Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Hrvatska ima nešto što nema nitko! Ali i ovo je moćna Španjolska

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 15.06.24. | 08:00

Vidjet ćemo borbu dvije ponajbolje sredine terena u Europi. Za mene je Rodri trenutno najbolji na toj poziciji. Međutim, taj dvoboj ne mora odlučiti, jer snaga ove Španjolske jest upravo u tome da joj život više ne ovisi samo o posjedu lopte

Pripremajući se za ovu kolumnu, pročitao sam da se danas u Berlinu očekuje i do 100 tisuća Hrvata. I onda sam se sjetio te hrvatske strasti, te emocije koju gajite za nogomet. Često sam govorio da me Hrvatska podsjeća na Urugvaj, mala zemlja s toliko sjajnih nogometaša, s toliko strasti prema ovog igri. Samo što Hrvatska u zadnje vrijeme ima puno više uspjeha od Urugvaja. Sto tisuća ljudi? To je fascinantno, nema puno država u Europi, možda ih nema uopće, koje imaju takve navijače i koje s toliko strasti čekaju utakmice svoje reprezentacije. Impresivno.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, nije to jedino što Hrvatska ima, naravno. Odlična momčad, jako dobri pojedinci, bit će utakmica protiv Španjolske kao pravi derbi. Nezahvalno je uopće prognozirati kako bi taj dvoboj mogao završiti. Prva je utakmica na turniru, ona može puno toga usmjeriti, tek ćemo danas vidjeti tko je u kakvoj stanju i kakve su mu šanse na Euru. Jasno, Španjolska je uvijek u krugu kandidata za naslov, po nekom mojem osjećaju to je i sad, međutim, teren će pokazati pravi odnos snaga. U svakom slučaju, očekujem opet jednu dobru, neizvjesnu utakmicu, u kojoj bi detalji mogli odlučivati, kao i u neki prijašnjim utakmicama. Što se tiče Španjolske, mislim da je ovo jedna odlična reprezentacija i da bi baš na ovom Euru mogla napraviti pravi rezultat. Ali, kažem, već će ova utakmica s Hrvatskom dati neke odgovore, je li to baš tako.

Snaga ove Španjolske jesu i ti mladi igrači, moćni igrači, prije svih Yamal i Nico Williams. Brza krila, to Španjolska dosad nije imala tako izraženo, a zbog njih je, na neki način, De la Fuente mijenjao način igre. Španjolska danas više ne ovisi toliko o posjedu lopte i protivnici ne mogu taktiku bazirati samo na tome da će uzeti taj posjed i ubiti sve španjolske adute. Ne, danas igra ta reprezentacija drugačiji nogomet, Yamal i Nico predvodnici su tog načina igre. Brza krila, brzi ulazak u šesnaesterac, jako su opasni. Nisam od onih, koji misle da je Yamal premlad za tu ulogu. Jest, njemu je tek 16 godina, ali pokazao je tijekom sezone koliko je zreo, kako odgovara na pritisak i ne očekujem da će ga slomiti očekivaja. Spomenuo bih i Olma, koji također može pokriti više pozicija, koji daje širinu u završnoj fazi igre ovoj momčadi. Sjajan igrač, volim ga, ne znam hoće li igrati od prve minute.

Iako, činjenica jest da je iskustvo na strani Hrvatske, da su vaši igrači već odigrali puno ovakvih utakmica, znaju kako se ponašati. Modrić je, naravno, predvnodnik te momčadi, a sad je tu i Gvardiol, kako on igra, to je sjajno! Bit će zanimljivo vidjeti borbu dva vrhunska vezna reda. S jedne strane Modrić, Kovačić i Brozović, s druge Rodri, Pedri i vjerojatno Ruiz. Pitanje, koje svakako intrigira, jest hoće li utakmicu odlučiti prevaga u veznom redu. Po meni, Rodri je trenutno najbolji igrač svijeta na toj poziciji, ali zanima me Pedri, u kakvoj je formi nakon ozljeda i jedne isprekidane sezone. On je igrač, koji donosi prevagu, vidjet ćemo u kakvoj je formi. Hrvatski trio, Modrić - Kovačić - Brozović, svakako je jaka snaga Hrvatske, biti će to zanimljiv dvoboj na sredini. Ali, kažem, možda i ne bude presudan za ovu utakmicu, uoravo zbog tog drugačijeg načina španjolske igre, koji ne ovisi više toliko o posjedu lopte.

Istaknuo bih još dvije stvari. Neki govore da je obrana slabija strana Španjolske, pogotovo nakon ozljede Laportea. Istina je, danas u zadnjoj liniji, pogotovo među stoperima, nema Španjolska zvijezde kakve su bili Ramos, Pique, Puyol, no, sve su to dobri igrači, koji se odlično uklapaju u ovu momčad. Le Normand, primjerice, igra u Sociedadu, jako dobro i nije slučajno ovdje. O Nachu je suvišno i pričati. Druga je tema - Alvaro Morata. Zašto mu španjolski navijači zvižde i vrijeđaju ga? Možda im je teško prihvatiti da trenutno Španjolska nema napadača najviše klase, poput Mbappea ili Haalanda. A očekivanja su uvijek visoka. I onda Morata uđe u neku krizu, ne zabije neki zicer i krene lavina. Pa onda iz tog jednog promašaja i cijele te pompe dođe drugi, što je veća hajka, to je teže igrati i tako u krug. Morata je upao u taj jedan začarani slijed, međutim, radi se stvarno o vrlo zahvalnom napadaču, pogotovo u reprezentaciji. Zabija često, već je pri samom vrhu vječne ljestvice strijelaca i neupitno je jaki adut ove momčadi. Pogotovo u ovom načinu igre, s brzim krilima, koja mu mogu donijeti loptu.

Za kraj bih se osvrnuo i na podatak da u Hrvatskoj igra pet igrača iz HNL-a. To je i potvrda da u ligi ima kvalitete, što sam uvijek i govorio. Gledam kako se razvija Baturina, on će vrlo brzo završiti u velikom klubu. Čim sam ga prvi put vidio na terenu, znao sam o kakvom se igraču radi. Čak sam ga htio dovesti u Istru, na posudbu, da se razvija, ali bilo je nemoguće. Veliki talent! O Petkoviću ne treba niti pričati, znamo što sve može, Labrović je vrhunski vratar, protiv Pjace i Marca Pašalića nisam imao prilike igrati, ali odlična je sezona iza njih, također su igrači, koji mogu jednim potezom odlučiti utakmicu. Hrvatska je stvarno puna talenta i kvalitete, skupina je teška, zahtjevna i sve je moguće. Možda ćemo nakon ove prve utakmice biti pametniji, kad su u pitanju nekakve prognoze za čitav turnir.



Tagovi

VatreniEuro 2024španjolska nogometna reprezentacijaGonzalo Garcia

Ostale Vijesti