silovit udarac, no Oblak je bio koncentriran i siguran.

Kontra koju su Kekove trupe čekale dogodila se u 61. minuti. Pobjegao je Benjamin Šeško portugalskoj obrani, no ipak su ga uspjeli stići i za pokoji korak odgurati u stranu, sasvim dovoljno da Šeškov udarac ne završi kako je planirao.

Uslijedile su brojne izmjene s obje strane, a to je bila voda na mlin naših susjeda. Ionako su umrtvili igru i neutralizirali oštricu portugalskog napada, dok su promjenama to samo pospješili i nakon Šeškove prigode, sljedećih pola sata ništa spomena vrijednog nije se dogodilo na terenu. Sve do 89. minute, kada je Diego Jota sjajno proigrao Ronalda, koji se na 12-13 metara iskosa našao oči u oči s Oblakom, ponovno snažno tukao, ali još jednom je čuvar mreže Atletico Madrida iz duela izašao kao pobjednik. Bila je to posljednja prigoda u osnovnom dijelu utakmice te se krenulo u produžetke.

Miroljubiv i oprezan nogomet nastavio se i u prvom produžetku sve do 105. minute kada je Diego Jota pao u kaznenom prostoru nakon što se sjurio i praktički zaletio u Drkušića, a Daniele Orsato bez puno razmišljanja pokazao je na bijelu točku. Situacija koja neodoljivo podsjeća na 11-erac koji je Orsato dosudio Argentini u polufinalu SP-a protiv Hrvatske. U svakom slučaju, vrlo dvojben trenutak, ali da se o njemu ne priča u negativnom kontekstu, pobrinuo se Jan Oblak fenomenalnom obranom kaznenog udarca kojeg je izveo Cristiano Ronaldo.



Kapetan Portugala čak je i pustio suze između dva produžetka, svjestan da je promašio sve najbolje prilike za pogodak koje su njegovi suigrači večeras kreirali.

U drugom produžetku također se igralo bez izrazite dominacije neke od reprezentacija, a u 115. minuti dogodio se trenutak o kojem je cijela Slovenija sanjala. Gruba pogreška Pepea na 40-ak metara od gola, loptu je uzeo Benjamin Šeško, krenuo potpuno sam na Dioga Costu i pokušao plasirati loptu u suprotni ugao, što je Costa lijepom paradom sjajno obranio. No, napadač za kojeg se vežu astronomske odštete, kao što je u slučaju Šeška, morao bi ovakve situacije riješiti u svoju korist.

Nakon još nekoliko minuta ne pretjerano zanimljive igre, Slovenija je došla tamo gdje je i htjela, odluka je na koncu razriješena izvođenjem jedanaesteraca, a junak je postao portugalski vratar Diogo Costa koji je obranio prva tri slovenska jedanaesterca koje su pucali Josip Iličić, Jure Balkovec i Benjamin Verbič. S druge strane sigurni su bili Ronaldo, Bruno Fernades i Bernardo Silva.

Najbolje trenutke s utakmice pogledajte OVDJE (HTV)

PORTUGAL - SLOVENIJA 3-0 11m (0-0)

FRANKFURT. Waldstadion - 46.576; Sudac: Daniele Orsato (Italija);

Strijelci: -

Jedanaesterci: Iličić - brani Costa, 1-0 Ronaldo, Balkovec - brani Costa, 2-0 Fernandes, Verbič - brani Costa, 3-0 Bernardo Silva

Žuti karton: Drkušić, Karničnik, Gorenc Stanković, Bijol, Balkovec

PORTUGAL: Diogo Costa - Joao Cancelo (od 117. Semedo), Ruben Dias, Pepe (od 117. Neves), Mendes - Fernandes, Palhinha, Vitinha (od 65. Jota) - Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Rafael Leao (od 76. Conceicao)

SLOVENIJA: Oblak - Karničnik, Drkušić, Bijol, Balkovec - Stojanović (od 87. Verbič), Gnezda Cerin, Elšnik (od 106. Iličić), Mlakar (od 74. Gorenc Stanković) - Šporar (od 74. Celar), Šeško



Tagovi

EUROEuro 2024PortugalPortugalska nogometna reprezentacijaSlovenijaSlovenska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti