REUTERS/Leon Kuegeler
REUTERS/Leon Kuegeler

VIDEO Portugal je prvi: Turci zabili bizaran autogol, nekoliko uletavanja u teren zbog 'selfieja' s C. Ronaldom

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 22.06.24. | 19:49

Portugal je postala druga reprezentacija nakon Španjolske koja zna svoj status i prije posljednjeg kola...

Reprezentacija Portugala svladala je Tursku u Dortmundu s 3-0 i time potvrdila prvo mjesto u skupini E prije posljednjeg kola kojeg Portugalci igraju protiv Gruzije. Portugal će svoju utakmicu osmine finala igrati 1. srpnja u Frankfurtu, a potencijalni protivnik Selecau mogla bi biti trećeplasirana momčad iz skupine B, dakle, i Hrvatska. Turska je ostala druga u skupini, no za potvrdu prolaza (i drugog mjesta) neće smjeti izgubiti u posljednjem kolu od Češke koja je danas remizirala s Gruzijom 1-1.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako su Turci motivirano ušli u dvoboj, pitanje pobjednika bilo je na neki način riješeno već do 28. minute kada je Akaydin matirao vlastitog vratara prilično bizarnim autogolom kojih na ovom turniru ne manjka. Portugalci su tada poveli s 2-0, a konačni rezultat postavio je Bruno Fernandes početkom drugog dijela.

Vincenzo Montella pomalo je iznenadio sa sastavom za ovaj dvoboj, budući da u njemu nije bilo dvije mlade zvijezde, Arde Güllera i Kenana Yildiza koji su odigrali jako dobre utakmice u 3-1 pobjedi nad Gruzijom. Također, Merta Müldura zamijenio je Romin Zeki Çelik (kako bi parirao Milanovom Raphaelu Leau), a umjesto (blago) ozlijeđenog prvog vratara Merta Günoka, krenuo je rezervni vratar Manchester Uniteda Altay Bayindir. Roberto Martinez napravio je samo jednu izmjenu u odnosu na utakmicu protiv Češke, umjesto Dioga Dalota u prvo sastavu našao se Palhinha. No, to je ujedno značilo i promjenu formacije iz 3-4-3 u 'standardnu' 4-3-3.

Utakmica je od samog otvaranja krenula u očekivanom tempu. Portugal je igrao s visokim presingom, a Turska se orijentirala na kontranapade. Prva prigoda pripala je Keremu Aktürkoglu, koji je uskočio u prvi sastav umjesto Yildiza, nakon ubačaja s desne strane. Turska napadačka trojka bila je dosta dobro koordinirana u uvodnim minutama utakmice...

Selecao prvi put prijeti preko Cristiana Ronalda koji glavom puca preko gola. Igralo se visokim tempom i, najbitnije, obje reprezentacije dale su do znanja kako se ne misle braniti. Ipak, Portugalci su u 21. minuti stigli do vodstva. Leao i Mendes probili su desnu stranu turske, bek PSG-a ubacio je u sredinu, turski braniči 'zaboravili' su na Bernarda Silvu koji nije imao problema pospremiti loptu u mrežu.

Postignuti pogodak kao da je Portugalu dao krila, odmah nakon dva gola Selecao je mogao udvostručiti prednost, ali je Bruno Fernandes pucao nedovoljno precizno. Koliko su Turci u tim trenucima djelovali grogirano potvrđuje drugi pogodak Portugalaca. Nakon jednog dodavanja Joaoa Cancela u praznu, Smet Akaydin je imao sve vrijeme svijeta da odluči što će napraviti s loptom. Odlučio ju je vratiti vrataru Altayju Bayindiru koji je nije očekivao na tu stranu i lopta se otkotrljala u mrežu za novi, šesti autogol na prvenstvu, vjerojatno i najkomičniji do sada...

Turska se ipak uspjela konsolidirati, a u novoj šansi našao se Aktürkoglu koji je radio dosta problema desnoj strani portugalske obrane, ali Diogo Costa bio priseban i nogom obranio udarac. Pokušaje na suprotnoj strani, do isteka prvog dijela, imali su još B. Fernandes i C. Ronaldo, ali rezultat se više nije mijenjao.

Martinez je na odmoru u svlačionici ostavio kartonirane Palhinhu i Leaa (propušta sraz s Gruzijom), a umjesto Kökcüa redove Turaka pojačao je Yusuf Yazici koji je prvi zaprijetio portugalskoj strani u nastavku. No, bilo kakve dvojbe oko pobjednika ove utakmice u ovoj utakmici bile su riješene u 56. minuti. C. Ronaldo izbio je sam na suparničkog golmana i suprotno svim očekivanjima, umjesto udarca odlučio se na dodavanje samom Fernandesu koji poentira za nedostižnih 3-0. C. Ronaldu bila je to sedma asistencija na povijesti Eura čime je i u toj kategoriji postao rekorder kontinentalne smotre. Na drugom mjestu ostao je legendarni Čeh Karel Poborsky sa šest dodavanja.

Nakon trećeg pogotka Selecaa momčadi su se polagano počele okretati posljednjem kolu skupine u kojem će Portugal biti u potpunosti rasterećen, kao sigurni prvi, a Turci će morati odigrati najmanje neriješeno protiv Češke kako bi osigurali prolaz u drugi krug.

Zapravo, najzanimljivii trenutak utakmice dogodio se 15-ak minuta prije kraja, kada je mladi navijač utrčao u teren kako bi napravio 'selfie' s Cristianom Ronaldom, a mladi ljubitelj portugalskog asa pokazao je i zavidnu brzinu bježeći od zaštitara. To nije bilo jedino utrčavanje u teren. U još dva navrata navijači su pobjegli zaštitarima kako bi nabavili fotografiju s C. Ronaldom koji ni danas nije zabio, ali je odigrao jednu priličnu momčadsku utakmicu.

Golove s utakmice možete pogledati OVDJE (HTV)

Turska - Portugal 0-3

Dortmund, BVB Stadium

Strijelci: 0-1 B. Silva (21., Mendes), 0-2 Akaydin - ag (28., Cancelo), 0-3 Fernandes (56., C. Ronaldo)

Turska (4-2-3-1): Bayinir - Celik, Akaydin (od 75. Demiral), Bardakci, Kadroglu - Calhanoglu, Ayhan (od 58. Yüksek) - Akgün (od 70. Güler), Kökcü (od 46. Yazici), Aktürkoglu (od 58. Yildiz) - Yilmaz

Portugal (4-3-3): Diogo Costa - Cancelo (od 68. Semedo), Dias, Pepe (od 83. A. Silva), Mendes - Vitinha (od 89. J. Neves), Palhinha (od 46. R. Neves), B. Fernandes - B. Silva, C. Ronaldo, Leao (od 46. Neto)

Suci: Felix Zwayer, Stefan Lupp, Marco Achmüller (Njemačka), VAR: Bastian Dankert, Christian Dingert (Njemačka)

Žuti kartoni: Celik, Akaydin, Bardakci (Turska) / Leao, Palhinha (Portugal)



 


Tagovi

Turska nogometna reprezentacijaPortugalska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti