REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

Velikog portugalskog junaka trenirao je Hrvat: “Ovo je moja večer karijere“

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 02.07.24. | 09:00

Diogo Costa bio je tragičar Portugala u Kataru, ali sve je s kamatama naplatio na Euru. Trener u klubu donedavno mu je bio bivši hrvatski reprezentativac

Obranio je četiri jedanaesterca! Tako su neki portugalski mediji 'nakitili' Dioga Costu, vratara, koji je Portugalu donio četvrtfinale Eura. Jer, osim tri udarca s bijele točke u raspucavanju, istaknuli su i onaj zicer Šeška u 115.minuti. Išao je slovenski napadač 'jedan na jedan', mnogi su već vidjeli loptu u mreži, ali Costin je refleks bio fantastičan. I onda, tri obranjena jedanaesterca, za povijest Eura. Na SP-u smo to viđali, od Subašića i Livakovića, jednom i od Portugalaca Ricarda. Sad je njegov sunarodnjak Diogo Costa to ponovio na europskoj smotri, kao prvi u povijesti.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Da, to je moja večer karijere. Iza svega stoji mukotrpni rad, puno treninga. Fokusiran sam, dajem sve od sebe, stvarno puno treniram. Ove obrane posvećujem svojoj obitelji", pričao je nakon utakmice Diogo Costa, isti onaj, koji je u Kataru na Mundijalu bio portugalski tragičar. Protiv Maroka je kiksao, istrčao u prazno, En-Nesyri je skočio ispred njega i zabio za veliku pobjedu Marokanaca i prolazak u polufinale. Tada krivac, sad veliki junak.

Diogo Costa danas spada u najbolje i najskuplje vratare svijeta, a zasluge za to, sigurno, ima i jedan Hrvat. Naime, u klubu, Portu, zadnje ga je tri godine trenirao Vedran Runje. On je 2021. došao u stožer Sergija Conceicaa, koji je s klupe, službeno, otišao prije dva dana, 30. lipnja. Dakle, tri godine radio je Runje s Costom i baš u tom razdoblju vidio se veliki napredak kod Portugalca. Sad su mu 24 godine, Runje ga je trenirao u najvažnijim golmanskim godinama, Diogo Costa je u tom razdoblju postao portugalska 'jedinica', čvrsto je prigrlio tu ulogu. Nedavno mu je u prijateljskom srazu Luka Modrić zabio s bijele točke, sad je Slovencima obranio sva tri udarca.

Runje je možda i najpodcjenjeniji hrvatski vratar, sa samo 22 nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Iako je, gledajući u kojim je klubovima igrao, napravio od hrvatskih vratara možda i najbolju karijeru, u Hrvatskoj nikad nije bio u prvom planu. A branio je u Hajduku, Standardu, Besiktasu, Marseilleu... Bio je triput najbolji vratar sezone u Belgiji, igrač godine u Marseilleu. Runje je prije Porta bio trener vratara u Antwerpenu, a sad se može pohvaliti da je tri sezone trenirao čovjeka, koji je hladnokrvno obranio tri jedanaesterca i odveo Portugal u četvrtfinale Eura. Zapravo, četiri...



Tagovi

Portugalska nogometna reprezentacijaSlovenska nogometna reprezentacijaEuro 2024Diogo CostaVedran Runje

Ostale Vijesti