REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS/Lisi Niesner

Među Talijanima 'izbio rat': Spalletti šokirao i vlastite igrače postavom protiv Vatrenih, najavljeni novi izbori

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 02.07.24. | 16:14

Najgora izvedba Squadra Azzurra na Europskom prvenstvu od 2004. izazvala je brojne kritike kod kuće. U fokusu su i Gravina i Spalletti.

Nakon ispadanja s Europskog prvenstva u Njemačkoj u osmini finala, Talijanski nogometni savez raspisao je nove izbore. Oni koji su prvotno bili zakazani za ožujak 2025. pomaknuti su za 4. studenog ove godine. Prema izvješćima talijanskih medija, nije jasno hoće li se sadašnji šef saveza Gabriele Gravina kandidirati za ponovni izbor. Međutim, nakon ispadanja četverostrukih svjetskih prvaka u osmini finala Europskog prvenstva protiv Švicarske (0-2) u Berlinu prošle subote, 70-godišnjak je izjavio da neće podnijeti ostavku.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Gravina je ključna osoba uz izbornika Luciana Spallettija, a talijanska je javnost ogorčena ispadanjem s Eura i traže krivca pa čak, ako želite i 'glavu' kojom će naplatiti svoju bol. Zvuči baš nekako... Talijanski. Najgora izvedba Squadra Azzurra na Europskom prvenstvu od 2004. izazvala je brojne kritike kod kuće. U fokusu su i Gravina i Spalletti. Podsjetimo, predsjednik saveza podržao je izbornika nakon razočaravajuće igre Talijana.

“Spalletti ima naše povjerenje. Trebamo strpljenja", rekao je predsjednik.

Prema novinama La Repubblica, igrači Italije i Luciano Spalletti nisu se slagali tijekom Eura zbog trenerovih taktičkih zahtjeva i nedostatka kohezije unutar skupine. Nije bilo vođa kao što su Leonardo Bonucci i Giorgio Chiellini, pa je to 'pojačalo' određene skupine unutar svlačionice i momčad nikad nije bila složna. Prema pisanju spomenutog medija, igrači nisu bili zadovoljni pripremama za Euro, za koje su očekivali da će biti više fokusirani na intenzitet. Repubblica dodaje da se neki nogometaši nisu slagali ni s uključivanjem Nicolòja Fagiolija u konačnu postavu od 26 igrača, budući da je veznjak Juventusa prošlog listopada uvukao Sandra Tonalija u kladioničarski skandal. Općenito, talijanski igrači bili su skeptični prema Spallettijevoj taktici, koju su smatrali previše razrađenom za tako kratak turnir.

Dapače, navodno je procurila informacija da su i sami igrači bili iznenađeni s početnih 11 za utakmicu protiv Vatrenih, posljednju u skupini. Spalletti je napravio nekoliko promjena, a one se i nisu pretjerano svidjele igračima.

Italija se vraća na travnjak u rujnu za Ligu nacija, a Spalletti je već (opet) najavio neke promjene, rekavši da će zvati mlađe igrače s više fizičkih sposobnosti.

Čini se da je jedini Talijan koji se želi posuti pepelom zapravo onaj koji je vjerojatno najmanje kriv za ovaj krah - legendarni Gigi Buffon. Brojni mediji u Italiji tvrde da je šef talijanske delegacije zatražio sastanak s tamošnjim savezom kako bi razgovarao o svojoj budućnosti s La Nazionale i njihovim dugoročnim planovima. Pojavile su se informacije da je bivši vratar odlučio podnijeti ostavku, ali prema Sky Sport Italia i Tuttosportu to još nije slučaj.

(g)



Tagovi

Luciano Spallettitalijanski nogometni savezEuro 2024

Ostale Vijesti