REUTERS/Leon Kuegeler
REUTERS/Leon Kuegeler

Talijani se hvataju za slamku spasa: Nakon autogolova su završavali u finalima, a 2006. i podigli pehar

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 21.06.24. | 12:58

U ponedjeljak od 21 sat je utakmica odluke

"Razvedri se, Italija!", poručio je talijanski novinar Giuseppe Pastore i tako zapravo poručio svojim sunarodnjacima da postoji još uvijek slamka spasa za njih. Naime, u povijesti europskih i svjetskih prvenstava, Italija kada zabije autogol, ide do finala.

"Na svakom europskom ili svjetskom prvenstvu na kojem smo zabili autogol, uvijek smo stigli barem do finala - a kad se to dogodilo u drugom susretu (Collovati protiv Perua 1982., Zaccardo protiv SAD-a 2006.), čak smo i pobijedili", podsjetio je spomenuti novinar.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Calafiorijev autogol je poklonio Španjolskoj prolazak u drugu fazu natjecanja, a sada ih u trećoj utakmici čeka ljuta borba protiv Vatrenih. I naši i Spalettijevi momci traže prolazak dalje, a ono što je bilo očito i prije tog dvoboja jest da našoj reprezentaciji treba pobjeda nad Italijom. Međutim, sad je izvjesno da bi nam ta pobjeda donijela drugo mjesto u skupini, treći možemo samo u jednom raspletu, kad bi Albanija pobijedila Španjolsku. Tada bi Albanci bili bolji zbog gol-razlike i oni otišli s drugog mjesta u osminu finala, dok bi Italija ispala. Pobjeda Španjolske ili remi, znači, Hrvatskoj bi donijeli drugo mjesto. Sve to, ali uz našu pobjedu u ponedjeljak. Postoje i kalkulacije o prolasku dalje uz samo dva boda, ali njih ćemo ostaviti za neki drugi put.

Dakle, s talijanske strane gledano, Italija će proći u osminu finala kao drugoplasirana u skupini ako izbjegne poraz od Hrvatske. Neće moći doći do osmine finala ako izgube, a Albanija pobijedi Španjolsku.

Kada već Talijani gledaju povijesne zanimljivosti, možda je najzgodnije pogledati da su s Hrvatima odigrali devet utakmica, od kojih je Hrvatska slavila u tri susreta, a oni samo u jednom, dok smo pet puta remizirali (posljednja tri susreta su završila 1-1). Obje momčadi su zabile po 10 golova u ovih devet susreta. Neka se nižu golovi da gledamo uzbudljivu utakmicu, ali neka na kraju pobijedi Hrvatska. Vrijeme je za malo melema na ranama nakon prve dvije utakmice Eura. (g)



Tagovi

Talijanska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti