Germania
Germania

Sudar generacija

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 05.07.24. | 08:01

Dvojica kapetana rukovat će se uoči prvog kretanja lopte s centra, pa onda i srdačno pozdraviti nakon isteka vremena. Samo, do tog trenutka jedan od njih će biti na putu doma. Za Mbappéa to neće biti smak svijeta, jer pred sobom ima još mnogo velikih natjecanja. Za Ronalda bi to mogao biti kraj puta.

Ovih se dana američka sportska javnost tobože zgraža jer su Lakersi na NBA draftu s 55. mjesta izabrali sina LeBrona Jamesa, Bronnyja. Ubrzo su se povele priče o nepotizmu, LeBronovim ucjenama, Lakersima kao taocima njegove samovolje... Izaberite razlog i nećete promašiti - dežurni kritičari se nisu ustručavali ispaliti otrovne strelice prema Jamesu i njegovom 19-godišnjem sinu.

A malotko se bavio time da bi možda trebalo pohvaliti sportsku dugovječnost jednog od najboljih košarkaša ikada i činjenice da je igrao dovoljno dugo i dovoljno dobro pa da u svojoj 22. (slovima dvadesetdrugoj) NBA sezoni dočeka igranje košarke sa svojim sinom. Štogod mislili o Jamesu, imali animozitet prema njemu ili ne, takav pothvat zaslužuje naklon.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nedugo nakon toga, u Frankfurtu se igrala osmina finala tekućeg Eura u kojemu su hrabri Slovenci odolijevali napadima talentiranih Portugalaca. Slovenija, pod ravnanjem Matjaža Keka, izborila je produžetke protiv favoriziranog protivnika, a onda je u 104. minuti Portugal zaradio jedanaesterac. Loptu je u ruke uzeo Cristiano Ronaldo, opalio, ali mu je Jan Oblak obranio udarac. Kapetan Portugala je nakon toga briznuo u plač, a suigrači ga pokušali utješiti. Njegova reakcija dočekana je na nož sportske javnosti i umjesto da se slavi njegova dugovječnost, da se u 38. godini uopće našao u prilici izvesti penal za selekciju kakva je Portugal, da se priča o njegovoj želji za pobjedom, kritičari su spočitavali njegov egoizam i njegovu sebičnost. Umjesto vrednovanja gladi za pobjedom, sprdalo se s njegovim suzama...

REUTERS/Lee SmithREUTERS/Lee Smith

I mi u svom dvorištu imamo primjer igrača koji se već debelo nalazi s krive strane 30-ih godina i koji već neko vrijeme prkosi biologiji. Riječ je, naravno, o Luki Modriću.

I dok je Luka vjerojatno odigrao svoj posljednji Euro, Cristiano je još 'živ'. Pa će sada i on doživjeti jedan moment sličan onome s početka teksta, međutim, niti izbliza toliko emocionalan i intiman. Naime, društvenim mrežama kruži fotografija koja je okinuta 2012. u Valdebebasu, trening kampu madridskog Reala, a na kojoj su C. Ronaldo i tada 13-godišnji Kylian Mbappé koji je došao u posjet klubu i svom sportskom heroju. Dok je odrastao, zidovi Mbappéove dječje sobe bili su oblijepljena posterima s kojih se smiješilo lice Portugalca, a večeras bi od 20 sati upravo Mbappé mogao okončati Ronaldovu reprezentativnu karijeru. Da je ovo holivudski scenarij, radni naslov bi bio „trenutak u kojem je štafeta predana, Francuska je pobijedila Portugal, a Mbappé preuzeo Ronaldov nekadašnji tron“.

Nogomet, na sreću, ne funkcionira po unaprijed zacrtanom scenariju, kao što to Ronaldo dobro zna. Kada je imao 25 godina, Portugalce su sa SP-a 2016. izbacili kasniji osvajači Španjolci, a Ronaldo je narednih šest godina morao čekati na svoj prvi reprezentativni trofej.

U sutonu karijere, ako se tako nešto uopće može vezati uz njega, Ronaldo hvata još jedan značajan trofej. Ali za tako nešto morat će preskočiti trenutno najboljeg. Mlađu verziju sebe, samo u francuskom ruhu. Sudar nogometnih ikona, sudar generacija, kako hoćete, koja će odrediti nogometnu povijest.

Blockbuster dvoboj Portugala i Francuske koji je još malo dobio na težini:

Ovo je, bez ikakve sumnje, moj posljednji Euro“, rekao je 39-godišnji Ronaldo nakon emocionalne nabijene pobjede u raspucavanju nad Slovenijom.

Sada, dakle, postoji konačni avet Ronaldove duge, naslovne euro-avanture koju bi mogao okončati njegov i Messijev nasljednik. Mogućnost da baš Mbappé umirovi Ronaldovu reprezentativnu karijeru daje dodatnu intrigu već ionako posebnom dvoboju. Dvadesetpetogodišnji Francuz je trenutno najbolji nogometaš na svijetu i čovjek na čijim ramenima stoje nada njegovih sunarodnjaka u osvajanje prvog europskog naslova od 2000. godine.

Povrh toga, Mbappé će, znana je stvar, ovog ljeta pojačati madridski Real, gdje se očekuje da bude glavni igrač. Fokalna točka i glavna atrakcija. Rola je to koju je godinama uspješno ispunjavao Ronaldo. Šest godina kasnije, iako daleko od očiju europske nogometne javnosti, Portugalac je i dalje igrač koji plijeni pozornost. Doduše, njegova uloga u reprezentaciji je predmet velikih rasprava nakon što je u osmini finala, osim 11-erca, zapucao sve što se zapucati može, ali i dalje se radi o čovjeku koji će isporučiti kada to bude potrebno.

Uostalom, njegov CV govori sam za sebe...

Usporedimo li, pak, Ronalda i Mbappéa do 25. godine života (koliko sada ima Francuz), doći ćemo do zaključka da su obojica bili prilično uspješni.

Do 2010. godine Portugalac je osvojio tri Premier lige, Ligu prvaka i prvu od svojih pet Zlatnih lopti. Njegova 'zlatna groznica' s Realom je tek morala početi.

Mbappé je do 25. godine života ovjerio sedam Ligue 1 naslova sa PSG-om. Brzonogi Francuz, međutim, ima nešto što C. Ronaldo neće nikada imati – medalju osvajača Svjetskog prvenstva koju je oko glave stavio sa samo 19 godina, u dobro nam poznatom finalu...

Ali za završni čin, uspinjanje na Olimp, treba i skinuti jednog od najvećih. Simbolično, Mbappé bi to mogao odraditi u direktnom okršaju.

Dvojica kapetana rukovat će se uoči prvog kretanja lopte s centra, pa onda i srdačno pozdraviti nakon isteka vremena. Samo, do tog trenutka jedan od njih će biti na putu doma. Za Mbappéa to neće biti smak svijeta, jer pred sobom ima još mnogo velikih natjecanja. Za Ronalda bi to mogao biti kraj puta.



Tagovi

Euro 2024Portugalska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaCristiano RonaldoKylian Mbappé

Ostale Vijesti