REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Pobjeda 'na mišiće': Gakpo i Klaassen za slavlje Oranja, briljirao debitant Noppert!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 21.11.22. | 19:05

Sjajnom predstavom Nizozemska se izjednačila s Ekvadorom na vrhu skupine A.

Sve je mirisalo na to da ćemo gledati prvu utakmicu bez pogodaka na SP-u. Ogled Nizozemske i Senegala nije oduševio, stopostotne prilike mogle su se nabrojati na prste jedne ruke, vratari su uglavnom bili sigurni, obrambene linije kompaktne. Frenkie de Jong dobar je dio utakmice izgledao kao netko koga se kontrolira s 'pokvarenim joysitckom', svaka njegova lopta bila je kriva, ali je zato u 85. minuti sjajim ubačajem s desne strane pronašao glavu Codyja Gakpa koji je postigao sjajan pogodak i pretvorio se u junaka Oranja. Do kraja ogleda, kad je Senegal krenuo na sve ili ništa, u listu strijelaca upisao se Klaassen koji je u devetoj minuti sudačke nadoknade postavio konačnih 2:0 za Nizozemsku.

Oba pogotka Nizozemaca pogledajte OVDJE

U prvih 45 minuta nismo mogli uživati u pretjerano sjajnom nogometu. Budući da nas je ogled Engleza i Iranaca pomalo razmazio, činjenica da nije bilo pogodaka bila je zaista razočaravajuća. Pogotovo kad su se na suprotstavljenim stranama našle dvije reprezentacije koje su oduvijek voljele utakmice 'na gol više'.

Jedina prilika vrijedna spomena u prvom poluvremenu bila je ona Frenkieja de Jonga iz 19. minute. Nekadašnji napadač Tottenhama, a danas Royal Antwerpa, Vincent Janssen, sjajnom je dubinskom loptom pronašao veznjaka Oranja koji se našao u mat situaciji s Mendyjem. No, kad je trebao pucati, De Jong se odlučio driblati i namjestiti na jaču, desnu nogu, no taj njegov potez viška bio je dovoljan da se obrana Senegala vrati i otkloni opasnost.

Nizozemci su bili nešto bolji, ali je bilo jasno kako i dalje nisu na radnoj temperaturi. De Jong, igrač koji je tu da poveže redove, danas je dobar dio utakmice bio vjerojatno i najgori na terenu, a zbog njegove loše partije ni svi ti silni ofenzivci Nizozemske nisu uspijevali doći do izražaja. Veznjak Barcelone je u 30. minuti grubo pogriješio kad je htio vratiti loptu Van Dijku iako ga on u tom trenutku nije gledao, ali Senegalci to nisu uspjeli kazniti. Kad igra De Jong, igra i Nizozemska. U prvom poluvremenu to nije bio slučaj, ali u nastavku...

S druge strne, Ismaïla Sarr bio je jako opasan. Nije puno pucao po golu na kojem je stajao Noppert, ali je obrana Nizozemske radi njega stalno morala biti na oprezu. Iznimno je brz, okretan, a povrh svega i vješt dribler. U ovoj utakmici nije uspio napraviti nešto konkretno, ali svakako je velika snaga Senegala.

U nastavku je Senegal bio nešto konkretniji, ali je prvu pravu priliku imala Nizozemska. Nesuđeni Crveni vrag, Cody Gakpo, ubacio je iz kuta, Van Dijk je najviši u skoku, ali kapetan Oranja bio je zamalo neprecizan. Dogodilo se to u 53. minuti, još malo je Nizozemska bila bolji takmac, da bi onda posljednjih pola sata u potpunosti pripalo Afrikancima.

Louis Van Gaal iznenadio je izborom vratara za današnju utakmicu. Andries Noppert je u ljeto 2019. godine dobio otkaz u Foggiji, zatim godinu kasnije i u Dordrechtu, da bi onda nakon sjajnih godinu i pol dana u Go Ahead Eaglesima zaradio poziv matičnog Heerenveena čiji je član postao ovog ljeta. Uz 39-godišnjeg Pasveera (250 tisuća eura), 203 centimetara visoki vratar je igrač s najmanjom tržišnom vrijednošću u nizozemskoj reprezentaciji (dva milijuna eura). Danas je upisao svoj debi na golu reprezentacije i ostvario snove, a sigurno je da Van Gaala nitko neće pitati zašto se odlučio baš njega 'baciti u vatru' budući da je 28-godišnjak u nekoliko navrata fenomenalno reagirao.

Prvi put se to dogodilo u 65. minuti kad je sjajno obranio udarac Dije, da bi onda i u 73. izvrsnom intervencijom obranio udarac Gane Gueyea. Doduše, da je veznjak PSG-a bio precizan, taj pogodak ne bi bio važeći zbog zaleđa, ali Noppert se svejedno iskazao sjajnom intervencijom.

Mislili smo kako će utakmica završiti najnepopularnijim rezultatom, ali onda se joystick Frenkieja de Jonga naglo popravio te je njegova teledirigirana lopta s desne strane stigla ravno na glavu Codyja Gakpa koji u maniri rasnog strijelca matira Mendyja. Gakpo je i ovako jedan od traženijih igrača na tržištu, a ovakvim izvedbama na najvećoj nogometnoj pozornici broj zainteresiranih klubova se može samo povećati. U PSV-u sigurno trljaju ruke nakon ovog pogotka…

Senegalcima je ostalo samo pet minuta da se vrate u igru, ali opet je Noppert bio na razini zadatka. Pape Gueye je pucao u 86. minuti, samo minutu nakon što je kapitulirala obrana Senegala, ali nizozemski debitant danas je branio kao pravi veteran!

Do kraja utakmice Kamerunci su bacili sve svoje karte u napad, ali do pogotka vrijednog boda nisu mogli. Ostavili su danas dobar dojam, u utakmicama protiv Ekvadora i Katara sigurno mogu puno više, ali Nizozemci su danas ipak bili bolji. Kad su svi mislili da će utakmica završiti minimalnim slavljem Oranja, u listu strijelaca upisao se Klaassen. Senegalci su išli na sve ili ništa, svi su ostali u napadu, a onda je sjevnula kontra Oranja. Depayov udarac prvo je zaustavio Mendy, a na odbijenoj lopti bio je veznjak Ajaxa koji je postavio konačan rezultat.

Senegal – Nizozemska 0:2

Strijelci: 0:1 Gakpo (84., De Jong), 0:2 Klaassen (90+9.)

Stadion: Al Thumama Stadium (Doha)

Glavni sudac: W. Sampiao (Brazil)

Žuti kartoni: Gueye, Mendy (Senegal) De Ligt (Nizozemska)

Crveni kartoni: /

Senegal (4-3-3): E. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Cisse, Diallo (od 62‘ Jakobs) - I. Gueye , N. Mendy , Kouyate (od 74‘ P. Gueye) - Diatta (od 74‘ Jackson) (od 68‘ Dieng), Dia, Sarr

Nizozemska (5-3-2): Noppert - Dumfries, De Ligt , van Dijk, Ake, Blind - Berghuis (od 79‘ Koopmeiners), Gakpo (od 90‘ De Roon), De Jong - Janssen (od 62‘ Depay), Bergwijn (od 79‘ Klaassen )



Tagovi

Nizozemskanizozemska nogometna reprezentacijaSenegalSenegalska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti