REUTERS/Thilo Schmuelgen
REUTERS/Thilo Schmuelgen

VIDEO Nizozemci se u šest minuta izvukli iz ponora, Turska će dugo plakati za silnim promašajima

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 06.07.24. | 22:52

Fantastičnu utakmicu gledali smo u Berlinu

Dobili smo i posljednjeg polufinalistu na Euru. Nizozemska je u sjajnoj utakmici i nakon velike drame pobijedila Tursku s 2-1 i izborilap olufinalni dvoboj protiv Engleske. Turska je sasvim zasluženo imala prednost nakon prvih 45 minuta, ali Oranje su znatno bolje zaigrali u nastavku i stigli do preokreta pogocima De Vrija i autogolom vratara Muldura. No, ono što su Turci promašili u samoj završnici dvoboja, još će dugo boljeti srca brojnih turskih navijača, a posebno vojsku glasnih tifosa s tribina njemačkih stadiona.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

U prvom poluvremenu Turska je bila bolji protivnik. Nije to bila napadački spektakularna izvedba izabranika Vincenza Montelle, ali bili su izuzetno organizirani u dvostrukom obrambenom bloku i lakoćom se obračunavali s jalovim napadima Nizozemske. Narančasti su imali očekivanu dominaciju u posjedu, ali Mert Gunok bio je besposlen na vratima Turske.

Iako, prvi jesu zaprijetili Nizozemci, već u 2. minuti preko Depaya, no njegov udarac s 15-ak metara otišao je iznad grede. Turci su vrlo brzo pokazali zube, mučili su protivničku obranu preko brzine Yildiza, prodora Gulera i Muldura, kao i opasnih ubačaja Calhanoglua. Prvi opasan centaršut Verbruggen je uspio otkloniti, ali drugi je polučio znatno veću opasnost i pogodak za vodstvo Turske. Arda Guler je odlično ubacio na drugu vratnicu, a tamo je Samet Akaydin glavom zakucao loptu u gol za vodstvo. Mogao je i vratar Nizozemske bolje reagirati, iako je lopta bila dosta brza. Ono što je posebno zanimljivo napomenuti jest da je Akaydin na terenu bio samo zbog suspenzije Meriha Demirala.

Na poluvremenu je Ronald Koeman odlučio povući prvi potez. Ionako upitnog Bergwijna, koji je vukao probleme s ozljedom, zamijenio je klasični napadač Wout Weghorst. I vrlo brzo su Nizozemci počeli igrati na svojeg snažnog napadača, pokušavali su ga iskoristiti kao mantinelu, ali i tražiti visokim loptama. Umalo su jednu takvu situaciju kapitalizirali u 51. minuti, kada je Weghorst s druge vratnice vratio loptu u sredinu, gdje je Depay za pola koraka bio prekratak.

Znatno je agresivnija bila Nizozemska u nastavku, dijametralno suprotno od pristupa u prvom dijelu. Umalo su i platili cijenu napadačkog nogometa, kada su im Turci u 55. minuti prodali kontru. Presjekao ju je Nathan Ake žestokim prekršajem na 25 minuta, zaradio je žuti karton, a iz slobodnog udarca je Arda Guler gađao u golmanovu stranu, lopta je na koncu okrznula vanjski dio vratnice.

Nastavili su Nizozemci s pritiskom, ponovno je Depay zaprijetio i stavio na kušnju Gunoka, koji je bio dobro postavljen na njegov snažan šut s 20 metara. Nekoliko minuta kasnije, Turci su ponovno skuhali veliku opasnost pred Verbruggenom, koji je odbio jedan nezgodan udarac s 16 metara, a iz odbijanca je Weghorst uspio u posljednji tren očistiti ispred Ayhana.

Veliku priliku Weghorstu je u 70. minuti obranio Mert Gunok i odbio u korner, nakon kojeg je Nizozemska stigla do zasluženog poravnanja. Nakon kratke kombinacije, Memphis Depay je s desne strane oštro ubacio na 8-9 metara, Stefan De Vrij bio je potpuno zaboravljen od turske obrane i krasno je glavom zakucao za 1-1.

Postignuti pogodak dao je dodatan elan Oranjama, krenuli su još žešće po vodstvo. Depay je ponovno bio vrlo aktivan u 75. minuti, ali veliki nered u 16-ercu Turske nije završio i konkretnim udarcem. Ali, ako nije Depay, konkretan je bio Gakpo samo minutu kasnije.

Denzel Dumfries je probio po desnoj strani, ubacio na drugu vratnicu, gdje se Cody Gakpo ubacio ispred turskih stopera i u padu spretno matirao Gunoka, kojem je kasnije pripisan autogol.

Montella je odmah nakon primljenog pogotka ubacio dva nova igrača, nedugo zatim još dvojicu i sve karte bacio je u napad. Nizale su se prigode Turske i opasnosti pred Verbruggenom. U 85. minuti i vratar Nizozemske bio je savladan, Kadioglu je poslužio Celika, njegov udarac išao je u nebranjenu mrežu, ali se u posljednji tren ukazao Micky van de Ven i spasio čisti pogodak. U nastavku akcije, velika šansa za Artukoglua, ali ponovno bez realizacije.

Priliku za konačno rješenje u 89. minuti upropastio je Gakpo, kojem je Gunok obranio jedan na jedan situaciju. I umalo su Nizozemci to skupo platili. Prvo je odličnu šansu zapucao Tosun, da bi u prvoj minuti sudačke nadoknade Kilicsoy dočekao ubačaj i s pet metara dobro tukao, ali Verbruggen je izvukao obranu turnira i poslao Nizozemsku u polufinale.

Golove s utakmice pogledajte OVDJE (HTV)

NIZOZEMSKA - TURSKA 2-1

Berlin: Olimpijski stadion, gledatelja: 70.000. Sudac: Clement Turpin.

Strijelci: 0-1 Akaydin (35), 1-1 de Vrij (70), 2-1 Mulder (76ag)

NIZOZEMSKA: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake (73. Van de Ven) - Schouten, Reijnders (73. Veerman) - Bergwijn (46. Weghorst), Simons (87. Zirkzee), Gakpo - Depay (87. Frimpong)

TURSKA: Günok - Müldür (82. Celik), Ayhan (89. Kilicsoy), Akaydin (83. Tosun), Bardakci, Kadioglu - Güler, Özcan (77. Yokuslu), Calhanoglu, Yildiz (77. Aktürkoglu) - Yilmaz





Tagovi

EUROEuro 2024nizozemska nogometna reprezentacijaTurska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti