REUTERS/Lee Smith
REUTERS/Lee Smith

VIDEO Engleska još lošija nego protiv Srbije, golčina Hjulmanda, Southgate ni sam ne zna što radi!

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 20.06.24. | 19:53

Englezi su se provukli, Danci su na kraju bili bliži pobjedi, a posebno je dominatan bio dvojac u danskoj veznoj liniji Hjulmand - Hojbjerg koji je 'pojeo' precjenjenog Alexandrea-Arnolda i na ovom Euru nedorečenog Ricea.

Engleska je opet razočarala! Samo, ovaj put nisu pobijedili pa da prodavači magle mogu pričati o rezultatu i ispunjenju cilja, sada su s Danskom u drugoj utakmici u skupini C odigrali 1-1, s tim da se treba naglasiti kako su u ovom ogledu puno bliži pobjedi bili Hjulmandovi izabranici. Na kraju balade, bod jednima, bod drugima, a priča skupine C ostaje iznimno otvorena. Tko može ispasti? Svi. Tko može proći dalje. Opet svi. Za nepristrane nogometne fanatike, bolje ne može!

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Na prvo konkretno uzbuđenje pričekali smo 13 minuta. Foden je prihvatio jedno dodavanje na 18 metara, klasičnim 'fodenovskim' driblingom riješio se čuvara pa ušao u 16-erac Danaca, a iako su igrači u crvenom malo su kasnili u bloku, najbolji igrač Premier lige u sezoni 23./24. s kojih 13 metara blago iskosa ljevicom je tukao preko gola.

Nisu Englezi bili loši u otvaranju utakmice, ali problem kojeg imaju već neko vrijeme, a to je ta toliko spominjana tečnost u igri, opet im je radila probleme. Danci su pak bili malko statični, prelako su dopuštali Englezima dolazak u završnu trećinu, ali s tri tornja u posljednjoj liniji te dodatnim spuštanjem dvojice veznjaka Hjulmand Hojbjerg zagušili bi protok lopte pa bi onda Englezi bez nekog pretjeranog plana kružili s desne na lijevu stranu i obrnuto u nadi da će se pronaći neku pukotinu kod svojeg protivnika.

Nakon prvih 15-ak minuta dojam je bio kao da gledamo još jednu utakmicu koju će odlučiti jedan pogodak, no relativno rano vodstvo Tri lava dalo je svim nepristranim nogometnim fanaticima nadu da će ipak u ovom ogledu moći uživati u nogometnoj rapsodiji.

Do vodstva su Southgateovi izabranici stigli u 18. minuti. Kristiansenu se iza leđa zavukao brzi vlak kojem na leđima piše Walker, 34-godišnji bek Man Cityja ukrao je loptu lijevom wing-backu Danske na kojih 30-ak metara od gola pa se onda s desne strane ubacio u 16-erac. Podigao je glavu, razmišljao što će i kako će, a onda se odlučio na povratno dodavanje koje se nakon dva odbijanca, prvo od Vestergaarda, a potom i Christiansena, našlo u nogama Kanea koji bez većih problema s pet metara dovodi Englesku u vodstvo.

Pogodak kapetana Engleske za vodstvo pogledajte OVDJE (HTV)

Simpatizeri Tri lava ponadali su se da su Kane i društvo nešto naučili iz prve utakmice te da će na krilima prvog pogotka jurnuti i po drugi, no Englezi su potom napravili ono što pod Southgateom već godinama rade te su Dancima, možda čak i nesvjesno, prepustili inicijativu.

Danci su tako izgledali sve bolje i bolje, napadali su preko bočnih pozicija, a dosta se isticala i sredina vezne linije koja je svojom kompaktnošću i dosta dobrom tranzicijom prilično onemogućavala dvojac Alexandre-Arnold Rice da prebaci loptu do pokera ofenzivaca koje se praktički nakon pogotka Kanea do kraja prvog dijela više nije ni čulo ni vidjelo.

Frustraciju na licima Engleza nije bilo teško prepoznati, a kao ne bi opet ostao na dodir ili dva u prvom dijelu kao što je to bio slučaj u ogledu protiv Srbije, Kane se spuštao sve niže i niže ne bi li barem malo bio involviran u igru svoje momčadi te kreaciju engleskih napada.

I onda se dogodilo ono što se obično u takvim situacijama i događa – želiš previše pa onda grubo pogriješiš. Englezi su izvodili aut na 20-ak metara od svojeg gola, Kane se spustio po loptu pa jednom dijagonalom s lijeve strane pokušao pronaći Saku na kontra strani. No, njegovu ideju osujetila je vezna linija Danske, dodavanje kapetana Engleske lako su presjekli, a lopta se onda našla u nogama iznimno zahvalno Mortena Hjulmanda koji je s više od 25 metara odapeo i snažno i precizno pa je onda, uz pomoć vratnice, natjerao Pickforda u 34. minuti da prvi put na ovom prvenstvu izvadi loptu iz svoje mreže.

Sjajan pogodak prezimenjaka danskog izbornika, s kojim nema nikakve rodbinske veze, pogledajte OVDJE (HTV)

Hjulmand je prije nešto manje od godinu dana za 19.5 milijuna eura preselio iz Leccea u Sporting. U prošloj sezoni igrao je sjajno, uz neumoljivog Šveđanina Gyökeres bio je ponajbolji igrač 'onog drugog' kluba iz portugalske metropole, a da nije bilo njega u veznoj liniji, Sporting sasvim sigurno u prošloj sezoni ne bi došao do svojeg 20. naslova prvaka u povijesti. Portugalski mediji već neko vrijeme pišu da danskog veznjaka zove nekoliko klubova iz Premier lige, a svi oni koji nešto manje prate Primeiru, sada su shvatili i zašto.

Zanimljivo, bio je ovo 13. pogodak izvan 16-erca na ovom Euru, što je prilično nevjerojatno budući da smo na onom prošlom vidjeli ukupno 12 pogodaka izvan 'boxa'. Košarka se unazad 10-ak godina nevjerojatno promijenila, broj trica iz sezone u sezonu je sve veći i veći, a možda se na sličan način 'modernizira' i nogomet. Što se nas tiče, ne bismo imali ništa protiv…

Nakon tog pogotka Hjulmanda prilika do kraja prvog dijela više nije bilo, da bi onda u nastavak utakmice oba izbornika ušla s onih 11 s kojima su i započeli ovaj ogled. Iako su neki očekivali da Englezi u drugom dijelu 'ubace u brzinu više', Danci su na sve njihove ideje imali spreman odgovor. Ničeg trulog nije bilo u igri Hjulmandove momčadi.

U narednih 20 minuta vidjeli smo po nekoliko (polu)prilika na svakoj strani, s tim da najbolju priliku pišemo Englezima kad je Foden u 56. minuti pogodio vratnicu. Svega par minuta kasnije se u jednoj (polu)prilici našao Saka, ali nije uspio svladati iskusnog vratara Danske, isto kao što je neprecizan na suprotnoj strani 10 minuta kasnije, u 68. minuti, bio Damsgaard.

Za posljednjih 20 minuta Southgate je u igru ubacio neka nova ofenzivna rješenja poput Watkinsa, Bowena i Ezea, dok su na klupu preselili Kane, Foden i Saka. Prilično je to bio hrabar potez engleskog izbornika, a u tom trenutku engleski su mediji dobili temu za pisanje u narednim danima. Jer, osim što mogu 'fantazirati' o tome što bi bilo, kad bi bilo da je spomenuti trojac ostao u igri, isto tako se znalo da će trojac koji je ušao u igru, s tim da je će poseban naglasak staviti na d

Igrala se 77. minuta kad je Pickford bio prisiljen pokazati svoju kvalitetu nakon jednog kvalitetnog dalekometnog pokušaja Hojbjerga. Veznjak Tottenhama tukao je poput svojeg 'partnera u zločinu' Hjulmanda, i snažno i precizno, no ovog je puta jedinica Evertona bio dobro postavljen, na vrijeme je vidio loptu pa je tako upisao svoju šestu obranu na utakmici.

Samopouzdanje Danaca je raslo, a u razmaku od 60 sekundi Danci su imali dvije sjajne prilike da dođu do preokreta. Prvo je Bah ukrao loptu Guehiju te se sjurio prema golu Pickforda, ali je bio previše neodlučan u jednoj vrlo dobroj situaciji pa je stoper Engleske svoju pogrešku uspio ispraviti, da bi onda nešto kasnije jedan izvrstan udarac Hojbjerga s vrha 16-erca otišao tik iznad gola. Englezi su visjeli o tankoj niti, nije to izgledalo dobro pred kraj utakmice, ali na kraju su se izvukli. Jer, kad se sve zbroji i oduzme, bod u ovoj utakmici za njih je premija! Istina je da su imali vratnicu, ali izuzev toga, u drugom dijelu nisu pokazali ništa!

Danska? Mogu žaliti, ali s druge strane, da im je netko ponudio bod prije utakmice, vjerojatno bi ga uzeli. Engleska može i mora puno bolje, dok je Danska u ovom ogledu izgledala puno odlučnije nego protiv Slovenaca. Srbiji neće biti drago što im slijedi ogled protiv reprezentacije koja je u velikom naletu…

Danska – Engleska 1-1

Strijelci: 0-1 Kane (13.), 1-1 Hjulmand (34.)

Stadion: Deutsche Bank Parka (Frankfurt), gledatelja: 46.000

Glavni sudac: Artur Soares Dias, VAR: Tiago Martins (oba Portugal).

Žuti kartoni: Vestergaard, Maehle, Norgaard (Danska), Gallagher (Engleska)

Crveni kartoni: /.

Danska (3-4-1-2): Schmeichel - Christensen, Andersen, Vestergaard - Maehle, Hjulmand (82. Norgaard), Hojbjerg, Kristiansen (57. Bah) - Eriksen (82. Skov Olsen) – Wind (57. Damsgaard), Hojlund (67. Poulsen)

Engleska (4-2-3-1): Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier - Alexandre-Arnold (54. Gallagher), Rice – Saka (69. Eze) , Bellingham, Foden (69. Bowen) – Kane (69. Watkins)



Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijaDanska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti