REUTERS/Leonhard Simon
REUTERS/Leonhard Simon

VIDEO Nizozemska rapsodija! Samo jedna momčad igrala, promašivala i 'trpala'

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 02.07.24. | 19:55

Nizozemci su potpuno nadigrali Rumunje (3-0) i uvjerljivo se plasirali u četvrtfinale Eura

Revija nizozemskih promašaja na kraju nije bila kažnjena. Tako bismo u kratkim crtama opisali ovu utakmicu, pobjedu (3-0) Oranja nad Rumunjskom i prolazak u četvrtfinale Eura. Ne zna ni sam Ronald Koeman, nizozemski izbornik, koliko je živaca izgubio u ovih 90 minuta, koliko je puta skočio s klupe, hvatao se za glavu, čudio se svemu što su njegovi igrači uspjeli promašiti. Nagledali smo se ovakvih utakmica, u kojima su takvi promašaji došli na naplatu, u kojima je suparnik ustao s poda i zadao bolan udaraca. Nizozemskoj se to ipak nije dogodilo, Rumunji nisu pronašli način za takav rasplet.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A početak nije nagovještao takvu jednosmjernu utakmicu. Štoviše, Rumunji su ušli vrlo odlučno i agresivni, prvi zaprijetili, Man je pucao preko gola, još nekoliko puta našli su se rumunjski napadači u obećavajućim situacijama. No, kad je Nizozemska krenula, kad je Gakpo u 20. minuti nakon solo-prodora po lijevoj strani pogodio bliži kut i doveo Nizozemce u vodstvo, otad je na terenu postojala samo jedna momčad. Rumunje kao da je presjekao taj pogodak, nestali su s terena, barem sa suparničke polovice. Teško je i nabrojati sve te šanse. Prvo De Vrij glavom nakon kornera, pokraj gola. Zatim još jedan pokušaj Gakpa. Pa Depaya. Onda u nastavku opet kanonada, Van Dijk glavom, Malen, Gakpo, Depay, Simons, Veerman, koji je ušao s klupe, promašio je za nekoliko centimetara. Gakpo je još jednom zabio, ali gol je poništen zbog zaleđa.

U 80. minuti imali su Nizozemci već 22 udarca na gol, Rumunji tek njih pet, 13 puta su ubacivali iz kornera, svaki je bio 'vatra'. Prolazili su po krilima, pucali iz šesnaesterca i izvan njega, bila je to, doista, najuvjerljivija nizozemska predstava na ovom Euru. U Münchenu, doduše, ne na istom stadionu, postali su Nizozemci europski prvaci 1988., ova generacija još je daleko do dosega Van Bastena, Rijkaarda i društva, no, kad je Malen nakon asistencije Gakpa zabio za 2-0, nizozemski su se navijači razigrali, raspjevali. Tada su nestali strahovi da bi nešto moglo otići u drugom smjeru, da bi se ti promašaji mogli pamtiti. I, istovremeno, rodila se nada da ova Nizozemska može daleko, jer, protiv Rumunjske je tako izgledala. Posao je još dovršio Malen svojim drugim golom, koji je tu nadu dodatno rasplamsao. U četvrtfinalu će suparnik biti Austrija ili Turska...

Pogotke s utakmice pogledajte OVDJE (HTV).

Rumunjska – Nizozemska 0-3

München. Stadion: Allianz Arena. Gledatelja: 65.000. Sudac: Felix Zwayer (Njemačka). Pomoćnici: Stefan Lupp i Marco Achmüller (Njemačka). VAR: Bastian Dankert (Njemačka). AVAR: Dingert (Njemačka) i Brisard (Francuska).

Rumunjska: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos (od 38.Rakovitan) – M.Marin (od 72.Cacaldaru) – Man, Stanciu (od 88.Olaru), R.Marin, Hagi (od 72.Alibec)– Dragus (od 72.Mihaila). Izbornik: Edward Iordanescu.

Nizozemska: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake (od 69. Van den Ven) – Shouten (od 69.Veerman), Simons, Reijnders – Bergwijn (od 46.Malen), Depay (od 90.Blind) Gakpo (od 84.Weghorst). Izbornik: Ronald Koeman.

Strijelci: 0-1 – Gakpo (20.), 0-2 - Malen (83., Gakpo), 0-3 - Malen (90-+3)

Žuti kartoni: M.Marin, Stanciu; Dumfries, Malen.

Crveni kartoni: -




Tagovi

nizozemska nogometna reprezentacijaRumunjska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti